Paleo Style & Living  

Pamantul nu este de unica folosinta

postat de ADMIN in Zero deseuri

Am hotarat sa renunt cat pot de mult la obiectele de unica folosinta, in primul rand la cele din plastic. O viata Zero Deseuri 100% nu este posibil, cat traim consumam, dar putem consuma si cumpara mai responsabil. Pamantul nu este de unica folosinta!

Daca un singur om va renunta la tot ce inseamna obiecte de unica folosinta, va fi exact ca o picatura de apa intr-un ocean. Pur si simplu nu va avea nici un efect. Absolut nici unul! Insa, daca fiecare om de pe acest pamant ar renunta definitiv si pentru tot restul vietii la cat mai multe obiectele de plastic de unica folosinta, efectul s-ar vedea IMEDIAT. Mai mult decat atat, producatorii de astfel de obiecte vor inceta sa le mai fabrice, deoarece nu vor mai fi cumparate de consumatori. Pur si simplu, daca REFUZI sa mai platesti pentru aceste produse, nimeni nu le va mai produce. Simplu.
De ce sunt obiectele de unica folosinta o problema?

Obiectele de unica folosinta sunt la indemana, ieftine, accesibile, comode si ne place sa stim ca nu le-a mai folosit nimeni altcineva inainte. Sunt acele obiecte care sunt aruncate dupa o singura folosire. Le folosim doar cateva minute insa impactul lor asupra mediului poate dura sute de ani. Chiar daca acestea sunt reciclabile, tot se va folosi energie si resurse pentru a le produce si apoi pentru a le recicla si a le introduce din nou in procesul de productie. Dar planeta noastra nu este de unica folosinta. Este singura planeta pe care o avem!


Cei 5R ai mei

Invata sa REFUZI, sa REDUCI, sa REUTILIZEZI, sa RECICLEZI, sa RECLAMI!

1R - Invata sa REFUZI sa mai cumperi obiecte de unica folosinta!

2R - Invata sa REDUCI tot ce inseamna achizitionarea de noi obiecte de plastic cat de mult poti si gaseste solutii pentru a gasi obiecte durabile pentru o viata.

3R - Invata sa REUTILIZEZI obiectele din plastic pe care le ai deja in casa pentru alte scopuri, astfel incat sa nu mai achizitionezi altele noi.

4R - Invata sa RECICLEZI tot ce poti, in fiecare zi. Daca ai inceput deja sa refuzi si sa reduci, cantitatea de obiecte pe care va trebui sa le reciclezi se va micsora de la sine.

5R - Invata sa RECLAMI producatorilor articolele pe care nu le doresti si solicita alternative sustenabile.


Vreau sa nu mai produc atat de mult gunoi, dar cum sa fac?

Producem 300 de milioane de tone de plastic anual si jumatate din ele sunt obiecte de unica folosinta!
Doar 9% din plastice sunt reciclabile. Prin natura lui, plasticul este greu de reciclat si sunt adaugate noi resurse si chimicale pentru a fi produse alte obiecte din plastic reciclat. Producatorul nu are nici un interes sa recicleze, el are interes sa vanda si sa castige bani. Si faptul ca ramane in sol sau in apa nu este cel mai grav lucru, ci faptul ca se degradeaza si se descompune in bucati mici dupa ani de zile. In timpul acestui proces, plasticul emite chimicale toxice, care il intorc inapoi in circuitul naturii si ajunge in sursele de apa, deci inapoi in hrana noastra. Avem deja mii de tone de gunoi care asteapta sa se dezintegreze, este cazul sa ne oprim si sa facem ceva urgent. Deja toxinele emise de plastic sunt gasite in sange si ultimele cercetari au demonstrat ca ataca sistemul endocrin, cauzand cancer, infertilitate, malformatii etc.
Suntem atat de dependenti de plastice, incat nu mai stim cum sa traim fara ele. Renuntarea la plastic pare imposibila. Plasticul este atat de mult prezent in viata noastra, incat nu putem scapa de el peste noapte, dar, daca ne gandim la risipa constienta, putem ajuta planeta. Cred ca problema majora nu e atat plasticul, cat comoditatea umana.
 
