Paleo Style & Living  

Urmatoarele 10 obiecte ,,Zero Deseuri”

postat de ADMIN in Zero deseuri

De fiecare data cand scoatem bani din buzunar si cumparam ceva, decidem in ce lume vom trai in viitor.

Am inceput aici un articol despre cum putem incepe sa devenim mai constiinciosi in ceea ce priveste deseurile pe care le producem. Continui aici cu urmatoarele 10 obiecte de unica folosinta sau de plastic pe care le putem inlocui cu produse mai sustenabile, mai ecologice, mai durabile si cu un impact redus asupra mediului.


11. Buretii din luffa, in locul buretilor pentru baie confectionati din plastic. Trecand peste faptul ca cei din plastic pastreaza bacteriile si microbii, ca nu despre asta este articolul, au nevoie de 1000 de ani pentru a se descompune. Alege buretii din luffa, sunt compostabili, nu contin plastic si spala si mult mai bine, avand o textura un pic mai aspra.

12. Saculetii de panza pentru legume si fructe. Ocupa putin spatiu in geanta sau rucsac astfel ca ii poti avea tot timpul la indemana.
13. Vesela pentru picnicuri, camping sau petreceri refolosibila. Renunta acum la tot ce inseamna vesela de plastic de unica folosinta! Exista alternative durabile, ecologice si pentru care nu vei plati decat o singura data. Nu, faptul ca-ti raman vase de spalat dupa nu este un motiv. Vesela refolosibila poate fi din ceramica, metal sau chiar plastic, important este sa fie durabila si sa o folosesti cativa zeci de ani.
14. ​Pachetul pentru serviciu. Renunta la a mai cumpara sendvisuri gata ambalate sau mancare comandata care vine in habar n-am ce ambalaje de hartie-plastificata sau casolete din plastic negru imposibil de reciclat. In afara de faptul ca orice plastic emana microparticule in mancare odata ce a atins o anumita temperatura, este mai sanatos, mai ecologic si mai ieftin sa ne luam pranzul de acasa in casoleta refolosibila. Exista zeci de modele care te vor incanta.
15. Buretii de vase refolosibili, care se pot spala la masina de vase, sau cei din luffa care, odata ce s-au degradat, ii poti arunca la compost pentru ca sunt 100% biodegradabili. Buretii de vase de plastic nu se pot dezinfecta, asta inseamna ca ori de cate ori spalam cu ei vase murdare mai ales de carne sau lactate, in ei raman mici particule organice care se vor ,,strica” si cu care noi vom spala urmatoarele vase si tot asa.
16. Carligele de rufe din lemn in locul celor din plastic. Cele de plastic se strica foarte repede, din cauza faptului ca sunt tinute vara in soare iar iarna in frig. Nu au viata lunga si trebuie an de an sa cumperi altele. Alege carligele de lemn. Atata timp cat urcatorul de rufe nu sta direct in ploaie frecvent, acestea rezista mult mai mult decat plasticul.
17. Suportul de oua cu care poti merge la magazin sa cumperi oua vrac, refuzand astfel ouale care vin in ambalaje de unica folosinta, de carton sau plastic.
18. Batista pentru ochelari lavabila. Cauta una de calitate care nu necesita spray sau solutie si care curata foarte bine uscata si renunta la minusculele bucatele de hartie imbibate cu nu stiu ce si care vin ambalate individual cu o hartie plastificata ce nu poate fi reciclata.
19. Foarfeca traditionala, fabricata in totalitate din metal si care chiar face ceea ce trebuie: taie. Am in casa cateva foarfeci care contin si plastic si absolut nici una din ele nu taie perfect. Nici nu mai conteaza ca au fost ieftine la vremea cand le-am cumparat, atata timp cat nu servesc scopului pentru care au fost fabricate. Exista foarfeci de metal pentru croitorie, pentru tuns, pentru broderie, foarfeci zimtate…deci ai de unde sa alegi. Nu ai nici un motiv sa mai cumperi foarfeci de plastic de o calitate indoielnica.
20. Perii pentru curatat din lemn care chiar tin o viata, in locul celor de plastic.

Invata sa REFUZI, sa REDUCI, sa REUTILIZEZI, sa RECICLEZI, sa RECLAMI!

Invata sa REFUZI sa mai cumperi obiecte de unica folosinta!
Invata sa REDUCI tot ce inseamna achizitionarea de noi obiecte de plastic cat de mult poti si gaseste solutii pentru a gasi obiecte durabile pentru o viata.
Invata sa REUTILIZEZI obiectele din plastic pe care le ai deja in casa pentru alte scopuri, astfel incat sa nu mai achizitionezi altele noi.
Invata sa RECICLEZI tot ce poti, in fiecare zi. Daca ai inceput deja sa refuzi si sa reduci, cantitatea de obiecte pe care va trebui sa le reciclezi se va micsora de la sine.
Invata sa RECLAMI producatorilor articolele pe care nu le doresti si solicita alternative sustenabile.

Drumul catre o lume mai buna incepe din casa ta !

Alte articole din categoria Zero deseuri gasiti aici.

Data postarii: 13.02.2021
 
Articolul anterior
Graul din mancarea noastra
Articolul urmator
Cum coacem fara faina de grau?