Paleo Style & Living  

O casa fara plastic si o viata fara gunoi

postat de ADMIN in Zero deseuri

Sa ne intoarcem la natura inseamna sa ne intoarcem la un prieten drag care nu ne va dezamagi niciodata daca il vom urma ca exemplu. Natura poate trai si fara noi, insa noi nu putem trai - sanatosi si fericiti - fara ea.
Casa fara plastic si Viata fara Gunoi sunt doua lucruri diferite. Bineinteles, nu se exclud unul pe altul, ba chiar pot fi abordate impreuna. Ca sa ajungem insa la o casa fara plastice si la o viata fara gunoi, va trebui sa facem cateva compromisuri la inceput. Daca esti hotarat sa nu mai ai in casa pic de plastic, probabil ca primul impuls va fi sa strangi toate plasticele din casa si sa le arunci la gunoi, hotarat ca de acum doar lemn si sticla vei folosi, pentru orice si orice-ar fi! A arunca tot plasticul din casa la gunoi nu inseamna fara plastic si pentru natura, ci doar pentru tine si casa ta. Si clar nu inseamna fara gunoi. De aceea trebuie sa incepem cu pasi mici, pentru ca nu este usor.

 

O casa fara plastic - REFOLOSIBIL ESTE POSIBIL!

Fara plastic insemna sa refuzi tot ce inseamna produse din plastic si sa nu incurajezi prin consumul tau producerea altora noi. Inseamna sa devii un consumator mult mai responsabil si sa fii un super erou. Armele tale vor fi: o sacosa de panza, o sticla refolosibila pentru apa, un termos pentru cafea si o casoleta pentru pranz. Nu este dificil deloc!
Care este de fapt problema cu plasticul? Emite toxine, se recicleaza doar 9% si din acesta vor fi fabricate produse mai slab calitativ, este fabricat din petrol si ajunge in pamant si oceane, deci distruge ecosistemele, necesita pana la 1000 de ani pentru a se descompune, si atunci se descompune in microplastice care ajung in circuitul apei, plasticul negru nu poate fi reciclat, daca este ars emite in aer poluanti samd.

Inainte sa cumperi un obiect de plastic, imagineaza-ti ca ar trebui sa il arunci in propria gradina dupa ce nu mai ai nevoie de el. Nu-ti mai surade ideea asa mult, nu-i asa? Si Pamantul este tot o gradina, a tuturor.

Firmele care produc obiecte de plastic le produc pentru ca exista cerere pentru ele. Cand ai alternative sustenabile, din materiale biodegradabile, de ce preferam totusi plasticul? Pentru ca este usor, pliabil si versatil, rezistent la lovituri, ieftin si pentru ca suntem comozi. Acelasi plastic insa se degradeaza in mii de ani, se descompune in microparticule care ajunge in apa, in hrana noastra si in organismul nostru. Acelasi plastic este cancerigen si nivelul de ,,plasticarii” din sangele copiilor sub 2 ani a crescut ingrijorator.  Alege de fiecare data cand este posibil - materiale naturale, biodegradabile, ecologice (lemn, sticla, fonta, inox, textile naturale samd).

Suntem sufocati de plastic! Plasticul a devenit atat de prezent in vietile noastre incat avem impresia ca nu mai putem trai fara el. Vestea proasta este ca aceste particule nu se dezintegreaza numai din ambalajele de mancare, astfel ajungand in organismul nostru. Ele ajung inclusiv prin caile respiratorii, din textile, jucarii, haine care au in continutul lor plastic. Cu cat mai multe obiecte de plastic avem in casa, cu atat mai ,,sufocati” suntem. Si petrecem din ce in ce mai mult timp in casa.
O casa fara plastic in totalitate nu este posibil. Ceea ce poti face in privinta plasticului insa este sa eviti toate acele plastice de unica folosinta. De acestea ar trebui sa ne ferim pana cand nu vor mai fi fabricate!
Bineinteles, se vor mai gasi obiecte de plastic in orice casa, dar cu cat procentul lor este mai mic, cu atat mai bine. Unele obiecte nu exista decat sub forma de plastic. Sticlele pe care le manevreaza bebelusii ar fi bine sa fie din plastic, un recipient din sticla ar fi mai periculos pentru ei in cazul in care s-ar sparge.
 
