Paleo Style & Living  

DAR fara gunoi! Furoshiki

postat de ADMIN in Ghiduri

Furoshiki, metoda japoneza de ambalare a DARurilor, zero waste & plastic-free

Despre daruri si ambalaje

Cand oferim cadouri generam gunoi pentru ca majoritatea ambalajelor sunt de unica folosinta, ajung la cos imediat ce am dezvaluit continutul.
Dar de ce sa ambalam un cadou intr-o folie de plastic? Si de ce sa risipim hartie sau sa il aruncam intr-o banala punga de cadouri? De parca un buchet de flori devine mai frumos daca il ,,sufocam“ intr-o folie de plastic!
Chiar daca hartia este eleganta, e folosita doar cateva ore, dupa care ajunge la cosul de gunoi. Foarte rar si cu greu ar mai putea fi folosita inca o data pentru a impacheta un alt cadou. Ambalajele de la cadouri reprezinta una din cele mai mari risipe de sarbatori sau aniversari. 
Cum ambalam, asadar? O metoda geniala si autentica este furoshiki, o idee care ne permite sa personalizam cadoul, prin refolosirea de bucati de panza. Daca ai avut timp si rabdare sa gasesti cadoul perfect pentru cel drag, atunci merita si un ambalaj pe masura!

Ce este furoshiki?

Furoshiki este un concept japonez de ambalare a cadourilor cu materiale textile. Cuvantul furoshiki se refera si la bucata de panza care poate fi folosita pentru a impacheta un cadou, pentru a transporta lucruri, pentru decoratiuni interioare etc dar si la conceptul in sine. Astazi, termenul se refera la modalitatea sau arta de a impacheta si transporta cadouri.
Dupa inventarea pungii de plastic, furoshiki si-a pierdut treptat insemnatatea. Ironic, tocmai faptul ca vrem sa scapam de plastice, face ca acest obicei sa-si reintre in drepturi, sa capete si mai multa frumusete si sa fie din nou in centrul atentiei. In Japonia se incearca din 2006 sa se revina la acest obicei frumos, pentru a creste responsabilitatea pentru risipa a tinerei generatii si pentru a reduce cantitatile inutile de plastice care ajung la gunoi.
Furoshiki este totodata si o metoda amuzanta pentru cadourile celor dragi. Incearca aceasta metoda, cadourile vor fi elegante, originale si nu vor avea aspectul ieftin pe care il dau cadourile ambalate in plastic. Va fi un ambalaj la fel de apreciat ca si cadoul insusi. Iar persoana careia ii oferi se va simti speciala atunci cand va primi un astfel de cadou.  In plus, nu va avea nici gunoi de dus.
Un cadou ,,imbracat” intr-un furoshiki va avea un aspect elegant iar ,,ambalajul” il poti cere inapoi la plecare sau il poti oferi impreuna cu darul.
Furoshiki imbratiseaza filozofia vietii ecologice, provocandu-ne sa ne intrebam de cate obiecte avem cu adevarat nevoie ca sa traim. Este o arta frumoasa si ingenioasa de a permite unui obiect atat de simplu la prima vedere - o bucata patrata de panza - sa aiba multiple si refolosibile utilizari pur si simplu prin indoirea si legarea ei intr-un mod diferit. Merita sa o integram in traditia familiei.

De ce furoshiki?
  1. Este o metoda originala si inedita si va surprinde placut.
  2. Este zero waste, plastic-free si obiect refolosibil in acelasi timp.
  3. Persoana careia i-l daruiesti se va simti speciala.
  4. Este versatil si poti ,,imbraca” aproape orice cu el indiferent de marime sau forma, de la carti la sticle.
  5. Este multifunctional: poate fi si geanta, si ambalaj, si fata de perna sau masa, si paturica de picnic. Poate fi si esarfa, bandana sau bratara sau iti poti decora casa cu el. Poti sa il folosesti cand iti faci bagajele sa impaturesti obiecte mici in el, cum ar fi ciorapii.
  6. Poate fi confectionat din resturi uitate prin casa, deci vei face economie la bani.
  7. Este o modalitate de a scapa de plastice si te vei simti minunat.
  8. Este rezistent, arata grija pentru lucruri si evita risipa.
  9. Iti poti confectiona propria colectie de furoshiki si poti da startul unei ,,traditii” in familie sau in grupul de prieteni.
  10. Este mai rapid decat ambalarea cu hartie.
Furoshiki este un fel de origami, dar cu panza in loc de hartie. In timp ce hartia este destul de rigida si se potriveste bine doar pe cutii cu forme patrate, materialul textil are o mare versatilitate. Este un frumos exemplu de minimalism japonez care incepe sa prinda din ce in ce mai mult la tanara generatie. In Japonia, oamenii iubesc lucrurile simple si le adapteaza intr-un mod creativ pentru o varietate de utilizari - iar furoshiki nu face exceptie!

