O hrana sanatoasa provine dintr-un pamant curat. Nu mai putin importante sunt si vasele in care gatim. Si acestea influenteaza atat calitatea mancarii cat si gustul. Va aduceti aminte ce nebunie a fost cand au aparut vasele de teflon? In sfarsit, mancarea nu se va mai lipi de tigaie! Cu toate acestea, lumea incepe sa revina la ,,vechea” fonta, careia nu i s-a gasit nici un cusur dupa sute de ani!
Am tot amanat aceasta postare, pentru ca nu mi s-a parut corect sa va spun cat de minunata este o tigaie de fonta dar eu sa nu am una. Ei bine, acum am chiar doua si ma bucur nespus de ele.
Dupa aproape un an de zile in care am tot citit, am tot intrebat in stanga si-n dreapta care-i treaba cu fonta asta, m-am decis! Fonta este super tare insa nu intelegeam de ce toata lumea fuge de ea. Pentru ca e grea si ca rugineste! Da, fonta rugineste, dar nu pentru ca ti-ai luat tu teapa sau nu stiu ce superstitie trebuia sa respecti in drum spre magazin! Cand vorbim de fonta adevarata, aceasta chiar trebuie sa rugineasca, altfel nu ar fi fonta. Dar daca este ingrijita cum trebuie, nu va rugini. Si chiar daca va rugini, vestea buna este ca rugina se scoate foarte usor de pe vasele de fonta si devin ca noi!
Dupa ce vei invata sa ai grija de tigaia de fonta, o vei iubi! Iar ea te va rasplati cu toata dragostea ei!
Ce e asa grozav la vasele de fonta?
Dupa ce am trecut prin febra aluminiului, plasticului, teflonului, smaltului am ajuns la concluzia ca tot fonta, sticla si lutul sunt cele mai sanatoase materiale din care vrei sa te hranesti.
Vasul de fonta, dupa ce a trecut prin foc (la propriu), si a ajuns in bucataria ta ultra moderna, merita tot respectul. Vasele de fonta fara smalt sunt ideale si mult superioare oricarui vas de gatit inventat pana acum. Odata ce te vei imprieteni cu tigaia de fonta, vei ajunge sa o iubesti!
- Sunt folosite de peste 2000 de ani si inca nu li s-a descoperit nici un cusur;
- Nu elimina in mancare absolut nici o substanta toxica, fiind unul din cele mai sanatoase materiale in care se poate gati;
- Sunt solide si rezistente daca sunt ingrijite cum trebuie;
- Cu cat sunt mai folosite, cu atat devin mai bune;
- Atunci cand sunt asezonate cum trebuie, mancarea nu se ,,prinde”;
- Sunt versatile si merg pe orice tip de foc, de aceea este nemaipomenit cand incepi o mancare pe aragaz si o termini in cuptor;
- Sunt usor de curatat;
- Nu necesita detergenti speciali;
- Raport calitate-pret foarte bun, tinand cont ca un vas de fonta poate fi folosit de cateva generatii;
- Datorita stratului gros de material, vasele de fonta asigura o temperatura constanta si riscul sa arzi mancarea este mic;
- Sunt foarte rezistente si in general sunt facute dintr-o singura bucata, deci nu exista riscul sa ramai fara maner;
- Chiar daca ruginesc, se pot repara cu un pic de efort;
- Mancarea rezultata este foarte gustoasa, stim cu totii ce gustoasa era mancarea ,,la ceaun” facuta de bunicii nostri;
- Nu necesita mult ulei sau grasime ca sa gatesti in ele;
- Sunt versatile si nepretentioase, putand fi folosite pe orice fel de aragaz (electric, gaz, inductie), in cuptor si chiar direct pe jar;
- Fonta este un metal dens si mentine caldura mult timp, astfel ca mancarea se gateste uniform;
- Poti gati in ele la orice temperatura, friptura chiar capata o crusta frumoasa atunci cand e gatita la foc mare;
- Poate inlocui alte vase: poti face intr-o tigaie de fonta si mancare, si friptura, si omleta, si pizza, si prajituri astfel ca daca nu ai spatiu mult in bucatarie, ia-ti cateva piese din fonta si nu vei mai avea nevoie de nimic altceva;
- Datorita faptului ca este greu, un vas de fonta nu se va rasturna niciodata; cu siguranta ati avut tigai al caror maner era mai greu decat tigaia;
- Toti marii bucatari din restaurante celebre folosesc tigai de fonta.
