Paleo Style & Living  

Ce lasam in urma?

postat de ADMIN in Zero deseuri

Paleo inseamna sa te hranesti cu alimente sanatoase, curate iar o hrana sanatoasa nu poate proveni din pamant poluat si oceane pline de plastic.
Am intrebat-o, intr-o zi, pe bunica mea ,,-Mamaie, mata unde duceai gunoiul cand locuiai la tara?” Pentru ca nu-mi amintesc sa fi vazut vreodata in curtea bunicilor mei vreo pubela de gunoi sau cosuri de gunoi in casa. ,,-Ce gunoi, maica? Oasele le dadeam la caini, firimiturile la pasari, nu spalam cu detergent ca sa dam la porci, si hainele le purtam pana se rupeau si atunci faceam din ele fasii sa legam via… N-aveam gunoi, maica, eram prea saraci ca sa avem gunoi”. Daca bunicii nostri erau prea saraci sa aiba gunoi, atunci noi … suntem prea bogati?

Cand plecam, lasam in urma munti de gunoaie…
Este o vorba care spune ca nu luam nimic cu noi cand plecam. Bunica mea imi va lasa pamantul curat, asa cum l-a gasit. Eu, insa, voi lasa munti de gunoaie cu care vor trebui sa se descurce si sa traiasca copiii mei.
Paleo mai inseamna sa respecti natura, sa-i folosesti resursele cu masura, fara a le irosi.
Stilul de viata Paleo promoveaza obiceiurile sanatoase si nu numai pe cele alimentare si nu agreeaza risipa de nici un fel. Ceea ce ma face sa ma reintorc cu gandul la viata bunicilor mei, care foloseau totul din curtea proprie. Din animalul crescut o vara intreaga, sanatos si fara hormoni, foloseau carne si pene si lana si piele si intestine si oase si grasime si tot. Nu se arunca nimic. Pentru tot se gasea o intrebuintare.


Alegeti obiecte rezistente si durabile

Nu avem nevoie de atatea obiecte ca sa traim fericiti si impliniti. Facem cumparaturi zilnic. Cumparam ca suntem deprimati, cumparam ca e oferta, ca e ceva nou si n-am avut niciodata. Sau ca au si ceilalti. Cumparam pentru ca avem impresia ca ne trebuie. Sau cumparam pentru ca pe celalalt nu mai stim unde l-am pus, si nu strica sa avem doua. Cumparam pentru ca totul e facut din plastic si plasticul e ieftin. Cumparam si pentru ca obiectele sunt realizate uneori atat de prost incat dupa putin timp va trebui sa cumparam altul nou. Cumparam pentru ca azi nu mai e la moda sa repari nimic. Arunci, si iei altul. Simplu! Cumparam pentru ca noi n-am avut si lasa, sa aiba copiii nostri.
Odata achizitionat un obiect, este bine sa fie unul durabil. Astazi, majoritatea obiectelor functioneaza exact cat sunt garantate de producator, din pacate. Dintre acestea, putine mai pot fi reparate. Astfel ca, le aruncam si cumparam altele noi (care vor rezista la fel de putin). Pentru ca pretul este accesibil. Pentru ca ne permitem si preferam asa. Suntem consumatori si aruncam in acelasi ritm in care cumparam.
Cautati obiecte durabile, care au garantie indelungata, care sunt bine facute si care dureaza o viata, sau macar cativa zeci de ani. Posibil pretul sa fie mai mare, dar eu cred ca pe termen lung ne va costa mai putin, si pe noi si pe Mama Natura. Pe vremea bunicilor nostri se lasau lucruri mostenire de la o generatie la alta. Astazi, schimbam mobila si hainele in fiecare sezon.

Vreau sa produc cat mai putin gunoi

Credem ca, odata ce am aruncat gunoiul intr-o punga, l-am sigilat si l-am aruncat la ghena, ne-am facut datoria. Este treaba altora de acum sa se ocupe de gunoiul nostru. Nu este chiar asa de simplu. Daca tu nu ai separat plasticul de hartie si nu le-ai aruncat in containerele care trebuie, sa fii sigur ca nici altcineva nu o va face. Daca credeai cumva ca guvernul se va ocupa de treaba asta, te inseli.
Mergem legati la ochi, cautam destinatii exotice cu plaje si apa curate, insa nu ne intereseaza unde ajunge propriul nostru gunoi. In oceane, acolo ajunge! Suntem singura planeta cu apa in stare lichida, dar am transformat oceanul intr-o mare de gunoi.

Si nu ne-a mai ramas mult timp!
Cautati simplitatea si nu aruncati nimic, natura ne da tot ceea ce avem nevoie.

Sa nu lasi nimic in urma ta, uneori este bine…

Fiecare obiect din casa noastra vine cu un pret. Nu doar pretul pe care noi il platim, ci si pretul pe care il plateste mediul pentru ca acel obiect sa poata fi produs si transportat ca sa ajunga la tine in casa. Obiectele cu cel mai mare impact asupra mediului il au obiectele de unica folosinta, pentru ca, asa cum le si spune numele, sunt folosite pentru o perioada foarte scurta de timp dupa care ajung la gunoi.

Continuarea articolului aici

Alte articole din categoria Zero deseuri gasiti aici.

Data postarii: 26.12.2019
Sursa foto: Unsplash