In alergatura noastra dupa cumparaturi si pregatiri, uitam ca de fapt Craciunul este despre nasterea Mantuitorului. Este despre a sarbatori impreuna cu cei dragi, despre a primi si a darui, despre a fi mai bun.

Marfa pentru Craciun apare pe rafturile magazinelor din luna octombrie, daca nu chiar din septembrie. Totul ne imbie sa cumparam, sa cheltuim, sa ne aruncam in marea orgie a obiectelor inutile, pline de plastice si brizbrizuri , doar ca sa avem cu ce umple zeci de saci de gunoi dupa. Dupa fiecare Craciun, pe glob ajung la gunoi mii de tone de plastice si ambalaje care au fost folosite o singura noapte dar carora le vor trebui mii de ani sa se descompuna, asta in cazul in care nu au ajuns la incinerator.
Nu trebuie sa renunti insa la traditii, la sarbatoarea in sine, ca nu vei salva planeta astfel. Este posibil un Craciun traditional, mai simplu si mai frumos, cu mai putin stres si cu mai multi bani in buzunar. Dar mai ales, cu mai putin gunoi de dus!
CALENDARUL ADVENT
Daca va place aceasta traditie, exista cateva alternative fara deseuri:
Foloseste un calendar din lemn, colorat frumos, pe care il vei folosi an de an. Cu ce il poti umple? Bomboane ambalate in hartie, cate un biletel cu o declaratie sau un proverb frumos despre sarbatori.
Confectioneaza-ti un brad textil si foloseste-l pe post de calendar. Daca buzunarelele iti permit, poti sa le umpli cu carticele, desene pe care sa le coloreze copiii, sau activitati din hartie (realizarea unor fulgi de nea, un mos craciun origami, o sanie din carton, o reteta de turta dulce).
Mai exista si CD-uri special concepute pentru Advent, in fiecare seara puteti asculta o poveste audio, sau cate o carticica cu povesti despre iarna, cartonase cu activitati diverse de facut in timpul liber, sau in fiecare seara cate un joc de societate in familie. Puteti cumpara de la cineva care face handmade lumanari parfumate si in fiecare seara sa aprindeti cate una. Posibilitatile sunt nelimitate si gasiti destula inspiratie pe internet.
BRADUL
Atractia Craciunului, ambele variante de brad, si natural si artificial au si avantaje si dezavantaje.
Bradul artificial. Este facut din plastic si alte chimicale care dauneaza si este consumata multa apa pentru a fi fabricat. Nu pot fi reciclati, sunt transportati din China. Daca totusi vrei brad artificial, alege unul pe care sa il folosesti cat mai multi ani sau cauta sa inchiriezi.
Bradul natural. Trebuie sa il cumperi in fiecare an si sunt crescuti cu pesticide multe care ajung in sol. Partea buna este ca pana ajung in casa ta furnizeaza oxigen in natura, nu sunt adusi de la distante mari si dupa Craciun ii poti arunca in tomberonul de compost.
Alte alternative ecologice:
Coronite din ramurile de brazi care raman in locurile unde sunt taiati brazii.
Impodobeste o planta mare naturala pe care o ai deja in casa.
Un brad natural in ghiveci dupa care continui sa ai grija de el sau sa il replantezi in alt loc.
Brazi atipici din metal sau lemn, refolosibili si originali.
Daca ai in gradina proprie un brad, impodobeste-l doar pe acela.
Brad confectionat din fetru.
O panza pe care ai desenat impreuna cu copiii un brad verde si o agati de perete.
Daca ai o biblioteca bogata, alege cartile cu cotorul verde si creaza-ti un brad original din carti verzi.
Poti sa debarasezi un dulap in care tii carti si sa pui sub forma de brad doar obiectele rosii de prin casa.
Fiti originali si creati-va propriul brad din obiecte pe care le aveti prin casa sau mesteriti unul si il folositi an de an.
DECORATIUNILE
Nu trebuie sa renuntam la bucuria Craciunului, dar putem sa gasim solutii cat mai simple, naturale, pentru un Craciun cu un impact cat mai mic asupra mediului. O casa plina de decoratiuni ieftine, de plastic de o calitate indoielnica si vopsite cu cine stie de substante nu va aduce mai multa bucurie, ci mai putin oxigen curat in locuinta ta.
Cauta decoratiuni second, care pot fi lavabile, reutilizabile si folosite an de an. Fa-ti o cutie din carton in care sa pastrezi toate acestea, scrie pe ea Craciun si an de an vei scoate de acolo comorile, fara sa mai cumperi altele, fara sa mai produci gunoi.
Lumanari, conuri de brad, decoratiuni din ceramica si sticla, batoane de scortisoara, stelute de anason, felii de portocale uscate si aromate. Stelute si fulgi din lemn sau ceramica, reni din lemn si mosi craciuni din bumbac.