Ce mai vrei de la un vas de gatit?
Pentru cine nu sunt recomandate?
Daca esti genul de persoana comoda care lasa totul la inmuiat peste noapte, atunci nu-ti cumpara un vas de fonta!
Cum asezonam un vas de fonta in 4 pasi simpli
Vasele din fonta pura trebuie obligatoriu asezonate ca sa nu rugineasca. Ele nu vin direct antiaderente, devin astfel cu timpul si dupa multe folosiri. Trebuie urmati niste pasi ca sa avem un vas de fonta fericit si fidel. Asezonarea inseamna ungerea vaselor cu ulei si coacerea lor in cuptor in gol la temperaturi ridicate. In timp, datorita ungerii repetate cu ulei, ele isi formeaza un strat protector si devin cu timpul chiar mai bune. In primul an de utilizare trebuie repetat acest procedeu o data pe luna, apoi din ce in ce mai rar sau cand simtiti ca nu mai sunt atat de antiaderente, sau dupa ce gatiti ceva acid in ele, sau cand se depune o pelicula fina de rugina. Cu timpul, va veti da seama cand tigaia voastra de fonta are nevoie sa fie data din nou cu ulei si ,,coapta” sau ,,calita”.
Vasele de fonta tin o viata sau chiar mai multe, daca sunt ingrijite cum trebuie.
Pasul 1 - Spalam
Chiar daca vasul tocmai a fost adus de la magazin sau tocmai am mutat mancarea gatita din el, il spalam. Folosim o perie ferma sau ,,zalele” speciale pentru curatat vasele de fonta, cu apa calda sau fierbinte.
Nu cu detergent! Nu la masina de vase! Nu se lasa la inmuiat! Nu turnati apa rece peste un vas de fonta fierbinte, poate crapa!
Aveti nevoie de o perie ferma sau zale, detergent de vase foarte rar sau deloc, apa calda sau fierbinte.
Pasul 2 - Uscam bine
Uscam bine-bine, astfel incat sa fim siguri ca nu au ramas stropi de apa in pori (fonta este un material poros). Chiar daca il stergem bine cu un prosop, este indicat sa il asezam 1-2 minute pe flacara de la aragaz pentru a fi siguri ca este uscat complet. In caz contrar, vasele de fonta de pe care nu s-a indepartat complet apa, vor rugini! Puteti folosi pentru uscare si cuptorul incalzit in prealabil. Important este sa fim siguri ca s-a evaporat toata apa de pe vas.
Aveti nevoie de o panza de bumbac sau microfibra sau prosoape de hartie curate.
Pasul 3 - Ungem cu grasime
Cand vasul este complet uscat si s-a racit putin, trebuie uns cu un strat subtire de grasime (ulei). Procedura asta se repeta dupa fiecare folosire, o data pe luna in primul an de folosire si apoi mai rar. Semnele ca trebuiesc din nou asezonate sunt: au depus un strat subtire de rugina, incep sa prinda mancarea, ati gatit ceva acid in ele. Acestea ar fi semnele ca trebuie sa asezonati din nou.
Asezati vasul pe un ziar. Se ia tigaia de coada la propriu si cu ajutorul unei pensule (uscate) ungeti vasul de fonta ca si cum l-ati picta. Absolut toata suprafata, interior-exterior-maner. Intoarceti-l si ungeti-l si pe partea cealalta. Trebuie uns absolut toata suprafata vasului. Vasul trebuie sa absoarba uleiul si sa aiba un aspect uleios la final. Stergeti cu un prosop de hartie sau cu o panza de bumbac surplusul de ulei care nu s-a impregnat in vas. Daca ramane surplus de ulei, si nu o folosesti o perioada, poate capata aspect ,,imbacsit”, asa ca indeparteaza bine surplusul. Cat timp ungi vasul, lasa coptorul sa se raceasca, daca ai uscat fonta in el si nu pe aragaz.
Aveti nevoie de o pensula, ulei, panza sau hartie curata.
