Betisoare de urechi, scobitori de plastic, furculite de unica folosinta? Daca animalele ar putea vorbi, te-ar implora sa nu le mai folosesti...
15) Glitterul
Glitterul nu este altceva decat microparticule de plastic care uneori contin si aluminiu pentru o stralucire extra si care ajung in oceane, animalele marine confundandu-l cu hrana. Astfel, de pe unghiile noastre, ajunge in … farfuria noastra, facand ravagii in drumul lui. Sunt raspandite in casa noastra si le putem ingera, inhala, putand ajunge in plamani foarte usor. Este un chin sa il cureti de pe covor, dar sa il elimini din sol sau apa!! S-a descoperit ca inclusiv in apa de la robinet au inceput sa apara aceste microplastice, atat de multe sunt deja in natura. Evitati toate produsele care contin glitter, oamenii de stiinta au tras un semnal de alarma pentru ca acest glitter sa fie interzis din cauza distrugerii masive pe care o produce. Socant este ca multe obiecte pentru copii sunt ,,poleite” cu acest sclipici care zboara prin aer la cea mai mica atingere, ajungand in plamanii copiilor nostri! Mai intotdeauna de unica folosinta, este pe cat de daunator, pe atat de inutil!
Alternative:
1. Singura alternativa este sa nu mai cumparam absolut nimic care contine glitter. Pur si simplu, acest produs nu are ce cauta in casa noastra, in hainele noastre, pe jucariile copiilor sau pe unghiile noastre!
16) Betisoarele de urechi
Adevarul despre betisoarele de urechi: sunt contraindicate a fi folosite in urechi! Ceara din interiorul urechii nu trebuie indepartata, doar cea care iese la suprafata si pentru aceasta este suficient coltul prosopului.
Aceste betisoare ajung in apa, sunt ingerate de animalele marine ducand la imposibilitatea de a se hrani si inevitabil, la moartea acestora. Refuza sa mai folosesti aceste betisoare pentru igiena urechilor, machiaj etc.
Alternative:
1. Daca nu poti trai fara ele, inlocuieste-le cu betisoarele din bambus. Fac aceeasi treaba dar sunt mult mai potrivite pentru mediu, insa nu le arunca in toaleta!
17) Scobitorile de plastic
Cred ca denumirea corecta este ,,ata dentara individuala”, dar eu prefer sa le spun ,,scobitori de plastic”.
Prin forma lor ascutita, scobitorile de plastic fac un rau atat de mare vietatilor incat ar trebui interzise imediat. Sunt produse din plastic cu foarte putina ata dentara, astfel ca trebuie sa folosesti mai multe pentru o singura igienizare. Desi sunt uneori preferate din cauza modului comod in care se folosesc, nu poti ajunge cu ele prea usor la ultimii molari. Singurul avantaj al acestor bete este ca omul, prin natura sa comoda, le va folosi mai des decat ata dentara clasica. Insa lenea noastra nu justifica dezastrul pe care acestea il produc dupa folosire. Sunt obiecte ce nu se pot recicla, pentru ca sunt alcatuite din doua materiale diferite, astfel ca inevitabil ajung in sol sau apa.
Ata dentara clasica este mai putin daunatoare, insa nici aceasta nu ar putea fi reciclata, deoarece este formata dintr-un mix de nylon cu ceara sintetica de tip teflon - substante care nu prea au ce cauta intre dintii nostri si care au inceput sa fie asociate cu boli ale glandei tiroide, cancer, probleme de fertilitate si malformatii la nastere. Atunci cand folosesti ata dentara si sangerezi, acele substante intra si mai usor in sangele nostru. Desi nereciclabila, ata dentara clasica nu are efecte atat de dezastruoase asupra mediului ca scobitorile, insa este foarte rezistenta la rupere. Astfel, tot nu este ceva ce ne dorim sa gasim in ape si sol.
Alternative:
1. Nu renunta la a-ti curata dintii, cauta insa alternative sanatoase atat pentru tine cat si pentru mediu. Exista ata dentara ecologica, biodegradabila (din matase naturala dar daca esti vegan sau iubesti animalele - uita de ea, din porumb, ceara de albine si cine stie ce se va mai inventa), care vin in cutii de metal, sticla sau carton ce pot fi reumplute cu rezerve.
2. Dusul bucal.
18) Lamele de ras de unica folosinta
Obiecte inutile si o risipa in plus, din moment ce exista deja aparate de ras la care poti schimba doar lama.
Alternative:
1. Refuza sa mai cumperi aceste obiecte. Foloseste aparate de ras care nu sunt de unica folosinta.
19) Foliile pentru medicamente
Sunt folosite pentru medicamente, dupa care ajung la gunoi. Nu se pot recicla pentru ca au in compozitia lor plastic si folie de aluminiu topita. Nu le putem evita sau refuza pentru ca avem nevoie de medicamentele respective.