Daca stai la casa, poti decora usa de la intrare sau poarta cu coronite din ramurele de brad si cateva globulete de sticla.
Daca ai copii mici, cauta tutoriale pe internet si fabricati impreuna cu ei decoratiunile cu care veti impodobi casa sau bradul.
Gandeste-te la cat de usor iti va fi sa strangi dupa.
MASA FESTIVA
Fara tacamuri si vesela de plastic, fara mancare comandata in ambalaje de unica folosinta sau bauturi la sticle de plastic pline de zahar si coloranti toxici.
O fata de masa cu braduti sau mosi craciuni pentru decorul mesei, farfurii de ceramica cu desene tematice, de asemenea ar alcatui un decor frumos. Sau pur si simplu o fata de masa alba, farfurii rosii si crengute verzi de brad din loc in loc. O lumanarica parfumata in mijloc si gata decorul.
Scoate paharele de cristal, vinul va fi mai gustos in ele, pune tacamuri de metal cu care poti taia zdravan friptura, si prepara-ti in casa limonada si cafeaua in timp ce impaturesti servetele de masa in forme asortate.
Nu, nu e mai multa munca. Cat iti ia sa speli 10 farfurii si tot atatea pahare? Si vei economisi si timp, exact aici e smecheria, pentru ca nu vei mai alerga dupa loc de parcare, nu vei mai pierde timp in magazin dupa chestii de plastic de unica folosinta, nu vei mai astepta la casa de marcat, nu vei mai alerga apoi inapoi acasa si dezambala toate chestiile alea, pe care apropo, nici nu le speli inainte de a le pune pe masa, nu? Cum de ce? Esti sigur ca sunt curate? Ah, si nici nu-ti va mai ramane un sac de gunoi de aruncat dupa masa festiva. Iar buzunarul tau va fi mai fericit!
Craciunul este si despre mancare, uneori prea multa. Cred ca nu e nimic mai frumos decat o mancare gustoasa, un vin bun si sa fii la masa cu persoanele dragi.

Planifica in avans, o buna organizare te va ajuta sa faci totul la timp si sa eviti momentele stresante cat si sa nu cheltui haotic si fara sens.
Alege sa faci cumparaturile online daca ai posibilitatea, pentru a evita aglomeratia din supermarketuri. Fii atent doar sa iti ajunga la timp ingredientele.
Daca ai variante congelate, cum ar fi inghetata sau unele prajituri, fa-le primele, cu 4-5 zile inainte de Craciun si depoziteaza-le in congelator. Opteaza pentru o friptura la cuptor inainte cu 2 ore sa vina musafirii si o salata din vegetale facuta pe loc. Daca faci mancaruri mai complicate sau in cantitate mai mare, poti cu 3-4 zile inainte sa-ti cureti legumele si sa le congelezi, iar in ziua cand le vei gati, doar le scoti si le adaugi in oala.
Daca ai multi musafiri, roaga-i sa aduca unii desertul, altii bauturile iar tie sa-ti raman de facut acele mancaruri care trebuiesc servite calde sau care s-ar transporta mai greu.
Daca nu ai timp sa mai faci desertul, alege variante usoare cum ar fi un tort de inghetata de la congelator. De cele mai multe ori, mesele de craciun sunt atat de bogate, incat nu mai simtim nevoia si de desert.
Alege retete pe care le-ai mai facut sau care sunt rapide si cu care nu poti da gres.
As evita din start bauturile carbogazoase mai ales ca acestea vin in plastic si cu mult zahar in ele. Pregateste cu cateva ore inainte ceai racoritor cu lamaie si pastreaza-l la frigider, cafea proaspata, suc sau limonada, vin fiert sau rece, apa plata.
CADOURILE
Momentul acela minunat in care daruim si primim cadouri. Am putea inventa de anul acesta si un Mos Craciun mai “verde”. Apropo, stiati ca Mos Craciun cel original, veritabil, adevarat - era imbracat in verde si nu in rosu? Coca Cola sigur stie.
Se poate un Craciun cu cadouri fara plastic, fara mii de ambalaje si fundite si glitter si zorzonele de prost gust, pardon, de unica folosinta care ajung dupa petrecere in marea groapa de gunoi a lumii? DA!

Nu faceti cadouri ca va simtiti obligat. Persoana in cauza va “simti” ca v-ati facut doar datoria si ati ales ceva din magazin doar ca sa fie. Daca vreti sa daruiti ceva cu adevarat frumos, ganditi-va ce v-ar placea sa primiti voi? V-ar placea sa primiti TIMP! Timp din partea persoanei repsective pe care vi-l daruieste sub forma unui cadou. Ce vreau sa spun? Vreau sa spun ca o felicitare scrisa de mana cu un stilou, ceva cusut de mana ta, niste biscuiti preparati de tine, un desen facut de copilul tau … aceastea constituie un cadou adevarat. Pentru ca persoana respectiva a dedicat timp sa ti-l faca.
