Blog 

Cum motivam un copil sa citeasca? (I)

postat de ADMIN in Timp liber

De ce vrem ca al nostru copil sa citeasca?
 
De placere. Nu din obligatie, nu de frica, nu pentru recompense.
Mai vrem sa citeasca pentru a-si trece examenele.
Sau ca sa fie capabil sa caute singur informatia atunci cand are nevoie de ea.
 
Dar pentru a reusi sa citeasca pentru ultimele doua motive, trebuie sa il ajutam sa citesca mai intai de placere.
 
Am scris pentru voi 50 de sfaturi si idei pentru a va motiva copiii sa citeasca cat mai devreme si cat mai mult.


1.Inconjurati-l cu carti
 
Sa ai carti peste tot, nu doar in biblioteca. Pe masuta de cafea, in masina, in geanta, in rucsac, in bucatarie, in orice camera. Faceti-va un obicei de-a avea intotdeauna o carte la indemana, nu se stie niciodata cand sunteti nevoiti sa asteptati in trafic, la o cafenea, in sala de asteptare la medic. Cand viata copilului este plina de carti, sansele ca el sa se lipeasca de una si sa inceapa sa o rasfoiasca sunt mult mai mari.
 
“When you grow up surrounded by junk food, you like junk food.
When you grow up surrounded by books, you like books.”

- Annette Uvena

 
 
2.Sa te vada si pe tine citind
 
Eu am intotdeauna grija sa ma vada copiii citind. Mai mult decat atat, citesc carti tiparite cand sunt in preajma lor, iar cartile in format electronic le pastrez pentru atunci cand sunt in transportul public sau seara dupa ce ei s-au culcat deja. Uneori mai citesc si pe kindle cu ei, insa le mentionez ca citesc o carte, pentru a nu crede ca ma ,,joc”.
Le arat ca citesc de placere, ca iubesc cartile, cumpar frecvent carti si astfel, suntem intotdeauna inconjurati de carti. Ba chiar le spun uneori ca sunt nervoasa si ma duc sa citesc cateva pagini sa ma calmez. Asociez intotdeauna cititul cu ceva placut, cu ceva care-mi aduce bucurie.
Spuneti-le cat de mult va place sa cititi, cum abia asteptati seara sa vina momentul povestii. Spuneti-le ca este modul cel mai placut de relaxare pentru voi, cum abia asteptati sa va mai cumparati carti sau sa terminati cartea plina de suspans pe care o cititi acum.

 
“There are many little ways to enlarge your world.
Love of books is the best of all.”
- Jacqueline Kennedy

 
3.Coltisorul de citit
 
Puteti amenaja un coltisor atragator cu un fotoliu imbietor si comod, langa geam sau cu o veioza buna si un cos cu carti de citit langa. Este foarte important sa ii dai impresia ca acel coltisor de citit ii apartine. Lasati-l sa fie creativ si sa si-l decoreze cum vrea. Puteti organiza spatiul ca si cum ar fi un cort de indian sau o nava spatiala. Copilul poate aseza cateva plusuri sau figurine preferate carora sa le citeasca si care stau cuminti pe pervaz si asculta povestea. Un semn facut din carton pe care sa fie semnalizat “ZONA DE CITIT” mesterit impreuna va fi de mare efect.


Imagine Josh Applegate de de la Unsplash
 
4.Faceti alegeri bune
 
Alegeti carti bune. Cu adevarat BUNE! Si in ziua de azi avem de unde alege. Atractive, gandite, muncite, carti pe care copilului nu ii mai vine sa le lase din mana. O carte poate sa schimbe viata unui copil. Uneori copilul poate spune ca cititul este plictisitor. Poate doar ca sa ne incerce limitele, sau poate ca pentru ei chiar este plictisitor. Alegerea cartilor este un factor important in a motiva un copil sa citeasca. Eu nu cred ca exista fiinta pe acest pamant care sa nu vrea sa citeasca o carte buna. Fiti atenti si descoperiti ce fel de carti il atrag, si in functie de asta, alegeti cu grija. Verificati review-uri, cereti parerea pe un grup de cititori, mergeti si cereti recomandari la biblioteca, vedeti ce carti au fost premiate. Imposibil sa nu gasiti cartea care sa faca click in mintea copilului.
 