Alternative:
1. Cauta acelasi medicament in cutii de sticla sau plastic care este reciclabil. Unele medicamente pun la dispozitie ambele variante.
20) Servetelele umede
Servetelele umede vin in diverse forme pentru demachiat, igiena bebelusilor, toaleta, dezinfectat mainile, curatat mobila, geamuri, parchet. In primul rand, nu le aruncati in vasul de toaleta, nu se dezintegreaza! Si contin plastic, astfel ca efectul lor asupra vietii marine este identic cu al tuturor produselor de plastic aruncate in mare. Desi sunt imbibate cu solutii anti-bacteriene, contin chimicale diverse care nu au ce cauta pe piele. In ultimii ani am devenit obsedati de bacterii si ne protejam cu tot felul de sprayuri si creme si geluri antibacteriene, nefacand altceva decat sa determinam aceste bacterii sa devina si mai rezistente iar pielea noastra sa devina suprasensibila de la substantele aplicate. Poti purta la tine un spray micut cu apa, otet, ulei esential diluat cu apa sau alte alternative sanatoase si care nu afecteaza mediul si nici pielea. Singura solutie drastica este sa nu le mai folosesti deloc.
Alternative:
1. Cand situatia permite, inlocuieste-le cu hartie igenica, aceasta se dezintegreaza.
2. Servetelele umede biodegradabile, insa pana ajung sa se dezintegreze, ele pot fi inghitite de animalele marine care le confunda cu meduzele.
3. Inlocuieste-le cu prosoape de bumbac lavabile si apa sau sapun vegetal pentru igiena bebelusilor.
4. Pentru mobilier, parchet, geamuri exista alte alternative, cum ar fi lavetele refolosibile sau raclete speciale pentru geamuri.
21) Manusile de unica folosinta
Manusile de unica folosinta sunt folosite o singura data si ajung in apele marilor si oceanelor.
Alternative:
1. Renunta la ele si foloseste manusi refolosibile.
22) Banda adeziva tip Scotch (scoci)
Scociul este o alta forma de plastic de unica folosinta care ajunge in ocean. Atat banda de PVC (PVC ul este toxic, deci ar trebui oricum evitat sub orice forma) cat si lipiciul de pe ea pot fi inlocuite cu banda din hartie care face aceeasi treaba.
Alternative:
1. Cand este posibil, inlocuieste-l cu sfoara, pioneze, agrafe, sarma fara invelis de plastic, capse.
23) Soriceii de plastic
Mai sunt numiti cabluri sau coliere de prindere.
Alternative:
1. Sarma fara invelis de plastic, sfoara, iuta - pe care le foloseam si inainte foarte bine. Firul de iuta este 100% biodegradabil.
24) Pungutele de sosuri
Maioneza, ketchup, lapte. Care mai vin impreuna si cu un pliculet care contine un servetel umed (din plastic, bineinteles), si cateva pliculete de sare si piper. Cata risipa! Refuza-le cat de des poti. Cu timpul, producatorii vor gasi solutii pentru a servi sosurile in recipiente reutilizabile si vor renunta la aceste pliculete individuale. Daca noi nu solicitam, nimeni nu va schimba nimic. Trebuie sa constientizam puterea pe care o avem noi, ca si consumatori.
Alternative:
1. Refuza de fiecare data cand ai ocazia sau alege un restaurant care ofera sos in recipiente reutilizabile.
2. Atunci cand iti sunt aduse la masa, intreaba daca au si varianta mai ecologica. Cu cat intrebam mai multi, cu atat sunt sanse ca aceste pliculete sa dispara si sa nu mai fie fabricate.
25) Mostrele cosmetice
Ca si pungutele de condimente, mostrele cosmetice sunt o alta categorie care genereaza mult plastic de unica folosinta. Sa fim sinceri, cate mostre ai primit si cate ai si folosit? Un lucru pe care nu il agreez din start la aceste mostre este ca nu toate au trecuta pe ele data de expirare, ceea ce ma face sa aman folosirea lor pana cand deja este prea tarziu ca sa mai fie oricum valabile. Daca totusi ai astfel de mostre deja in casa, desfa-le si muta continutul lor in recipientul tau cu produsul respectiv si foloseste-le odata. Cel putin astfel nu mai ajunge si continutul la gunoi.
Alternative:
1. Refuza din start aceste produse, chiar daca iti sunt oferite gratis.
2. Cand calatoresti si iti sunt puse la dispozitie de catre hotel, refuza-le sau vino cu propriul tau sapun, sampon de acasa, iar daca ai ocazia sa scrii un review hotelului, poti solicita sau preciza ca ai aprecia daca ar renunta la mostre. Unii manageri de hoteluri pot lua asta in seama pentru a-si multumi clientii.