Cautati cadourile de Craciun din septembrie. Nimic nu e mai obositor decat sa alergi pe 24 decembrie dupa cadouri pentru cei 17 invitati sau membrii de familie plus copiii tuturor prietenilor… Cumpara cadourile atunci cand le intalnesti si simti ca vor fi un cadou potrivit pentru o persoana anume.
Comunicati cu cei dragi, aflati ce-si doresc, faceti schimb de liste. Veti economisi si timp si veti oferi ceea ce are nevoie persoana careia ii daruiti! Schimbul de cadouri nu trebuie sa fie un stres si o povara, si nicidecum o cheltuiala care sa va lase gaura-n buget.
100 de idei fara deseuri:
Fiti creativi. A oferi cadouri zero waste inseamna sa va puneti imaginatia la lucru si sa ignorati reclamele.
Mancare si bauturi, in ambalaje de hartie, borcane sau sticle de sticla sau cutii de lemn sau metal. Cu acestea nu poti da gres niciodata mai ales daca ne referim la persoane care au casa plina de tot ce-si doresc, persoane pe care nu le cunosti foarte bine si nu stii ce sa le oferi. Frunze de ceai vrac, o sticla de vin local, un pachet de cafea boabe, gemuri preparate in casa, biscuiti sau bomboane, o sticla de ulei de masline, condimente asortate, nuci si fructe confiate, ciocolata.
Lucruri handmade facute de tine sau cumparate de la artizani locali. Ceva cusut daca te pricepi la croitorie, sapun natural, biscuiti, lumanari parfumate din ceara naturala, bombe de baie, amestec de saruri si petale de flori pentru o baie relaxanta, sampon solid pentru par, un fular tricotat, o coronita din ramurele de brad, decoratiuni din fetru.
Cadouri sub forma de experiente, zero risipa si amintiri de neuitat. Uneori mai scumpe decat alte cadouri, acestea poti oferi amintiri placute si experiente unice, si clar vor fi apreciate! Un bilet la concert sau teatru, vizita la un parc de distractii, cina la un restaurant select, un curs de gatit, yoga sau pictura, o rezervare la spa sau masaj, o sedinta foto pentru intreaga familie, un album foto cu poze tiparite pe hartie, vacanta la ski, o vizita la un hipodrom sau delfinariu, o vizita intr-un loc care te-a marcat placut, poate locul in care ai fost ceruta in casatorie, sa adopti un copac, bilete de recunostinta, vouchere, donatii caritabile in numele tau, un curs de scufundari, un abonament la sala de fitness, un curs de chitara.
Pentru cei mici, caci despre viitorul lor este vorba si despre Planeta pe care le-o lasam mostenire. Creta in ambalaj de hartie, creioane fara plastic, o planta de care sa aiba grija, haine, papusi textile, jucarii de lemn, carti, jocuri, seminte pentru a le planta acasa, carti de colorat, borcane de sticla umplute cu bezele sau ciocolata fara ambalaj, un kit pentru tesut cu benzi de hartie, un set pentru quilling, gume de sters din cauciuc natural, un caleidoscop din metal, binoclu, popice din lemn, o coarda cu manere din lemn
Kituri zero waste care sa contina diverse articole, daca persoana respectiva cocheteaza cu ideea si este interesata de noul tau stil de viata. Paie de metal, un termos, sacosa de panza, dischete demachiante lavabile, un kit pentru barbierit clasic, bureti confectionati din luffa, un set de tacamuri reutilizabile pentru iubitorii de picnic in natura, periute de dinti din lemn, cutie de metal pentru transportat pranzul, hartie din ceara pentru impachetat sandvisurile, cafetiera expresso pentru aragaz, ghirlande textile cu imprimeuri de craciun, refolosibile an de an.
Bunuri utile pentru casa, dar numai daca stii ce se potriveste persoanelor vizate. Un set de tacamuri din metal, o tigaie de fonta, un set de servete textile, reutilizabile si lavabile, un sort pentru gatit din bumbac, perne decorative, ceramica sau sticlarie, difuzor si un set de uleiuri esentiale, o savoniera eleganta din ceramica, un mojar pentru condimente, un halat pufos, o patura colorata, un set de cutite profesionale pentru gatit, forme de taiat biscuiti, un rucsac sau un stilou de calitate.
Diverse
Carti. Un stick cu carti in format digital pentru o adevarata experienta verde. Daca preferati cartile tiparite, alegeti anticariatele. Plante in glastre sau in buchet, dar fara ambalaj de plastic. Seminte pentru plantat in gradina sau glastra. O zi de curatenie a casei pentru o mamica ce tocmai a nascut si este ocupata cu bebelusul. Un joc de sah cu piese de lemn sau ceramica. Sau pur si simplu bani, de ce nu?!