Incepe cu un KIT DE PRIM AJUTOR

Incearca sa ai tot timpul la indemana un ,,kit de risipa zero“ sau o ,,trusa de prim ajutor a planetei”, spune-i cum vrei tu. Incepe sa prinda din ce in ce mai mult teren si tinde sa fie deja o regula de bun simt daca vrem sa scapam de plasticariile din viata noastra. Daca la inceput ti se va parea ca oamenii se uita ciudat ca la cafenea iti scoti din plasa textila termosul si ceri sa ti se toarne cafeaua in el, gandeste-te ca vor fi si din cei pe care ii vei pune pe ganduri si inspira. 
Iti faci un obicei din a avea aceste lucruri cu tine oricand si oriunde. Te vei obisnui. Pune-l intr-un loc vizibil langa cuier sau usa pentru a-l vedea usor. Ideal este ca obiectele sa fie compatibile, sa ocupe putin spatiu cand sunt goale si sa-ti incapa in geanta. Cu timpul, este posibil sa-ti adaugi alte lucruri, pe care le folosesti in mod obisnuit. Sau sa renunti la altele, dupa ce mai cresc copiii, de exemplu.
Te va ajuta sa nu mai produci atat de mult gunoi, vei face economii si te vei simti minunat!

Ce contine trusa?
In functie de nevoi sau destinatie, poti sa ai una sau mai multe.
  
  • Pentru cumparaturi, noi avem
-3 casolete care intra una in cealalta cand sunt nefolosite. Este indicat sa fie transparente si etanse in cazul in care le folosesti pentru ceva lichid. Desi sunt de plastic, le vom putea folosi pana se vor degrada, iar firma de la care le-am cumparat primeste propriile produsele inapoi atunci cand acestea s-au deteriorat sau spart, astfel ca ele nu vor ajunge la gunoi.
-1 suport de oua caruia daca ii scoti insertiile pentru oua, devine o casoleta mai mare in care incape inclusiv o paine.
-Cativa saci cu gauri pentru legume si fructe
Toate intr-o sacosa mare, textila. Tu iti mai poti adauga: borcane cu capac cu garnitura pentru alimente lichide, saculeti de panza daca vrei pentru patiserie si paine sau ce altceva stii ca iti mai trebuie. Scopul este sa ajungem acasa cu cat mai putine ambalaje de aruncat.
Fii pregatit cand mergi la magazin cu trusa de prim ajutor, si chiar daca vei intoarce cateva capete, cand vei ajunge acasa vei fi foarte fericit ca nu vei mai avea atat de multe pungi si cartoane de aruncat. Natura iti va multumi.
 
  • Pentru plimbarile in parc cu copiii, noi punem intotdeauna in carucior o geanta termoizolanta care contine:
Sticlele de apa ale copiilor si ale noastre. Chiar daca sunt de plastic, sunt refolosibile si returnabile spre reciclare dupa ce nu vom mai avea nevoie de ele.
Termosul (cu cafea sau gol, in caz ca vrem sa cumparam ceva cald pe drum)
Casolete cu gustari pentru a nu fi tentati sa cumparam porcarii pe drum
O cutie dreptunghiulara cu tacamuri
Doua prosopele mici, textile
O sticla cu apa pentru spalat pe maini pentru cand mergem in parc
Recipient cu spray pentru dezinfectat mainile copiilor (facut in casa din apa si ulei esential)
Nu este nevoie sa le cari permanent dupa tine. Eu nu plec fara sticla de apa, termosul si una sau doua casolete. Restul le iau foarte rar, cand stiu ca am cu adevarat nevoie. Depinde cat de mult iti place sa cari. Cand ai copii mici, oricum cari chestii tot timpul dupa tine.
  • Pentru calatoriile lungi eu mai adaug:
Periute de dinti
Ustensile pentru ceai si recipient cu ceai frunze
Cafea pe care o macin inainte de acasa chiar inainte de a pleca, intr-un recipient etans
Spray impotriva insectelor pe care mi-l prepar de acasa, in timpul verii
La acestea tu mai poti adauga: paie de otel pentru bauturi, harti din ceara de albine pentru ambalat mancarea, tacamuri din bambus, betisoare din otel pentru mancarea asiatica de exemplu sau alte obiecte pe care stii ca le folosesti.
Risipa zero incepe sa devina un nou stil de viata. Necesar si cat mai urgent. Care sustine minimalismul si refuza obiectele inutile, slab calitativ, imposibil de reparat, refolosit sau reciclat. Care lupta impotriva consumerismului. Cred ca suntem si mai relaxati si mai fericiti fara a mai fi intr-o continua goana dupa cumparaturi, dupa oferte si dupa inlocuirea obiectelor care ni s-au stricat. Incurajeaza si inspira oamenii din jurul tau sa vina cu idei alternative si solutii de refolosire pentru viata de zi cu zi.

O lista cu obiecte de unica folosinta, cum putem ,,scapa de ele" si ce alternative ecologice exista, am strans aici.  


Alte articole din categoria Zero deseuri gasiti aici.

Data postarii: 26.12.2019
Sursa foto: Unsplash, Burst
Articolul anterior
Ce lasam in urma?
Articolul urmator
Obiecte de unica folosinta (I)