Ce fel de materiale folosim?

Desi cultura japoneza nu este singura in utilizarea ambalajelor din tesaturi (bojagi reprezinta acelasi lucru la coreeni), furoshiki are un stil distinctiv care reflecta interesul pentru ceremonie, frumusete, detaliu.
In principiu, se poate folosi orice bucata de panza de forma patrata. Cele mai potrivite sunt cele care au desen reversibil, deci care se vad frumos pe ambele fete. Cele mai ecologice sunt cele din fibre naturale, care nu contin plastic. Cu toate acestea, fiind refolosibile la nesfarsit, faptul ca au in compozitia lor si un procent de sintetic nu le va face de nefolosit.
Tesatura ar trebui sa nu fie prea groasa, dar totusi ferma, important fiind sa poata sustine continutul. Pentru inceput insa exersati cu ce aveti la indemana: un prosop, o batista, o esarfa de forma patrata.
Daca tesatura e mai groasa, o puteti folosi ca o hartie de impachetat si lega cu sfoara sau cu ace de siguranta, brose, pin-uri colorate la margini care ii vor da o nota originala.
Poate fi orice dimensiune. Dimensiunile obisnuite sunt cuprinse intre 45 si 70 cm, insa pot exista si unele cat palma de mici, sau mari de 2 m, in functie de obiectul pe care vrem sa il ,,imbracam”.
Daca oferiti ceva in dar unei mamici care asteapta un bebelus, puteti alege un material cu imprimeuri specifice, sau cu avioane daca persoana respectiva lucreaza in domeniul aviatiei samd. Surpriza va fi intensificata de aceste mici detalii suplimentare.
De unde le procuram?
  1. Daca vreti adevaratele furoshiki japoneze, create special pentru acest obicei, atunci cautati-le online.
  2. Daca aveti posibilitatea si exista in orasul vostru, cautati-le in magazine speciale pentru furoshiki.
  3. Puteti inlocui cu esarfe de la magazine care vand asa ceva.
  4. Din ce in ce mai multe magazine incep sa vanda si ambalaje ,,textile”, astfel ca puteti intreba in principiu la orice magazin care vinde produse ce pot fi oferite cadou, in general la cosmetice si parfumuri aveti sanse sa gasiti.
  5. Daca stiti pe cineva care pleaca in vacanta in Japonia, puteti cere sa va aduca un furoshiki drept souvenir.
  6. Croitoreasa ta sigur iti poate pastra niste bucati de la diverse lucrari si ti le si poate finisa la margini.
  7. Exista magazine care vand materiale si care tin si cursuri de croitorie, si acolo poti solicita resturi patrate de materiale si cu siguranta la un pret nu foarte mare.
  8. Cauta baticute sau esarfe la magazinele second-hand, spala-le, calca-le si-ti vei incepe colectia de furoshiki.
  9. In magazinele de mercerie, unde ai o multitudine de imprimeuri de unde poti alege.
  10. In depozitele de materiale la metru cu siguranta gasesti preturi foarte bune.

Refoloseste ce-ti prisoseste!

Bineinteles, o astfel de panza furoshiki va costa mai mult decat o bucata de hartie, insa va fi un obiect refolosibil pentru multi ani.
Inainte de a porni la magazin, verifica daca nu cumva ai deja in casa. Ca tot incepe sa fie la moda si in Romania acest ,,upcycling”, puteti cauta prin casa orice material potrivit care sa se preteze la asa ceva. Toti avem prin casa materiale sau obiecte textile cu care nu stim ce sa facem. Mai ales daca te simti vinovat sa renunti la ele, atunci da-le o a doua sansa sa straluceasca. Nu numai ca e o idee de zero waste, ecologica, dar vei economisi si bani, vei elibera sifonierul si vei reduce risipa. Si te vei simti minunat!
Singura conditie este sa fie frumoase pe ambele fete si sa le finisezi la margini pentru a impiedica destramarea tesaturii.
Din haine sau cearceafuri vechi, din paturici sau lenjeriile de pat ale copiilor pe care nu le mai folosesti, mai ales ca acestea vin in culori si modele dragute. Din fete de masa sau fete de perna. Din rochii cu imprimeuri frumoase care nu mai sunt bune sau care s-au demodat si pe care stii sigur ca nu le mai porti.
Vei ajunge sa ai propria colectie de furoshiki pana la Craciunul urmator!
Cum impachetam?