“I do believe something very magical can happen when you read a good book.”
- J.K. Rowling
 
5.Nu ii impune cartile copilariei tale
 
I le poti arata, ii poti povesti despre ele, sau poti incerca chiar sa ii citesti. Dar nu insista daca nu vrea. Si mai ales nu ii spune ca tu cand erai ca el le-ai citit pe toate. Mai degraba te-as sfatui sa citesti TU cartile lui, pentru a fi la curent cu ce e la ,,moda” in randul colegilor din generatia lui. Astfel, va vedea ca acorzi importanta si ca impartasesti lucrurile care ii plac si lui. Mai mult decat atat, daca vei incerca sa ii citesti copilului Amintiri din copilarie la varsta de 5 ani, este posibil ca nici macar tu sa nu mai intelegi ce inseamna toate acele cuvinte, dar sa i le mai si poti explica!? Scopul este sa il faci sa iubeasca cititul si cartile.

“I think it’s the books that you read when you’re young that live with you forever.”
– J.K. Rowling
 
6.Incepeti cat mai devreme
 
Incepeti sa le cititi copiilor cat mai devreme. Si nu doar seara inainte de culcare. Carati-le cu voi in parc, alaturi de scutece si biberon, imediat ce ai un moment, ia cartea si citeste-i. Oricum, cat sunt mici nu au unde fugi si vor fi nevoiti sa te asculte. Despre ce beneficii pot avea parte copiii nostri daca le citim cat mai devreme am scris aici intr-un alt articol. In plus, bebelusii adora sa-ti auda vocea. Exerseaza si vei capata cu timpul si experienta in arta teatrala si vei citi pe diverse voci amuzante. Vei face astfel din citit o adevarata atractie.
Am gasit un argument foarte simpatic intr-o carte care spunea cam asa: de ce un copil din Suedia nu poate vorbi in japoneza? Pentru ca i se citeste in suedeza si nu in japoneza. Atat de simplu si de logic este.
 
“If you want your children to be intelligent, read them fairy tales.
If you want them to be more intelligent, read them more fairy tales.”
- Albert Einstein
 
7.Puneti accent pe cititul de placere mai ales vara

In timpul vacantei copiii nu stagneaza cu invatatul si cu abilitatile de a invata sau citi, ba chiar regreseaza. Adica uita o mare parte din ce au invatat in timpul anului scolar. Cititul de placere ii tine conectati cu literele, cu vocabularul, cu invatatul. Cu atat mai mult cu cat in timpul vacantei sunt intrerupte alte activitati extrascolare, ramane si mai mult timp pentru citit. Mergeti in concediu? Neaparat carti in bagaj!
 
“To learn to read is to light a fire”
– Victor Hugo, Les Miserables
 
 
8.Sa-si aleaga singur cartile
 
Stiu c-am spus sa le alegeti carti bune, dar uneori s-ar putea sa fie sanse mai mari sa le si citeasca daca el este cel care a hotarat sa le achizitionati. De ce? Pentru ca ii da o mare satisfactie ca detine controlul, ca poate decide, mai ales daca ai acasa un copil cu o mare nevoie de autonomie. Felicita-l pentru alegerile facute si observa ce subiecte il intereseaza cu aceasta ocazie. Bine, s-ar putea sa aleaga carti care dupa parerea ta nu sunt ,,bune” sau sunt sub standardele tale, insa uneori e nevoie sa vedem si de unele si de altele ca sa capatam experienta in a face alegeri. Eu am fost surprinsa sa o vad pe fetita mea alegand carti de la biblioteca publica despre virusi si microbi, asta fiind chiar dupa perioada covid.
 
“I think books are like people, in the sense that they’ll turn up in your life
when you most need them.”
– Emma Thompson
 

9.Incercati sa aduceti la viata cartea

 
Mergeti sa vedeti impreuna o ferma de cai daca ati citit o carte despre cai. Faceti o chec pufos, daca ati citit Cei 7 papa-lapte si rugati-l sa va citeasca reteta in timp ce voi cantariti ingredientele. Mergeti la Planetarium dupa ce ati citit o carte despre spatiu. Si tot asa.
Noi am citit Cartitel si pantalonasii de nenumarate ori, a fost preferata copiilor pentru mult timp. Intr-o zi am cumparat un mic razboi de tesut si am incercat sa facem si noi ce au facut furnicile din poveste. Ulterior, acea bucatica de material a devenit un covoras pentru casa de papusi.