26) Pliculetele cu servetele dezinfectante pentru maini, monitor sau ochelari
Chiar tot ce folosim trebuie sa fie de unica folosinta si ambalat separat?
Alternative:
1. Apa cu otet, apa cu spirt sau orice altceva.
27) Plicurile pentru corespondenta
Chiar si banalele plicuri de hartie pentru corespondenta au devenit imposibil de reciclat pentru ca li s-a inserat o folie de plastic.
Alternative:
1. Foloseste plicuri clasice.
28) Ambalajele pentru produsele de patiserie
La fel ca si plicurile, si ambalajele pentru produse de patiserie sunt din hartie dar au si o folie de plastic inserata care fac mai usoara vizualizarea continutului si reduc timpul de la casa de marcat. Sunt folosite doar cat mananci strudelul si apoi ajung la gunoi. Sau nici macar atat. Sunt persoane care imediat ce au platit produsul la casa, au aruncat ambalajuul si manaca strudelul din mana. Un produs de unica folosinta care este folosit nici 3 minute. Pacat!
Alternative:
1. Propria casoleta transparenta. Este si mai ecologic, si mai igienic.
29) Ambalajele de produse
Ambalajele de carton cu folie de plastic pentru cabluri, becuri, stickuri, telefoane, jucarii si multe altele. Daca ti-ai imaginat ca dupa ce arunci ambalajul la gunoi cineva va sta sa separe cartonul de plastic si apoi le va recicla separat, te inseli. Toate aceste ambalaje ajung la gunoi.
Alternative:
1. Cumpara cat mai putine produse de genul acesta si cauta firme care ofera produsele fara ambalaj sau al caror ambalaj se poate recicla integral.
2. Daca este posibil, separa cele doua materiale si recicleaza-le conform.
3. Refuza sa cumperi produse de genul acesta din tari foarte indepartate de tine, ceea ce implica resurse in plus.
30) Scutecele pentru bebelusi
Peste 3 milioane de scutece sunt folosite numai in Australia si Noua Zeelanda zilnic, ca sa nu mai vorbim de cat petrol este sustras din pamant pentru a le produce. Se presupune ca se dezintegreaza in 150 de ani. Milioane de scutece sunt folosite si aruncate zilnic, sunt folosite resurse finite, neregenerabile, si contribuie la incalzirea globala.
Alternative:
1. Scutece de unica folosinta, din materiale biodegrababile (mentionez ca si acestea au nevoie de ani buni pentru a se dezintegra) dar sunt o varianta mai ecologica.
2. Scutecele moderne refolosibile sunt varianta cea mai ecologica. Se folosesc mult mai usor datorita sistemului de prindere, sunt refolosibile si mult mai sanatoase pentru pielea bebelusului. Plus ca vin intr-o multitudine de modele si culori care le fac foarte simpatice. Pentru cei cu mai multi copii sunt deosebit de avantajoase.
3. Poti folosi si ambele variante, in calatorii sau in vizite sa folosesti variante de unica folosinta dar biodegradabila. Important este sa aiba un impact cat mai mic posibil asupra mediului.
31) Absorbantele pentru femei
Tot din categoria tabu, absorbantele pentru femei fac parte din obiectele de unica folosinta din plastic si care se descompun in sute de ani. Un absorbant clasic este echivalentul a 4 pungi de plastic. Veti putea crede ca absorbantele si scutecele pentru bebelusi intra in categoria de obiecte de unica folosinta la care nu mai putem renunta. Va inselati!
Alternative:
1. Cupa menstruala. Ultimul racnet in materie de ecologie cand este vorba de menstruatie. Pur si simplu - introduci, folosesti, indepartezi, speli si de la capat.
2. Absorbante refolosibile, lavabile si care vin intr-o multitudine de culori si modele.
3. Absorbante din materiale organice, biodegradabile 100%.
Ar fi minunat daca toti am refuza obiectele de plastic de unica folosinta. Chiar si asa, aceasta este doar o mica parte din tot ce inseamna poluarea planetei noastre si risipa resurselor ei. Acestea sunt doar cateva din obiectele de plastic de unica folosinta pe care le cunosc eu, deci nu toate care exista si se fabrica. Eu am vrut doar sa iti arat ca daca eu pot sa refuz, sa reduc si sa reciclez, poate oricine!
Daca refuzam sa le cumparam si sa ajunga in casa noastra, le impiedicam sa ajunga in ocean.
Continuarea articolului aici.
Alte articole din categoria
Zero deseuri gasiti
aici.
Data postarii: 27.12.2019
Sursa foto: Unsplash