Paleo Style & Living  

Avantajele unui Club de lectura pentru copii

postat de ADMIN in Timp liber

,,Citeste! Numai citind mereu, creierul tau va deveni un laborator nesfarsit de idei si imagini.” - Mihai Eminescu

Inainte sa va povestesc cum organizam noi acasa un mini-club de lectura pentru copii, vreau sa va spun ce avantaje vad eu ca ar reiesi in urma unui astfel de proiect. Sunt beneficii uimitoare de care puteti profita impreuna cu ai vostri copii.

In primul rand, cititul (aceleiasi carti sau impreuna cu copilul sau fiecare in coltul lui cu o carte in mana si apoi povestind si dezbatand idei despre carte si autori si stiluri literare) inseamna CONECTARE CU COPILUL. Suntem intr-o epoca in care totul se intampla cu rapiditate, totul e pe fuga, niciodata nu avem timp de nimic, nu stim cum trece ziua… si ne trezim ca avem un copil de 12 ani sau de 17 ani pe care nu il mai … cunoastem. Nu stim cand a crescut.


1. Cred ca cel mai important beneficiu in aceasta perioada (pandemie, gadgeturi, social media care ne vrea cat mai mult timp captivi in fata ecranului, tentatiile digitale de tot felul - o era in care copiii se pierd pe ei insisi) este RELATIA POZITIVA CARE SE POATE CREA INTRE COPII SI PARINTI. In cadrul unui club de carte, vom avea parte de un timp de calitate petrecut cu familia, cu prietenii. Se micsoreaza astfel prapastia dintre generatii, se solidifica increderea, iar comunicarea dintre copii si parinti devine mai usoara atunci cand apar totusi divergente.

2. Copiii care au parte de un club de lectura in familie, inteleg devreme ca parerea lor conteaza, ca parintii sunt curiosi cu privire la argumentele lor.


3. Un club de carte ii va incuraja sa citeasca si mai mult decat o fac deja.

4. Copiii vor aprecia oamenii care pun pret pe carti si vor dori sa discute cu ei.

5. Vor lua in serios clubul de lectura si vor trata cu respect cartile.

6. Dexteritate lingvistica, vocabular mai bogat, exprimare a propriilor idei mai buna.

7. Cititul ii va ajuta sa gandeasca, sa inteleaga consecinte si idei, sa-si exprime opinii, sa argumenteze un punct de vedere.

8. Vor capata curaj sa vorbeasca in public.

9. Vor recunoaste mai usor cuvintele si isi vor da seama de greselile de tipar atunci cand le intalnesc.

10. Vor sta departe de tentatii, TV si gadgeturi.


11. Vor invata cuvinte noi si isi vor imbogati vocabularul fara sa-si dea seama si fara sa li se para greu.

12. Prin prisma diversitatii subiectelor discutate la clubul de lectura, isi vor descoperi hobby-uri care s-ar putea transforma in munca pe care vor alege s-o faca ulterior.

13. Se vor crea conexiuni de la o carte citita la alta mult mai usor, sau de la lectura la alte materii scolare (biologie, geografie, chimie etc).

14. Vor invata ca oamenii pot avea pareri diferite despre acelasi subiect si ca trebuie sa respectam si sa acceptam parerea celorlalti, chiar daca e diferita de a noastra.

15. Vor simti ca apartin unui grup si se vor simti acceptati, tratati cu respect si egalitate.

16. Se va crea intre ei o traditie care poate fi dusa mai departe cu prietenii din scoala si vor putea fi un exemplu pozitiv pentru ceilalti. Copiii au nevoie de modele pozitive pe care sa le urmeze.

17. Vor trece prin literatura obligatorie de la scoala mult mai usor si nu o vor percepe ca pe o corvoada. Vor intelege ca cititul si deci invatatul nu se termina odata cu ultimul an de scoala.

18. Daca au intentia de a scrie si ei intr-o zi carti, asta nu se poate intampla decat dupa ce au citit sute de carti bune inainte.

19. Abilitatea de a compara texte si autori, stiluri, genuri literare. Cu timpul si cu cat cartile citite se aduna, vor putea singuri stabili ce carti au valoare si merita citite si ce carti sunt slab scrise. Se vor indrepta astfel catre cititul de carti autentice, carti cu adevarat valoroase si fundamentale pentru cultura si dezvoltarea lor.

20. Ca adulti care citesc mult, nu vor putea fi usor de manipulat (de catre alti oameni, de catre social media, de catre televiziune). Vor face diferenta dintre fals si real.

21. Nu vor cadea in capcanele relatiilor superficiale sau periculoase, pentru ca vor cunoaste mai bine natura umana.

22. Cand vor intampina situatii dificile in viata, vor putea trece peste ele mai usor si vor gasi solutii la problemele lor in carti (deja stiu sa faca deosebirea intre carti bune si carti slabe, intre carti care au o baza stiintifica si multi ani de cercetare in spate si o carte comerciala, scrisa superficial si fara nici o baza).

23. Vor putea face schimbari de cariera sau vor putea avansa la un job mult mai usor. Pentru ei cititul si invatatul nu se va termina odata cu absolvirea scolii. Vor fi genul de oameni care vor putea face cursuri la orice varsta.

24. Prin intermediul clubului, vor afla de carti si autori de care poate altfel nu ar fi avut sansa sa auda, vor putea merge cu parintii in diverse medii care au legatura cu cartile: librarii mari, anticariate, biblioteci.

25. Eu personal cred ca oamenii care citesc carti bune, cu timpul capata si un umor frumos, subtil pe care altfel nu l-ar putea dobandi. Umorul nu se rezuma la glumele copiate si retransmise prin retele de socializare.

26. Un copil care citeste dezvolta o capacitate timpurie de a fi empatic, de a se pune in locul celorlalti.

27. In plus, isi poate defini mai usor propriile stari si emotii, le poate exprima si atunci cand stim ce problema avem, stim si cum sa gasim solutia.

28. Imaginatia si creativitatea se dezvolta mult mai repede. Li se vor imbunatati concentrarea si spiritul de observatie. Spre deosebire de desenele animate unde cadrele se succed rapid si informatia este primita “pe tava”, cartea ii invata sa aiba rabdare in timp ce isi imagineaza ceea ce citesc.

29. Cand vor avea ceva experienta in ale cititului, vor dori sa propuna ei carti pentru club.

30. Si nu in ultimul rand, la un club de carte pentru copii, prin prisma activitatilor dupa discutia cartii, moderatorul clubului poate propune activitati distractive pentru copii.

Va urma curand si un articol despre cum sa organizam un club de lectura pentru copii.

Sursa foto: Unsplash