Multe dintre obiectele folosite pentru a inlocui obiectele de unica folosinta pot fi tot de plastic. Insa una este sa arunci un obiect de plastic folosit o singura data (cateva minute) si alta este sa folosesti un obiect care face aceeasi treaba timp de 10 ani. Este o mare diferenta!
Plasticul Tupperware vine cu produse durabile, inovative, care pastreaza mai mult timp mancarea proaspata, eliminand astfel si risipa de alimente, au un design superb, vin in culori, marimi, forme diferite iar robotii Tupperware pentru bucatarie se folosesc fara curent electric. In momentul in care ti s-au spart sau deteriorat, firma are un sistem de reciclare propriu numit Recycline si isi primesc produsele inapoi pentru a fi din nou introduse in productie, din ele fabricandu-se alte produse noi dar care nu vor fi folosite pentru depozitarea alimentelor ci pentru alte scopuri casnice. Astfel, plasticul lor nu ajunge niciodata la gunoi. Cautati astfel de firme, cumparati-le produsele, faceti-le cadou celor care nu le cunosc inca si alegeti plastic doar cand impactul asupra mediului este foarte mic.
China, cel mai mare cumparator de plastic in vederea reciclarii, a refuzat sa mai accepte plasticul si alte tari ii urmeaza. Pur si simplu, este atat de mult plastic pe acest pamant, incat nu mai putem sa ne descurcam cu el.

O viata fara gunoi - ALL YOU NEED IS LESS!

O viata fara gunoi inseamna sa produci cat mai putin gunoi si sa te folosesti de lucruri cat mai mult posibil! Abia dupa ce nu mai pot fi folosite si nici reparate sau cand au ajuns intr-un stadiu de degradare ce le face imposibil de folosit poti renunta la ele. Si pana atunci, nu mai cumpara altele noi. Sau investeste in obiecte de metal, lemn, sticla care sunt mult mai prietenoase cu mediul si care pot dura o viata. Refuza sa mai achizitionezi sau sa accepti obiecte de care nu ai nevoie, redu cat poti de mult consumul de obiecte care vor ajunge inevitabil la gunoi, cauta alternative care vin fara ambalaj, recicleaza cat poti de mult din obiectele pe care trebuie sa le arunci si strange tot compostul pe care il produci.
O viata fara gunoi sau o viata cu putin gunoi presupune producatori care sa vanda produse care sa nu genereze gunoi, sa ai acces la magazine care vand vrac, en gros sau refill, si mai inseamna sa gatesti mult! Vei economisi in schimb bani, timp pentru sortat si dus gunoiul, multa satisfactie sufleteasca, sanatate si nu in ultimul rand vei avea in casa mai mult oxigen de respirat. Iar planeta iti va multumi.
 
Chiar daca unii aruncam mai putin si altii mai mult, gunoiul din oceane este al tuturor!

O viata fara gunoi nu inseamna sa reciclezi tot ce arunci. Reciclarea nu este o rezolvare! Risipa zero nu inseamna sa reciclam mai mult, ci mai putin. Risipa zero inseamna sa nu mai produc gunoi, nu sa il gestionez corect. Tot ce elimini sa fie compostul si gunoi cat mai putin posibil.
 
Intr-o lume ideala, ar trebui ca toate produsele pe care le cumparam si le folosim, sa poata fi returnate in momentul in care nu mai pot fi utilizate pentru a fi refolosite si a nu ajunge in oceane. Traim intr-un sistem liniar, extragem resursele pamantului, le folosim si apoi le aruncam intr-o mare groapa de gunoi. Scopul unei vieti fara risipa sau cu risipa minima, inseamna modificarea sistemului liniar intr-unul circular. Unde nu mai exista gunoi in natura.
Este un ideal si pare imposibil de atins, si probabil ca asa si este. Dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa incercam. Fiecare incercare e un mic pas in directia aceea. Nu trebuie sa-ti schimbi radical viata, ci doar sa gasesti acele obiceiuri care te vor ajuta sa traiesti mai simplu, mai sanatos, si sa ai grija de natura. Mai bine cu pasi mici in directia cea buna decat grabiti in directia gresita.
 
Resursele Pamantului sunt limitate, inclusiv spatiul. Daca vom continua sa consumam in ritmul in care o facem acum, sa cumparam obiecte cu termen scurt de folosinta, cu o viata scurta, si sa nu scapam de acest consumerism bolnav, probabil vom ramane fara resurse la un moment dat.
 
Zero Waste Living - este singura solutie rapida, usoara, eficienta si la indemana pentru salvarea planetei.
 