Pasul 4 - Coacem si racim
Dupa ce ati uns bine vasul si ati sters surplusul de ulei, este timpul sa ,,caliti" tigaia. Asezati vasul de fonta cu gura in jos intr-o tava de copt sau pe gratar si cu o alta tava sub pentru a nu curge ulei. Undeva la 250 grade sau la temperatura maxima, o ora sau doua. Cuptorul nu se incalzeste in prealabil, vasul se introduce in cuptorul rece. Va iesi fum daca introduceti vasul cand cuptorul este deja incalzit. Dupa o ora-doua, se oprește cuptorul, iar vasul se lasa la racit in interior, cu usa inchisa, inca vreo 2 ore.
Cu timpul, vasele vor deveni negre insa acesta este si efectul dorit. Uleiul polimerizeaza, formand o pelicula dura, protectoare, antiaderenta. Fonta capată, astfel, un aspect finisat, inchis la culoare, care difera de culoarea naturala a metalului.
Acestia sunt pasii generali care trebuie respectati cand vasul de fonta vine din fabrica fara sa fie asezonat, deci ,,crud”. Dar nu toate vasele de fonta vin din magazin la fel si nici intretinerea lor nu este identica in toate gospodariile.
Daca vasul este asezonat din fabrica
Unele vase de fonta vin din fabrica deja asezonate, astfel ca lucrurile sunt putin mai simple in cazul acestora. Chiar daca poti gati cu ele imediat ce le-ai scos din cutie, nu sunt chiar total antiaderente. Vor deveni in timp, gatind cu ele cat mai des!
Va sfatuiesc sa cititi instructiunile cu care vin aceste vase, pentru ca ele se refera exact la vasul pe care tocmai l-ati achizitionat.
Eu am achizitionat vase de fonta asezonate de la Turnatoria MAE din Iasi, si mi-au recomandat urmatoarele: dupa folosire sa spal vasul fara detergent, sa il usuc cu o carpa sau pe aragaz, sa il ung cu un strat foarte subtire de ulei si sa il depozitez. Atat de simplu!
Daca vasul a ruginit…
Inseamna ca e fonta adevarata. Nu trebuie aruncate, odata ce au ruginit. Inca un lucru minunat la vasele de fonta este ca daca au ruginit, se pot repara cu putin efort. Ele nu ruginesc pentru ca sunt prost facute, ci pentru ca au fost expuse la umezeala.
Cu ce se curata rugina: cu un burete de sarma sau cu o panza mai aspra, cu sare grunjoasa imbibata cu ulei, cu bicarbonat de sodiu, sau o jumatate de cartof si bicarbonat de sodiu. Sau cu o solutie 50% otet si 50% apa, astfel incat tigaia sa fie acoperita complet o jumatate de ora.
Dupa ce s-a curatat bine rugina, urmati pasii de asezonare (ungeti, coaceti, uscati). Va fi ca noua!
Ce ulei folosim cand ,,ardem" tigaia?
Ulei sa fie! Si de care aveti in casa. Se presupune ca cele mai bune sunt: untul sau uleiul de cocos pentru gatit, uleiul de in (alimentar), uleiul de floarea soarelui sau chiar untura de porc.
Puteti folosi chiar si ulei de masline sau ulei de seminte de struguri - dar nu sunt recomandate daca folositi vasul de fonta foarte rar pentru ca aceste uleiuri vor prinde un miros de ranced in timp.
Folosim detergent?
Nu foarte mult si nu foarte des. Daca puteti, chiar deloc.
Pe vremuri nu se folosea nici un fel de detergent sau sapun pentru curatarea vaselor de fonta. Cand nu aveti incotro, puteti folosi si detergent, insa tineti minte ca detergentii degreseaza vasul de fonta si pot patrunde si in porii fontei. Dupa folosirea detergentului, uscam si obligatoriu ungem cu ulei. Stratul de ulei are scopul sa tina rugina si apa la distanta, iar detergentul cam distruge acest strat.
Daca veti avea senzatia ca vasul nu este bine spalat fara detergent, tineti minte ca vasele de fonta sunt vase aparte, speciale. In cazul lor, e mai bine sa fie prea uleioase decat prea uscate. Nu va faceti griji ca va veti imbolnavi de la nu stiu ce bacterii. Tigaia de fonta ajunge in timpul gatitului la niste grade, multe, si cu siguranta va muri orice bacterie care nu a fost inlaturata de apa.