 
10.Evitati pedeapsa si recompensa
 
Un citit recompensat sau un necitit pedepsit nu va motiva un copil sa citeasca si mai ales nu il va face sa citeasca de placere. Sansele sa urasca cititul vor creste. Nu ii faceti sa se simta prost ca nu citesc, nu ii comparati cu alti copii care citesc. Cititul de placere nu trebuie asociat cu teme, note, pedepse, medalii sau mai stiu eu ce. Cititul trebuie sa fie o distractie, o placere, o dorinta, nu ceva pe care trebuie sa il fac cat mai repede ca sa scap.
V-ati intrebat vreodata de ce atunci cand sunt mici vor sa le citim aceeasi carte de 20 de ori, iar odata ajunsi la scoala, nu mai citesc nimic? Pentru ca cititul a devenit obligatoriu, pentru ca primeste note, pentru ca daca nu citeste, va fi pedepsit. Ori toate astea ucid placerea de a citi. Nici noi nu cred ca am fi incantati sa citim niste romane doar pentru ca ni le impune cineva. In schimb, cand gasim o carte care ne prinde, nu o mai lasam din mana si abia asteptam sa avem timp sa mai citim un capitol.
Daca in schimb are carti obligatorii de citit la scoala si acelea nu ii plac, poate alterna si sa citeasca si din cartile care ii plac.

 
“Reading should not be presented to children as a chore or duty.
It should be offered to them as a precious gift.”
– Kate DiCamillo
 
11.Cititi-le cu efecte ,,speciale”

Cand cineva bate la usa in carte, bateti si voi cu degetele in tablia de la pat. Daca in poveste este vorba despre un vant puternic, puteti sa agitati cartea in timp ce o cititi. Cu siguranta, efectele ,,regizate” vor face minuni. Cu cat copilul este mai mic, cu atat sunt mai impresionati si mai nerabdatori sa le cititi o carte, daca aceasta este insotita de efecte ,,speciale”. Nu cititi pe un ton plictisit, copilul va simti nerabdarea sau plictiseala din vocea voastra si cititul de placere nu se va mai intampla.
 
“When I say to a parent, “read to a child”, I don’t want it to sound like medicine.
I want it to sound like chocolate. ”
– Mem Fox

 
12.Lasa-l in suspans
 
Eu de multe ori citesc o carte si ma opresc intentionat atunci cand actiunea devine interesanta. Am observat ca dupa ce eu plec, fetita mea incearca singura sa citeasca mai departe desi nu este la varsta la care sa poata citi cursiv. Astfel, trag concluzia ca acea carte a prins-o, din moment ce nu mai are rabdare sa ma astepte pe mine sa ii citesc mai departe.
 
“Keep reading. It’s one of the most marvelous adventures that anyone can have.”
- Lloyd Alexander


13.Cititi-le carti in preajma evenimentelor speciale
sau a unor momente dificile

 
Cititi carti tematice cand urmeaza un moment provocator sau dificil in viata copilului: merge pentru prima data la dentist, prima zi de scoala, a pierdut un catel. Sau inaintea unor evenimente frumoase, cum ar fi prima tabara sau aniversarea zilei de nastere. Carti despre frati atunci cand ai mai mult de un copil si exista conflicte intre ei. Carolina vrea alt fratior, de Jan Ormerod, este o poveste tare amuzanta si dulce pentru atunci cand apare un nou bebelus in familie.
 
“I read a book one day, and my whole life was changed.”
– Orhan Pamuk
 

14.Intreaba-l ce parere are despre carte
 
Intrebarile ajuta copilul si sa inteleaga povestea sau sa inteleaga materialul citit. Nu ne intereseaza doar sa stie literele si sa recunoasca un cuvant din text, ci mai ales sa inteleaga povestea, informatia, sa poate veni cu gandirea lui peste poveste.

 
“Reading without reflecting is like eating without digesting.”
– Edmund Burke
 
 
15.Filmul da, dar dupa carte
 
Nu citi o carte dupa ce copilul a vazut deja filmul. S-ar putea sa nu mai prezinte interes. Invers este mai bine, intai cartea si apoi filmul. Este o ocazie ca al vostru copil sa vada povestea si din viziunea altcuiva, sa vada personajele cu alt aspect decat si-a imaginat el. Poti lega apoi o conversatie, poti pune intrebari: Asa ti-ai imaginat tu povestea? Ce ti-a placut mai mult, cartea sau filmul? Ai vrea sa recitesti acum cartea? Ti s-a parut ceva schimbat in film fata de carte? Si tot asa…
De asemenea, daca toti membrii familiei citesc cartea, stabiliti regula ca nimeni sa nu vada filmul pana nu termina toti de citit. Apoi puteti face o seara de cinema impreuna cu pop-corn si suc. Puteti viziona Charlie si fabrica de ciocolata, Matilda, Harry Potter, Peter Pan, Lorax, The City of Ember.

