De fiecare data cand scoatem bani din buzunar si cumparam ceva, decidem in ce lume vom trai in viitor.
Urmatoarele 10 obiecte ZERO DESEURI sunt:
31. Scutecele de bebelusi
Primul scutec de unica folosinta care s-a inventat in 1950 inca asteapta in pamant sa fie descompus. Asta daca nu i s-a dat foc intre timp. Scutecele de unica folosinta sunt cel mai mare poluant la care contribuie parintii atunci cand au un copil. Alege varianta de scutece lavabile, de bumbac sau materiale naturale. Scutecele moderne de astazi sunt total diferite de ce foloseau mamele si bunicile noastre. Sunt usor de folosit si foarte prietenoase cu pielea bebelusului. Citeste putin despre ele, sunt pe departe cele mai igienice variante pentru funduletul bebelusului tau! Vin intr-o singura marime ajustabila de la 3-15 kg si le poti folosi si pentru al doilea sau al treilea copil, deci nu trebuie sa cumperi decat un singur rand de scutece. Buzunarul tau va fi fericit. In plus, nu mai generezi atat de mult gunoi care va ajunge in pamantul pe care vor creste exact copiii tai! Nu vad nici un motiv pentru care sa nu le folosesti! Atunci cand suntem in calatorii si ni se pare greu sa le folosim, putem alege o varianta de scutece de unica folosinta, insa si aici exista modele biodegradabile, ecologice care se descompun rapid si sunt din materiale naturale. Si pentru acestea sunt folosite resurse pentru a le produce, dar macar nu fac mediului chiar atat de mult rau. Chiar exista alternative la scutecele de unica folosinta de plastic!
Invata copilul sa foloseasca olita devreme. Dupa ce nu le mai folosesti, doneaza-le altei mamici sau unui centru de caritate.
32. Capsulele de cafea
Hai sa fim sinceri, este un obiect pentru oameni comozi si atat! Un obiect care are trebui sa dispara definitiv din viata noastra. In ultimii ani numarul cafetierelor care folosesc aceste produse a crescut foarte mult. Toate aceste capsule de plastic ajung in pamant! Se presupune ca numai Australia foloseste pana la 3 milioane de capsule de cafea/ zi! Nu toate capsulele de cafea sunt reciclabile, si chiar daca ar fi, ele trebuiesc racite, desfacute, spalate si reciclate separat dupa ce au iesit din masina de cafea. Nu exista un sistem de reciclat care sa poata face asta automat. Astfel ca producatorul ataseaza o eticheta cum ca produsul este reciclabil, dar se asteapta ca tu sa faci munca. Ceea ce nu mai pare asa comod, nu? In plus, este un produs din plastic, deci toate problemele asociate cu consumul de hrana din recipiente de plastic se aplica si in cazul acesta, ba chiar este intensificat de faptul ca este vorba de un produs cu lichid fierbinte, ceea ce face ca si mai multe chimicale sa se transfere in cafea. Tot aici intra si capsulele de lapte.
Alternative:
1. Prepara-ti singur cafeaua! Este si mai ieftin si mai ecologic, dar si mai sanatos!
2. Poarta mereu cu tine un termos gol, in cazul in care vrei sa-ti cumperi de pe strada, si refuza recipientele vanzatorului.
33. Carioci versus creioane
Cariocile fac parte tot din categoria obiectelor de unica folosinta. Nu mai pot fi refoloite reincarcate si in general se consuma foarte repede, asta daca nu ai un copil care apasa pe ele atat de tare incat viata lor este si mai scurta si nu mai pot fi folosite in scurt timp. alternativa: creioane colorate. Exista inclusiv creioane ca cele de mai jos, fara suport de lemn sau plastic, sunt alcatuite doar din mina creionului, rezista si mai mult timp chiar. Cautati genul acesta de creioane, eventual in ambalaj de hartie sau la magazine care ofera vrac aceste ustensile.