De ce ai nevoie pentru inceput? De un furoshiki, bineinteles. Iar daca stii sa faci un nod, te vei pricepe sa faci si un furoshiki. Asa de simplu este!
Poti exersa cu niste esarfe sau baticute si cu cateva cutii sau obiecte pe care le ai deja in casa. Incepe prin a nu folosi metode complicate sau noduri greu de facut.
Pentru o usoara ambalare, obiectul ar trebui sa aiba aproximativ o treime din linia diagonala a unui furoshiki.
Asezati bucata de panza pe masa, intinsa, cu fata tesaturii care vreti sa imbrace pachetul in jos, astfel ca ea sa vina in exterior la final. Daca panza are un desen distinct intr-un anume colt, lasati coltul acela indreptat spre nord, adica spre partea de sus. Asezati cadoul in mijlocul panzei, si incepeti prin plierea coltului de jos (sud) peste articol. Pliati coltul nordic peste coltul sudic, astfel incat sa depaseasca obiectul. Apoi luati partile din lateral (est si vest) si legati un nod peste obiect. Aceasta este cea mai simpla metoda, cu un singur nod.
Gasiti suficiente poze pe internet si filmulete pentru inspiratie, sau chiar schite cu pasii ce trebuie facuti. Dupa ce ai invatat acest model simplu, poti cauta metode mai complicate sau sa le inventezi pe ale tale proprii.
Daca oferi un cadou pentru o mamica ce tocmai a nascut, poti folosi chiar o paturica pe post de furoshiki, si care totodata este parte din cadou. Daca oferi un set de tacamuri, il poti ,,imbraca” intr-un prosop de bucatarie sau o fata de masa si sa il oferi cu totul. Poti impacheta un halat si cordonul sa il folosesti pe post de ,,panglica”. Fii creativ si original si cadoul va fi de neuitat!
Furoshiki este un bun mod de a incepe sa traim mai constient, sa consumam mai responsabil.

Le decoram sau le lasam asa?

Acum poti deveni cu adevarat creativ.
Furoshiki va aduce incantare si bucurie, iar persoana care il primeste se va simti minunat ca a primit asa ceva in dar.
Un material cu un design special nu va necesita alte ,,decoratiuni”. Insa, daca materialul este simplu, il poti decora cu un mic detaliu care va aduce un plus de stralucire.
Daca este Craciun, poti folosi ramurele sau conuri de brad legate cu sfoara, globulete mici, un clopotel sau felii subtiri uscate de portocala insirate pe ata, fulgi de nea crosetati daca te pricepi, braduti decupati din carton sau stelute din pasla.
Plante naturale cum ar fi spice diverse care nu se scutura, crengute de maces, mur sau zmeur cu fructe cu tot, batoane de scortisoara, stelute de anason, o crenguta cu ghinde, fire de levantica sau rozmarin, iedera, flori naturale, pastai de roscova, lotus uscat, capsule de mac, ramurele sau frunze uscate etc.
Accesorii sau bucati din coliere sau bratari pe care nu le mai porti, margele din lemn sau sticla, nasturi, brose, ace de siguranta, scoici, litere de lemn cu initiala celui caruia ii oferi - pot infrumuseta un furoshiki simplu.
Sigur ai prin casa fire si ate, panglici de dantela, sireturi, fire groase de bumbac de diverse culori simple sau impletite, ciucuri facuti din fire de ata. Daca te mai si pricepi sa crosetezi ceva dragut din ele, efectul ,,wow” va fi garantat!
Poti atasa obiecte vintage precum o cheita de metal, monede perforate, un lacat mic, bucati din felicitari vechi decupate si agatate cu o bucatica de sfoara si tot ce aveti disponibil atata vreme cat se ,,asorteaza” cu evenimentul, materialul si persoana careia ii este oferit cadoul. Si sa nu fie din plastic!
 
Ca sa fii si mai original si sa ai sanse sa dezvolti o adevarata ,,traditie” de furoshiki, poti printa niste instructiuni de folosire sau o schita cu cateva modele de impachetat (sunt cu sutele pe internet) si sa le adaugi in pachet sau sa rulezi foaia si o prinzi deasupra cu o panglica. Sau poti face o demonstratie la fata locului. Vei incuraja oamenii sa reutilizeze textilele pe care le au acasa, si sa ofere la randul lor obiecte impachetate in furoshiki. Cu timpul, vom fi din ce in ce mai multi fani ai acestui furoshiki-style.

Cand folosesti furoshiki pentru a impacheta cadourile celor dragi, fii linistit si concentreaza-te asupra persoanei careia ii este destinat cadoul. Vei avea si mai multa inspiratie si va rezulta ceva cu adevarat special. Furoshiki poate face si dintr-un cadou banal un cadou deosebit. In plus, reprezinta un cadou si pentru planeta!


Alte Ghiduri aici.

Data postarii: 23.01.2020
Sursa foto: Amazon
Articolul anterior
O casa fara plastic si o viata fara gunoi
Articolul urmator
Vasele din fonta