Folosim zilnic produse de unica folosinta, insa de sarbatori si la petreceri este o risipa si mai mare: vesela de unica folosinta, tacamuri, pahare, baloane, resturi de mancare, servetele de hartie, ambalaje de cadouri, decoratiuni, panglici, fundite, fete de masa de unica folosinta etc.
Trebuie sa reinventam petrecerile astfel incat sa ne bucuram de ele si sa respectam si natura. Pentru ca toata distractia asta ne va costa mult!
32) Suvenirurile
Sunt obiecte oferite oamenilor dragi de acasa. Scopul lor este sa le aduca aminte unde am fost NOI, nu EI! Nu te simti vinovat daca te-ai intors din vacanta fara 40 de magneti pentru toata lumea pe care o cunosti. De obicei, aceste suveniruri, oricat de frumos ar fi realizate, nu vor aduce bucurie cuiva care nu are amintiri din locul acela. Suvenirurile ajung undeva prin casa, dupa care ajung la gunoi.
Alternative:
1. Cadouri consumabile specifice destinatiei respective si care aduc bucurie, cum ar fi ciocolata. Sau nimic.
33) Produsele promotionale personalizate
Este la moda ca fiecare firma care se respecta, sa-si incante angajatii cu jucarii antistres din cauciuc, mingiute, pixuri, bratari, oglinzi si alte lucruri inutile care ajung prin casa si apoi la gunoi. Cum puteai sa traiesti pana acum fara ele, asa poti si de acum. Cu banii respectivi se pot pregati alte surprize. De asemenea, diverse firme isi fac reclama impartind gratis aceste obiecte pentru care nu ai nici un plan si nu iti trebuie neaparat.
Alternative:
1. Pur si simplu le refuzi politicos. Poti chiar preciza motivul pentru care nu vrei sa accepti si sa incurajezi aceste lucruri cu care oricum nu ai ce face!
34) Ambalajele pentru cadouri
Plastificate sau nu, cu sclipici sau fara, cu fundite sclipicioase de plastic, cu panglicile lungi si alte decoratiuni inutile sunt alta categorie de produse pe care le folosim o singura data, dupa care ajung la gunoi. Panglicile reprezinta un pericol major pentru vietuitoarele salbatice din cauza ca se stranguleaza in ele.
Alternative:
1. Foloseste ce ai deja in casa, si nu mai cumpara altele noi.
2. Hartie de ziar.
3. Alege hartie maro reciclata, sau pastreaza hartiile pe care le primesti la comenzile online care doar umplu cutia si care de obicei ajung la gunoi.
4. In loc de panglica foloseste iuta sau sfoara.
5. Alege un cosulet si ofera-l impreuna cu cadoul.
6. Pungi de hartie care pot fi refolosite pentru acelasi scop.
7. Ofera cadoul exact asa cum e.
8. Metoda
furoshiki.
35) Baloanele
Esti pregatit sa ii explici copilului tau peste 20 de ani ca o intreaga specie a disparut pentru totdeauna de pe pamant din cauza miilor de baloane aruncate in mare?
Baloanele se incadreaza printre cele mai daunatoare obiecte care distrug viata marina alaturi de pungile de plastic si sticle. Din cauza culorilor diverse, sunt confundate de catre animale cu hrana si sunt ingerate, producand dezastre. Sa nu mai vorbim de batul de plastic cu care vin atasate sau de panglica cu care sunt legate si in care se incurca si mor strangulate mii de animale.
Atentie, baloanele nu sunt indicate pentru copii daca nu sunt supravegheati de un adult! In cazul in care acestea se sparg, bucati din ele pot fi inghitite de catre copii, si in lipsa primului ajutor, pot cauza moartea prin sufocare.
Sunt niste obiecte de care ar trebui mai bine sa ne lipsim!
Alternative:
1. Baloane de sapun pentru copii.
2. Sau flori pentru adulti. Sunt doar doua exemple, insa exista zeci de alternative ecologice si care pot bucura, in acelasi timp.
36) Confetti
Sunt biodegradabile daca esti dispuns sa traiesti cateva sute de ani. Sa le aruncam in aer si sa ne distram deja e sinistru… Ajunge in mari, in animale, si in noi. Ca si glitterul, este o inventie pe cat de inutila, pe atat de daunatoare, care se degradeaza in 1000 de ani, pentru ca unele contin si aluminiu pentru a sclipi.
Alternative:
1. Fara confetti din plastic!
2. Confetti din hartie, din frunze de plante sau petale de flori sau din orice este biodegradabil.
3. Seminte pe care le vor manca pasarile dupa eveniment (atentie, nu orez!)
37) Paharele de unica folosinta de la festivaluri
Paharele care se ofera la targuri, festivaluri, evenimente si petreceri au acelasi impact asupra mediului ca orice obiect de unica folosinta din plastic.
Alternative:
1. Refuza paharele de unica folosinta de cate ori poti.
2. Daca nu poti refuza, macar asigura-te ca vor fi reciclate corect.
38) Scobitorile de plastic pentru aperitive, betisoare pentru amestecat in cafea si alte accesorii
Obiecte la fel de inutile si de daunatoare, pe care le folosim doar cateva secunde. Merita?
Alternative:
1. Cere chelnerului sa-ti aduca o lingurita si gata.
39) Decoratiuni
Majoritatea sunt de unica folosinta. Poti renunta la ele in totalitate.
Alternative:
1. Confectioneaza un banner cu ,,La multi ani” pe care sa il poti folosi si in urmatorii ani. Cu cat este mai handmade, cu atat este mai original si de efect. Confectioneaza-l din lemn sau carton, coloreaza-l, sau impodobeste-l cu niste luminite si gata.
40) Lampioanele si baloanele cu heliu
Sunt destinate comemorarilor, dar sunt folosite si cu ocazia deschiderii unor locatii sau pentru petreceri. Odata eliberate spre cer, nu mai ai control asupra lor si pot cauza incendii. Animalele pot inghiti bucati din ele sau se pot speria de aparitia lor.
Alternative:
1. In cazul unei comemorari, poti alege sa plantezi un copac, de exemplu.
2. Steaguri
3. Baloane de sapun
Da, nu le mai scoatem din oceane, insa putem sa impiedicam producerea lor de acum inainte, astfel incat sa nu mai apara si altele si sa ajunga in acelasi loc si sa omoare si mai multe animale.
Alte articole din categoria
Zero deseuri gasiti
aici.
Data postarii: 27.12.2019
Sursa foto: Unsplash