De ce nu putem avea o viata 100% fara gunoi?
Acest stil de viata incepe sa prinda din ce in ce mai mult teren si sunt din ce in ce mai multi adepti. Ceea ce este minunat! Trebuie sa ne concentram pe ce facem bine, si nu pe ce facem rau. Astfel, nu vom fi demoralizati, frustrati, vinovati si vom putea continua. Incearca sa alegi varianta cu cel mai bun impact pentru mediu la acel moment. Daca voi avea de ales intre un produs handmade al unei firme mici locale pe care vreau sa o sprijin, dar care mi-l vinde intr-o punga de plastic, si intre acelasi produs ca si nivel de calitate dar care este transportat de pe alt continent intr-o punga de hartie, atunci voi alege prima varianta. Important este sa facem alegeri responsabile si cu un impact cat mai mic asupra mediului. Daca intr-un moment al vietii vei avea doua joburi sau vei ingriji permanent pe cineva care nu se poate deplasa sau te vei afla in situatii critice sau deosebite, nu vei putea respecta acest stil de viata oricat de mult ti-ai dori. Ideal este sa facem atat cat putem, cu mijloacele pe care le avem la indemana la momentul respectiv. 
Decat un singur om perfect, mai bine toti aproape de perfectiune!

 
CUM POT CEILALTI SA AJUTE?
Tine minte, nu votezi doar in ziua alegerilor, votezi in fiecare zi!
Fii constient de puterea pe care o ai!

In general, consumatorul este cel invinovatit ca produce gunoi, desi el are nevoie doar de continut, nu si de ambalaj. De aceea cred ca si guvernul si primariile ar trebui sa se implice prin legi drastice asupra producatorilor, pentru ca si ei sa participe la reducerea gunoiului. Impreuna ar fi mult mai usor. Este deja foarte greu sa facem asta de unii singuri si mai ales cand nu avem timpul necesar pentru a sustine acest stil de viata. Dar cand nu avem nici optiuni?