 
“Stories are the most important thing in the world.
Without stories, we wouldn’t be human beings at all.”
– Phillip Pullman
 
 
16.Implicati bunicii
 
Poti incuraja bunicii mai ales daca acestia sunt departe, sa se inregistreze pe telefon citind o poveste, sa va trimita fisierul si astfel copiii sa poata asculta povestea de cate ori vor vrea. Peste ani, aceasta inregistrare va fi de nepretuit!
 
“One book, one pen, one child, and one teacher can change the world.”
Malala Yousafzai

 
17.Colectia proprie de carti
 
Copiii au o perioada in viata lor cand colectioneaza chestii: pietre, margele, figurine. Indeamna-l sa-si alcatuiasca propria colectie de carti. Faceti din copertile cartilor un curcubeu atunci cand le aranjati in raft. In alta zi grupati-le dupa tematica (carti cu animale, carti de benzi desenate, carti de halloween etc). Dati-i toata libertatea sa-si aranjeze cum doreste colectia de carti.
 
 “A house without books is like a room without windows.”
– Heinrich Mann
 
 
18.Carti potrivite pentru varsta respectiva
 
Alegeti carti potrivite pentru varsta copilului. Daca e prea mic pentru Harry Potter desi tu abia astepti sa o citesti impreuna cu el, mai rabda si nu strica vraja. Nici nu jigni un copil de varsta mare citindu-i carti pentru 3 ani, oricat de buna ar fi cartea. Daca a trecut timpul ei si ati ratat momentul, mergeti mai departe, alte carti noi si minunate va asteapta.

 
“Books are like magic, they take you to new places and on adventures.”
 
 
19.Asociaza lumea cartilor cu privilegiile adultilor

Nu il pedepsi retragandu-i povestea de dinainte de culcare. Una este sa ii spui “Daca nu iti strangi jucariile la timp, nu mai avem timp de poveste” si alta este “Daca nu-ti mananci ciorba, nu-ti mai citesc povestea”. Pentru ca s-ar putea sa-ti raspunda in ciuda “Bine, n-o mananc”. Si pierdeti amandoi.
Mai degraba poti asocia cititul cu lumea adultilor si cu privilegiile acestora. Sa ii spui ca de la anul viitor cand mai creste, poate sa se culce cu 30 de minute mai tarziu, ca un ,,copil mare” si poate citi la lumina veiozei. Se va simti ca un adult si va vrea sa profite de asta.

 
“Once you learn to read, you are forever free!”
- Frederich Douglass
 

20.Vizite pe Taramul Fermecat al Cartilor

Biblioteca este un taram fermecat. Daca ai un copil care uraste cititul si iti este greu sa il apropii de carti, mergi cu el la biblioteca atunci cand acolo se organizeaza diverse ateliere, chiar daca acestea sunt de desenat, pictat etc. Copilul va asocia biblioteca cu un mediu placut, unde te distrezi. Fa-i abonament, se va simti ,,adult” pentru ca detine un card si spune-i ca isi poate alege impreuna cu cartile si filme pe DVD, s-ar putea ca sansele sa vrea sa mai vina la biblioteca sa creasca. Daca va decide sa ia carti acasa, lasa-l sa aleaga, nu ii da sfaturi si nu ii ucide entuziasmul.
 
“I have always imagined that paradise will be a kind of library.”
- Jorge Luis Borges

 
21.Cititi si altceva decat carti

Incercati sa le largiti orizontul si prin alte materiale tiparite cum ar fi: reviste (cautati reviste pentru copii), ziare, reviste de benzi desenate, carti de bucate, biografii, carti cu bancuri si glume. Puteti chiar sa ii solicitati ajutorul sa va citeasca o reteta dintr-o carte de retete in timp ce voi pregatiti felul de mancare respectiv.
Imagine de Jonathan Borba de la Unsplash
 

22.Ai rabdare cu el cand pune o suta de intrebari

Nu descuraja cititul si nu ucide curiozitatea. Cand copilul intrerupe povestea de o suta de ori cu intrebari, ai rabdare si raspunde-i, e pacat sa ii distrugi curiozitatea prin a o ignora. De asemenea, poti intemeia o mica discutie si sa il intrebi ,,-Dar tu de ce crezi?” Aceasta tehnica are beneficii miraculoase. Il faci sa gandeasca si sa gaseasca singur raspunsul. Chiar poti la final sa il atragi intr-o discutie si sa il intrebi cum i s-a parut cartea, ce i-a placut mai mult, i s-a parut amuzanta aceasta carte? Si tot asa.
 