34. Vase de gatit
Dupa ce am trecut prin febra teflonului si a vaselor smaltuite, cercetatorii au ajuns la concluzia ca tot lutul, fonta si sticla sunt cele mai sanatoase vase in care putem gati. Renuntati sa mai cumparati vase de teon cu manere de plastic. Sunt imposibil de reciclat, ajung la gunoi in scurt timp, cheltuiti banid e fiecare data cand le inlocuiti si mai ales, sunt cancerigene. Exista atatea alternative sanatoase, incat mi-e greu sa inteleg de ce nu toti oamenii le adopta.
35 Baloanele de plastic
Alegeti decoratiuni handmade, crosetati cateva accesorii sau confectionati impreuna cu copiii unele din hartie. Importante sunt experientele, veselia si iubirea, nu accesoriile ieftine, toxice, scumpe si care ajung in oceane.
36. Manusi de protectie
Manusile de unica folosinta. Manusile de unica folosinta sunt folosite o singura data si ajung in apele marilor si oceanelor. Daca nu poti renunta la ele, alege o varianta refolosibila, care poate fi folosita de cateva zeci de ori pana sa ajunga la gunoi. Exista si varianta de manusi si cauciuc natural.
37. Incaltatoarele de pantofi pot fi din lemn sau metal.
38. Podoabe de par
Cand ne machem cu produse de calitate, cand ne imbracam in haine de calitate si din fibre naturale, cand purtam o pereche de pantofi din piele naturala, parul nostru merita mai mult de cat o agrafa ieftina din plastic. Alegeti clamele si agrafele din metal, sunt deosebite, stilate si mai ales, rezistente. In plus, aveti mai mult stil si bun gust cu ele.
39. Alegeti recipiente de gheata din metal.
Plasticul incepe sa se descompuna nu cand ajunge in mari si oceane, ci el incepe sa se decompuna in particule din ce in ce mai mici din momentul in care este produs. Asta inseamna ca atunci cand cumparam un produs de plastic, odata ajuns in casa noastra, el deja este in proces de descompunere. Doar ca noi nu vom trai 1000 de ani ca sa il vedem cum dispare. Si este impropriu spus ca el dispare, de fapt el se transforma in particule din ce in ce mai mici si mai fine, de disarut ca prin minune nu se poate.
40. Pentru pastrarea condimentelor, alegeti recipiente de sticla cu capac din metal. Puteti cumpara vrac aceste condimente de la magazinele dedicate sau sa le cumparati in ambalaje de hartie si acasa sa le mutati in recipiente. Condimentele pe care le folositi zilnnic sau foarte des le puteti depozita in aceste recipiente. Daca aveti vreun condiment pe care il utilizati foarte rar, il puteti pastra in ambalajul lui de hartie, prins cu un carlig de rufe de lemn, pentru a mai verifica data de expirare din cand in cand. Dar pentru ce folositi frecvent (piper, oregano, cimbru etc) merita sa le dedicati niste borcanele de sticla.
Invata sa REFUZI, sa REDUCI, sa REUTILIZEZI, sa RECICLEZI, sa RECLAMI!
Invata sa REFUZI sa mai cumperi obiecte de unica folosinta!
Invata sa REDUCI tot ce inseamna achizitionarea de noi obiecte de plastic cat de mult poti si gaseste solutii pentru a gasi obiecte durabile pentru o viata.
Invata sa REUTILIZEZI obiectele din plastic pe care le ai deja in casa pentru alte scopuri, astfel incat sa nu mai achizitionezi altele noi.
Invata sa RECICLEZI tot ce poti, in fiecare zi. Daca ai inceput deja sa refuzi si sa reduci, cantitatea de obiecte pe care va trebui sa le reciclezi se va micsora de la sine.
Invata sa RECLAMI producatorilor articolele pe care nu le doresti si solicita alternative sustenabile.
Drumul catre o lume mai buna incepe din casa ta !
Va urma!
Alte articole din categoria
Zero deseuri gasiti
aici.
Data postarii: 01.05.2022