Daca toti am merge la magazin si am desface pachetul de avocado si am lasa ambalajul acolo, la un moment dat magazinul s-ar sesiza ca nu le vrem, si ar lua masuri.
  1. Magazinele sa vina in intampinarea celor care doresc sa fie zero waste si sa ofere optiuni: produse vrac, hrana uscata la dozator, ambalaje plastic free, posibilitatea de a returna recipientele sau de a le reumple.
  2. Primaria si firmele de gunoi sa puna la dispozitie pubele de sortare eficienta, containere pentru compost.
  3. Producatorii sa fabrice produse si ambalaje usor de reciclat.
  4. Producatorii sa aiba si varianta de returnare a propriilor produse si ambalaje, pentru un sistem circular al resurselor.
  5. Sa existe un numar maxim de kg de gunoi pe care sa avem voie sa il aruncam saptamanal.
  6. Eu personal as face pubelele de gunoi cu imagini superbe din natura si as scrie pe ele urmatorul text ,,Aici va ajunge gunoiul tau!” sau o reclama cu un impact emotional mare. Cu siguranta m-ar face sa am mai multa grija cand arunc.
  7. Uneori, pentru solutii rapide si eficiente, este nevoie de legi drastice. O ultima solutie ar fi sa platim in plus pentru fiecare punga de gunoi produsa. Astfel, vom fi atenti sa producem cat mai putin gunoi.
Doar cu masuri drastice, vom scapa de plastice!
CUM INCEPEM?
  1. In primul rand, opreste-te in clipa acesta sa mai cumperi orice este de unica folosinta, de o calitate indoielnica, cu risc asupra sanatatii si cu care nu stii ce sa faci dupa ce nu-ti va mai fi de folos.
  2. Lucrurile de plastic si nu numai pe care le ai in casa in acest moment - foloseste-le pana cand nu mai pot fi folosite, vinde-le, doneaza-le, gaseste-le o alta intrebuintare, recicleaza-le. Numai dupa ce ai epuizat toate variantele, arunca-le la gunoi!
  3. Refuza orice obiect de unica folosinta sau de plastic care ti se ofera la supermarket, restaurant, hotel, chiar daca este gratis. Doar daca toti vom trage un semnal de alarma, se va face ceva! Fii un erou si refuza cat de mult poti, vei impiedica astfel sa se creeze tone de deseuri! Sa spui NU este gratis! Refuza obiectele inutile si ridicole cum ar fi animalutele de cauciuc pentru personalizarea paharelor la petreceri. Chiar merita pretul pe care il plateste planeta noastra?
  4. Aranjeaza-ti dulapurile astfel incat sa vezi tot continutul in momentul in care ai deschis usa. Astfel, vei fi constient de cate lucruri detii, ce detii si asta te va face sa nu mai cumperi haotic si inutil, si vei economisi si bani!
  5. Cumpara doar cand e necesar. Inainte sa cumperi orice produs, gandeste-te daca ai nevoie de el, daca il poti inlocui cu ceva ce ai deja in casa sau cumpara second-hand. Daca niciuna din variante nu merge, atunci cumpara responsabil si recicleaza dupa.
  6. Gaseste solutii pentru a ajunge acasa cu cat mai putine ambalaje de aruncat sau chiar deloc! Fii constient de puterea pe care o ai ca si consumator!
  7. Refuza obiectele dificil sau imposibil de separat sau reciclat! Cauta alternative: magazine care vand vrac, en gros sau refill sau in ambalaje de carton.
  8. Daca va trebui totusi sa cumperi ambalaje de plastic, cumpara in cantitati mari pentru ca risipa sa fie minima.
  9. Fa compost din orice este posibil daca ai posibilitatea!
  10. Fa-ti propriul kit de supravietuire a planetei, sau da-i tu o denumire diferita! Noi avem doua astfel de kituri, unul pentru mers la cumparaturi, unul pentru iesit in parc cu copiii, iar cand calatorim completam cu alte obiecte necesare la drum lung.
  11. Cumpara si fa cunoscute produsele fara plastic, sprijinind astfel firmele care le produc. Degeaba produc ei, daca noi tot plastic cumparam. Numai atunci cand vom inceta sa mai cumparam plastic, acesta va inceta sa mai fie fabricat.
  12. Atunci cand cumparati totusi plastic, cumparati de la firmele care isi primesc inapoi propriile produse dupa ce nu vrei sa le mai folosesti sau cand s-au deteriorat. Numai astfel vom putea schimba sistemul dintr-unul liniar intr-unul circular, unde resursele se intorc in productie, si nu ajung in oceane.
  13. Cumpara de la producatori locali, mestesugari sau cand se organizeaza targuri. In general, acestia vand fara ambalaje, si economisim astfel si risipa de combustibil pentru ca nu sunt transportate pe distante mari.
  14. Doneaza sau vinde obiectele care mai sunt in stare buna dar care nu iti mai trebuie (jucarii, carti). Impiedicati astfel producerea altora noi.
  15. Respectand tu acest stil de viata, le vei dezvolta si urmasilor tai responsabilitatea pentru mediu. Alege obiecte durabile, rezistente, dezvoltand in familie simtul pentru bun gust si pentru aprecierea lucrurilor bune calitativ dar si cu un impact pozitiv asupra sanatatii. Inconjurati-va de lucruri frumoasa care va aduc bucurii, nu de plasticarii.
  16. Ne distram pe seama noastra. Petrecerile, sarbatorile au devenit evenimente unde risipa si gunoiul depasesc orice limita. Nu te lasa ispitit sa mai cumperi kitschuri. Bucuriile nu vin din obiecte. Vin din amintiri, din experiente noi, din distractie, din intalniri cu oameni dragi, din fapte bune.
  17. O metoda de a-i convinge si pe ceilalti este sa iti respecti hotararea si cand oferi. Degeaba sunt eu acasa zero plastic daca fac celorlalti cadouri de plastic. Poti oferi chiar un kit pentru inceput, pentru a-i inspira pe cei dragi sa ni se alature! Exista persoane care inca nu stiu ca periutele de dinti pot fi si de lemn!
  18. Anunta-i pe cei dragi sa nu-ti mai ofere obiecte din plastic cadou si sa nu ti le mai ambaleze. O floare naturala fara ambalaj este un cadou minunat!
  19. Cauta solutii de moda veche. Invata sa-ti prepari singur pasta de dinti si sa folosesti un sampon solid care vina ambalat in hartie. Balsamul de rufe il putem inlocui cu 7 picaturi de ulei esential de lamaie. Obiectele din cristal trebuie spalate doar cu apa rece, ca sa-si pastreze stralucirea. Depunerile de calcar dispar cu otet. Fa-ti propriul caiet cu sfaturi practice pentru gospodarie.
  20. Cu acest stil de viata - casa fara plastic si viata fara gunoi - vei deveni mai putin risipitor si cu alte aspecte ale vietii tale: poate bani, poate timp. E o stare de spirit. Invatand sa apreciem ceea ce detinem, sa nu risipim resursele naturii, vom invata sa nu mai risipim nici timpul, nici banii, nici viata.
Orice schimbare radicala e grea. Pe de alta parte, cat de greu iti este sa bei direct din pahar, fara pai de plastic? Pana sa fie inventat scociul, legam cu iuta si sfoara, iar bucataria o curatam si fara servetele de hartie imbibate in triclosan. Si cat de greu e sa ai o sticla refolosibila de apa cu tine? Sa fim seriosi, nu este ca si cum am cara un ulcior de lut dupa noi, cum faceau bunicii nostri.
Sa facem alegeri cat mai constiente si responsabile pentru noi si mediu cu mijloacele pe care le avem la dispozitie la acel moment. Si sa incercam sa imbunatatim aceasta situatie in fiecare zi!

Magazine care ne ofera alternative ecologice la produsele de unica folosinta gasiti aici.


Alte articole din categoria Zero deseuri gasiti aici.

Data postarii: 15.01.2020
Sursa foto: Unsplash si Burst