“A child who reads will be an adult who thinks.”
 
 
23.Cititi de 20 de ori aceeasi carte

Desi pentru noi este enervant uneori si nu intelegem de ce nu vrea copilul sa trecem la alta carte noua, pentru copii este absolut normal acest comportament. Am gasit ca acest fenomen se numeste imersiune (“immersion”) si se refera la faptul ca auzind mereu si mereu aceleasi cuvinte si propozitii, prin repetitie, niste celule din creierul lui devin mai puternice si retin mult mai usor un cuvant pe care l-au auzit repetat in acelasi context decat acelasi cuvant intalnit de mai multe ori dar in carti diferite.
 
“Reading is the gateway for children that makes all other learning possible.”
– Barack Obama
 

24.Pastrati o agenda cu ce a citit copilul

Doar daca il motiveaza! Imi puteti trimite un mail aici, si va pot trimite agenda pe care eu am creat-o special pentru copii. Este o agenda in care ei isi pot nota numele cartii, detalii despre carte, au spatiu unde sa deseneze ceva iar la final isi pot nota cate carti au reusit sa citeasca in anul respectiv. S-ar putea sa ii motiveze cand vor vedea la finalul anului cate carti au citit si pot sa-si doreasca la anul viitor sa depaseasca aceasta cifra. Intotdeauna competitia trebuie sa fie cu tine insuti si nu cu colegul de banca. DAR! Daca observati ca al vostru copil adora sa citeasca dar i se pare o corvoada si nu are rabdarea sa si noteze ce a citit si cat, atunci nu il incurajati sa faca asta. Nu toti suntem construiti la fel si nu toti suntem innebuniti dupa liste si grafice si scheme. Lasati la alegerea lui acest aspect.
 
“Books are the plane, and the train, and the road.
They are the destination and the journey. They are home.”
– Anna Quindlen


 
25.Nu doar mama trebuie sa citeasca si nu doar fetitele iubesc cartile

In poporul roman exista aceasta convingere si anume ca cititul este treaba de femei. Poate pentru ca mamele sunt cele care stau mai mult acasa cu copii si ele citesc adesea, poate pentru ca mai departe, la scoala, majoritatea cadrelor didactice sunt femei, dar cumva, cititul este asociat cu femeile, deci cu fetitele. Ca si cum baietii nu ar avea treaba cu cartile sau cititul nu ar fi o treaba de barbat.
Implicati tatii pentru ca rolul lor este esential aici. Acestia sunt adesea mult mai amuzanti cand citesc, se cam pun la mintea copiilor mult mai usor decat noi, mamele, si pot citi pe diverse voci mai groase de exemplu, spre deliciul celor mici.
Mai exista o convingere pe care am observat-o, si anume ca baietilor le plac numai benzile desenate. Eu cred ca aceasta convingere pleaca de la ideea ca benzile desenate in general contin povesti despre eroi cu puteri supranaturale si posibil ca acesta sa fie motivul pentru care baietii sa fie atrasi de acest gen de literatura. Da, baietii au nevoie de super eroi. Iar tatii pot reciti cu aceasta ocazie benzile propriei copilarii sau sa citeasca alte aparitii noi si sa se simta din nou copii. Toata lumea are de castigat, oricum.
Pentru tatii care lucreaza departe de casa si nu sunt in fiecare seara prezenti la ora de poveste: inregistrati-va citind si copilul poate auzi povestea in lipsa voastra.
Inscrie-ti baiatul la un club de lectura doar de baieti. Sau daca aveti destul curaj, organizati chiar voi clubul.

Imagine de Gabriel Tovar de la Unsplash

“Language is the most powerful tool human beings possess. And reading is one of the most fulfilling and effective means to master this tool. The habit of reading, if inculcated at an early age,
helps in brain development and enhances imagination.
It’s never too early to read to a child and to build this habit.
It’s a gift for a lifetime.”
 
(continuarea in articolul urmator)

Data postarii: 15.08.2023
Articolul anterior
Closed caption - CC
Articolul urmator
Cum motivam un copil sa citeasca? (II)