Cadouri second-hand? Depinde!
Pentru cei care rezoneaza cu tine in lupta contra deseurilor, poti cauta oferte second. Second hand-urile, dupa parerea mea, sunt ultimul racnet in materie de zero deseuri. Nu vorbesc despre haine rupte sau rujuri folosite pe jumate! Dar lumea e plina de lucruri care n-au fost purtate decat o data sau poate nici nu au fost scoase din ambalaj. Haine noi cu eticheta inca pe ele, skiuri care au ramas cuiva mici si care nu au fost folosite decat o iarna. O sanie sau un rucsac, jucarii pentru copii care poti fi spalate si dezinfectate. Sunt mai ieftine si vin fara ambalaj. Lumea in care traim are deja prea multe obiecte si se fabrica incontinuu altele si altele.
Da, stiu, cadourile inseamna iubire si nu poti sa cumperi second pentru omul pe care il iubesti bla bla bla….Dar second poate sa insemne o bicicleta pentru cineva care nu-si permite una noua, poate sa insemne obiecte de colectie daca ai in familie pasionati (timbre, carti rare, bijuterii vintage, monede vechi, un platou de portelan, jucarii clasice, tacamuri de colectie etc) Acestea pot reprezenta cadoul ideal pentru persoana potrivita. Haine pentru copii mici care de obicei nu sunt purtate decat de cateva ori si sunt aproape ca noi.
CUM AMBALAM?
In primul rand, nu plastic, glitter, sclipici, banda tip Scotch, fundite si panglicute. Credeti-ma, tuturor ne plac cadourile, dar nimanui nu-i place sa duca gunoiul.

Alternative: hartie de ziar,
furoshiki, servetele de hartie cu imprimeuri frumoase, o harta veche, pagini frumos colorate din reviste pe care nu le mai doriti, cutii vechi frumoase de la biscuiti sau bauturi din lemn sau metal sau refolositi pungi de hartie pe care le aveti deja prin casa sau oferim cadoul asa cum este. Ideea este sa nu mai cumparam nimic nou din magazine pentru a ambala cadourile, ci sa folosim ce avem deja in casa. Un buchet de flori nu va fi mai frumos daca va fi sufocat intr-o tipla de plastic care ajunge instant la gunoi, si nici vinul din sticla mai gustos daca vei cumpara o punga de hartie plastificata deci imposibil de reciclat special pentru a-l transporta.
Simplu uneori e mai de bun gust! Renuntati si la hartia pentru ambalat, sunt taiati copaci pentru asta si greu mai poti refolosi o hartie de la un cadou la altul.
Decorati natural ambalajul sau obiectul respectiv cu o crenguta de brad sau un con legat cu o sforicica, felii de lamaie sau portocala uscate din timp si trecute printr-o bucata de sfoara, batoane de scortisoara.
Daca vei face cadouri copiilor si vei oferi mai multe jucarii aceluiasi copil, nu ambalati separat ci puneti totul la gramada.
Daca vei organiza la tine acasa Secret Santa, poti impune ca si regula ca toate cadourile sa fie plastic free sau zero waste si fara ambalaj. Vei vedea ca ceilalti vor fi incantati de idee!
CUM TRIMITEM UN CADOU FARA SA GENERAM DESEURI?
Intotdeauna va fi mai frumos si mai emotionant sa daruiesti un cadou direct in mainile persoanei respective. Dar anul acesta este un an special, si multe cadouri ne vor ajunge la usa, intr-un colet.
Sunt cateva metode de a minimiza impactul asupra deseurilor atunci cand trimitem un cadou prin posta sau firme de curierat.
Foloseste hartie sau ambalaje de prin casa si nu cumpara altele noi.
Cutiile de carton ramase de la alte comenzi sau produse se pot plia si refolosi cand e nevoie de ele.
Foloseste sfoara sau scotch de hartie in loc de banda din plastic.
Nu folosi hartie cu bule de aer, ci bucati de ziare facute ghem pentru a umple golurile din cutie.
Alege cadouri de la firme care au serviciu de transport cu ambalaj refolosibil; dupa ce ofera coletul, isi cer "ambalajul" inapoi. Practic, nu se mai consuma ambalaje, tu nu il mai platesti si nici nu-ti ramane gunoi de dus.
Ia decizia sa faci lucrurile diferit de data aceasta. Cu atat mai mult in acest an, nu ne-ar lipsi mai multa moderatie si mai multa grija pentru felul in care traim, cheltuim, risipim.
Craciun Fericit !
Alte activitati de
Timp liber gasiti
aici!
Data postarii: 24.12.2020
Sursa foto: Unsplash.com , Burst