Paleo Style & Living  

De la sapun la … zero deseuri!

postat de ADMIN in Zero deseuri

O solutie pentru a evita produsele cosmetice sau de curatenie a casei din supermarket este sa inveti sa-ti fabrici in propria casa aceste produse. Vei evita ingrediente aspre sau agresive cu pielea, vei face si economie, si vei evita zecile de ambalaje de plasic care ajung inevitabil la gunoi.

O parte din sfaturile de mai jos pot fi aplicate pentru multe produse cosmetice sau de curatenie fabricate in casa, dar ele sunt gandite in primul rand pentru cei care isi fabrica sapunul natural.
 
Bunicii nostri au fost regii stilului de viata zero deseuri. Pe la ei prin ograda nu exista criptonit, dar ei erau campionii economiei circulare, ai gunoiului de grajd in gradina, ai livezii puse in conserve, ai viei puse in pahar. Si toate astea, doar acum cateva zeci de ani in urma. Probabil noua ne-a scapat ceva, pe drumul progresului… ca un fel de eroare in matrice…” - Jeremie Pichon
 
Pana acum un an cumparam sapun doar in ambalaj de hartie. Dupa care mi-am propus sa elimin si acest ambalaj de hartie si sa-mi fabric eu insami sapunul. Si incep .. Doar ca, dupa ce am facut eu sapunul meu natural fara nici un pic de ambalaj, mi-am dat seama in scurt timp ca imi ramaneau toate acele ambalaje cu care veneau ingredientele din care fabricam sapunul.

Despre aspectul “zero deseuri” atunci cand ne preparam singuri acasa sapunul sau alte produse de igiena sau infrumusetare in casa vreau sa va vorbesc astazi.

Alegerile pe care le voi face eu:
 
  1. Am decis ca voi cumpara uleiuri si grasimi doar in recipiente de sticla sau metal pe care apoi le voi recicla corespunzator.
  2. Voi face sapunul de rufe din uleiul si grasimile ramase de la gatit.
  3. Voi cumpara grasimi solide in pachete de hartie in loc de plastic. Pana in acest moment am gasit untul de cocos ambalat astfel si mi-e foarte bine cu el asa.
  4. Pe viitor voi renunta la a cumpara apa distilata care nu vine decat in bidon de plastic, si voi pune in sapun alte lichide (lapte pe care il cumpar la stile de sticla si pe care - din fericire - am posibilitatea sa le returnez la producator, sucuri din legume cum ar fi morcov pe care ii iau din piata si deci fara ambalaj, sau pur si simplu,  apa de la chiuveta).
  5. Voi culege singura plante din natura pe care le voi macera in ulei, acasa.
  6. Nu voi folosi niciodata hartie cerata in cutiile de lemn. Majoritatea hartiilor de copt contin clor si alte toxine, si eu nu o mai folosesc nici la gatit de multi ani. Da, siliconul e din plastic, dar e refolosibil zeci de ani. Una e sa arunc o forma de silicon la gunoi dupa 15 ani si alta e sa arunc lunar 2 sau 3 role de hartie cerata.
  7. Cu parfumurile nu prea ma omor in sapunuri, dar sunt in cautare si aici de solutii sustenabile.
  8. Nu voi adauga niciodata pe sapunurile mele glitter artificial facut din particule minuscule din plastic. Stiu ca arata demential pe sapunuri dar este toxic, periculos daca este inhalat de copii, si produce dezastre in randul animalelor marine. Petalele de flori presarate pe sapun arata mult mai “sanatos”!
  9. Urmatorul meu pas este sa gasesc un magazin care produce materii prime pentru cosmetice care sa-mi permita sa vin cu propriile mele recipiente refolosibile. Si poate as cere si un discount daca merg cu recipientele mele, de ce nu?
  10. Nu-mi voi ambala sapunurile in plastic. Ma intriga de ceva timp acest material numit “fetru” si vreau in urmatoarea perioada sa-i descopar secretele. Sunt sigura ca voi gasi eu pana la urma o combinatie intre sapun si fetru… Atentie, ma refer la fetrul din lana de animal, nu la cel din plastic fabricat in China!
  11. De ceva timp, nu mai folosesc blenderul in sapunuri, ci un tel de inox, si astfel nu mai consum nici curent pentru a-l fabrica.
  12. Pentru soda caustica nu am gasit alternativa si nici nu cred ca exista alte ambalaje in afara de cele de plastic. Ma consolez insa cu gandul ca de un an de zile nu am mai cumparat nici un fel de sapun, gel de dus, sampon sau balsam din supermarket, deci am redus considerabil plastic.
  13. Pentru ca nici la protectia mainilor nu pot renunta, am ales manusi refolosibile in locul celor de unica folosinta. Voi incerca pe viitor sa gasesc insa manusi din cauciuc natural care sunt compostabile. Intotdeauna e loc de mai bine.
  14. Ambalarea sapunurilor o voi face in saculeti de panza (cand le ofer cadou), in hartie simpla sau pur si simplu fara ambalaj. Vreau sa va reamintesc ca orice materie prima, chiar daca a fost reciclata sau urmeaza sa fie, consuma alte resurse ale Pamantului pentru a fi produsa.
  15. Daca as vinde sapun natural sau produse cosmetice, as specifica pe eticheta ca-mi pasa de mediu si nu folosesc recipiente de plastic sau orice altceva as face bun in privinta aceasta, sunt sigura ca va atrage un punct in plus. Oamenii incep sa devina din ce in ce mai constienti de “gunoiul” in care ne afundam.
  16. As cumpara in cantitati mari atunci cand nu se poate altfel.

“Nu exista gesturi neinsemnate cand vrei sa schimbi lumea, cu exceptia acelora pe care nu le facem” - Maica Tereza
 
Voi continua sa fac sapun, din multe motive. Dar imi voi schimba un pic alegerile si voi cauta mereu solutii care sa ma faca sa simt ca traiesc in armonie cu natura inconjuratoare. Atat cat pot. Mie imi place mult o zicala “decat un singur om perfect, mai bine toti aproape de perfectiune” si incerc sa ma ghidez dupa asta. Pentru ca nu ne putem intoarce la lumanare si nici nu putem merge in picioarele goale, eu zic ca putem incerca sa reducem cat putem deseurile pe care le producem. La urma urmei, daca facem un sapun natural, dar aruncam la gunoi mii de recipiente de plastic care rezulta din fabricarea lui oare mai putem vorbi de “natural” 100%? Da, sapunul va fi natural pentru noi si pielea noastra, dar cu siguranta nu va fi pentru Mama Natura.
 
Stiu ca ceea ce scriu eu aici e si greu si incomod de facut. Dar va provoc sa incercati sa reduceti cat puteti de mult ambalajele, mai ales cele de plastic si va garantez ca veti avea o mare satisfactie sufleteasca…. Va va face sa va simtiti minunat! Noi, cumparatorii, avem o mare putere asupra producatorilor de care nu suntem constienti si de care nu stim sa profitam. Producatorii nu produc decat acele lucruri pentru care exista cerere. Daca eu - consumatorul - refuz ambalajele de plastic, producatorul nu le va mai produce. Atat de simplu este.
 
Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rau, ci de cei care privesc fara sa faca nimic” - Albert Einstein

Alte articole din categoria Zero deseuri gasiti aici.

Data postarii: 07.02.2021
Sursa foto: Unsplash, Burst