Cum depozitam vasele de fonta
- Nu depozitati intr-un mediu unde este umezeala, vor rugini; ideal este intr-un spatiu rece si uscat;
- Nu depozitati vasele cu capacul pus. Ori separat, ori asezati ceva din lemn sau carton intre, ca sa ,,respire”;
- Nu asezati multe vase de fonta unele peste altele, vor distruge asezonarea si greutatea nu le face bine. Puteti aseza un prosop intre ele.
- Daca aveti doar una sau doua tigai de fonta, le puteti lasa pe aragaz pur si simplu, sa fie pregatite pentru urmatoarea gatire. Unei tigai de fonta ii sta cel mai bine pe aragaz;
- Vasele de fonta nu se depoziteaza in frigider.
Cum si ce gatim in vasele de fonta? Sfaturi practice
Sa gatesti intr-o tigaie de fonta este o adevarata provocare si placere! Intr-un vas de fonta poti gati aproape orice, insa fonta este un material special, astfel ca gatitul presupune cateva observatii:
- In general, gatitul in vas de fonta se face la foc mic, lent;
- Vasul de fonta se lasa suficient pe foc astfel incat, atunci cand puneti uleiul, grasimea, legumele sau carnea, vasul sa fie deja fierbinte. Altfel, sunt sanse ca alimentele sa se ,,prinda” de vas;
- Nu este nevoie sa intoarceti carnea prea des, o puteti lasa sa formeze o crusta frumoasa si abia apoi sa o intoarceti;
- Sunt ideale pentru a gati cu grasime (carne, legume, omlete);
- Intr-un vas de fonta este bine ca primele mancaruri sa fie grase, cu mult ulei sau unt. Puteti praji ceapa, legume, carne, sunca, bacon, si in general alimente grase si chiar puteti pune mai mult ulei decat de obicei, nu va fi nici o problema;
- In general, vasele de fonta sunt facute dintr-o bucata, astfel ca dupa ce ati gatit pe aragaz, puteti sa mutati vasul in cuptor fara nici o problema;
- Fonta este insa predispusa la rugina, iar daca nu este asezonata bine cu acel strat protector, ar trebui evitate mancarurile cu otet, lamaie, vin, citrice, rosii. Dupa ce vasul are deja ceva,,experienta” si este foarte bine ,,captusit” cu stratul protector, nu va mai fi o problema daca din cand in cand mancarea contine si alimente acide.
- Fonta absoarbe mirosurile, astfel ca este bine sa evitati pestele, ceapa si usturoiul.
- Nu marinati niciodata intr-un vas de fonta! Amestecurile acide distrug asezonarea si pot capata gust metalic.
- Nu puneti mana pe un maner de fonta fierbinte. Fonta distribuie uniform caldura, astfel ca si manerul va fi foarte fierbinte, puteti sprijini un prosop de el ca sa va aduceti aminte ca frige.
- Daca s-a lipit mancare, frecati cu sare grunjoasa si cu un burete.
- Imediat dupa ce ati gatit intr-un vas de fonta, si continutul s-a racit, mutati mancarea in alt vas. Mancarea nu se lasa in vasele de fonta, isi poate schimba culoarea sau gustul.
- Cel mai bine este sa curatati vasul imediat ce ati terminat de gatit, cat inca este cald si resturile pot fi indepartate usor. Daca spalati vasul imediat ce ati gatit in el, purtati o manusa de protectie, deoarece vasul poate fi fierbinte;
- Nu spalati cu detergent;
- Nu spalati in masina de vase;
- Nu spalati cu bureti din metal sau inox, ci doar cu zalele speciale sau cu o perie ferma;
- Nu lasati la ,,inmuiat”.
- Nu fierbeti apa in ele.
- Nu turnati lichid rece peste vasul incins, va crapa;
- Nu folositi toate prosoapele pentru a sterge vasele de fonta, pastrati unul special pentru treaba asta ca sa nu le imbacsiti pe toate.
De unde se pot procura?
Mare atentie cand cumparati vase de fonta, sunt si multe variante care se lauda ca ar fi de fonta. Evitati fonta ,,smaltuita”.
Mai jos sunt doua fabrici din Romania care produc vase din fonta adevarata:
Cine nu are tigaie din fonta, sa-si cumpere!