A venit primavara si dam jos glugile si caciulile...
Despre SLS - Lauril-sulfatul de sodiu
Lauril-sulfatul de sodiu (SLS) este ingredientul cheie din produsele de curatenie (pentru locuinta, vase, haine) sau din produsele cosmetice (sampoane, creme, geluri). Este cel care face spuma din belsug in combinatie cu apa, emulsioneaza, ajuta la degresarea obiectelor pe care este aplicat si curata murdaria. In plus este foarte ieftin pentru a fi produs, de aceea se gaseste in majoritatea produselor.

Un alt produs similar este Lauret-sulfatul de sodiu (SLES). Ambele au caracteristici si insusiri aproape identice (desi SLES pare a fi mai bland si nu atat de agresiv ca SLS) iar in etichetele in limba engleza le veti intalni sub denumirea de
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) si
Sodium Laureth Sulfate (SLES).
Se regasesc si sub alte denumiri, insotite in general de cuvantul ,,sulfat”. Acesti sulfati apar in produsele de curatenie si desi producatorii sustin ca sunt ingrediente naturale, produse din ulei de palmier sau ulei de cocos, sunt atat de procesate chimic, incat mi-e greu sa cred ca mai ramane ceva natural in ele. Insa cel mai puternic dintre toti ,,sulfatii” intalniti in produsele cosmetice si de curatenie este SLS (Lauril-sulfatul de sodiu), astfel ca in acest articol voi face referire la acesta.
SLS este considerat chiar substanta de referinta pentru a masura sensibilitatea pielii fata de alte ingrediente. Mai mult, cercetatorii stabilesc daca un ingredient este toxic sau nu, prin raportarea acestora la SLS.
Unde il intalnim
SLS este intalnit in produse cosmetice si de curatare precum: geluri demachiante, sampoane (aproape 90% din sampoanele din comert contin SLS sau substante similare), balsamuri de par, sampoane speciale anti matreata, sapunuri lichide, geluri de dus, spumante pentru baie, paste de dinti (chiar si in cele pentru copii!), apa de gura, creme epilatoare, produsele de igiena intima, detergenti pentru spalat vase, pardoseli, auto, motoare sau detergenti universali, produsele de ras, cremele solare, cremele cosmetice de hidratare, balsamuri de buze, dezinfectante pentru maini, masti exfoliante etc.
Este utilizat inclusiv in clinici pentru a provoca intentionat iritatii pe piele si apoi a testa diverse preparate pe subiecti, analizand eficacitatea acestora.
Este daunator sau nu?
Siguranta folosirii acestor substante este dezbatuta de foarte mult timp si nu s-a ajuns la nici o concluzie concreta. Sunt atat de diferite parerile despre acest SLS, ca nu ai cum sa fii sigur cine are dreptate decat daca esti chimist si te pricepi.
Firmele de produse cosmetice care folosesc SLS in compozitia acestora sustin ca substanta nu afecteaza cu nimic pielea sau mediul inconjurator, ca este o substanta aprobata de organizatiile responsabile, deci inofensiva.
Pe de alta parte, firmele care produc cosmetice fara SLS si care au preturi mai mari, vin cu argumente ca SLS provoaca iritatii ale pielii, ca este toxic iar alternativa este folosirea de produse asemanatoare dar fara SLS.
Si mai sunt si cei care nu vor sa supere pe nimeni si sustin ca SLS nu este nociv deoarece produsele care il contin vin in contact cu pielea pentru o perioada scurta de timp dar trebuie sa fie evitat de persoanele cu pielea sensibila sau cu probleme dermatologice. Tot ei sustin ca daca este indepartat repede de pe piele, riscurile sunt minime. Acestia il catalogheaza drept un ,,pericol moderat” (
moderate hazard). Cu toate acestea, nu suna deloc a produs inofensiv.
Eu ma intreb: Daca ceva imi face rau cand sunt bolnav, cum mi-ar putea face bine cand sunt sanatos?
Daca este nociv, de ce nu este eliminat din produse?
In primul rand, SLS este ieftin si eficient. Se foloseste la scara larga in aproape toate produsele de curatenie, fie ca este vorba de detergent pentru spalat covoare, fie ca este vorba de samponul tau preferat. Producatorii nu au absolut nici un motiv sa renunte la el.
In al doilea rand, reprezinta ingredientul ,,magic” din produsele cosmetice. Fara el, cremele nu ar putea avea aspect de ,,emulsie” iar gelurile si sampoanele nu ar face spuma. Ai cumpara un produs care nu face spuma si iti lasa parul incurcat si cleios? Nimeni nu vrea sa se spele cu asa ceva.
In al treilea rand, nu s-a demonstrat cu exactitate ca face rau. Pentru ca un produs cu SLS sa faca rau, ar trebui sa fie in contact cu pielea o perioada indelungata. Se presupune ca nimeni nu sta cu aceste produse pe piele mult timp, si deci riscul sa ramai cu o piele afectata este foarte scazut. Astfel ca autoritatile nu il pot interzice.
Alternativele fara sulfati sunt mult mai scumpe si de cele mai multe ori nu prezinta aceleasi ,,calitati”. Nu emulsioneaza, nu fac spuma, iar lumea le evita.
Efecte nocive
Daca aceste produse ar curata si apoi ar fi indepartate de pe piele, poate ca ar fi in regula. Insa efectul lor nu se reduce doar la atat. Tot ce intra in contact cu pielea patrunde efectiv in piele. Pielea nu este un organ impermeabil.
1) Ingrasarea parului la radacina si uscarea lui spre varfuri
SLS este un ingredient aspru, chimic, care indeparteaza murdaria din par si odata cu ea uleiul natural al parului. Folosit timp indelungat, face parul gras la radacina si uscat la varfuri. Determina nevoia de a spala parul din ce in ce mai des. Scalpul, dupa o degresare agresiva si puternica, este stimulat sa produca si mai multa grasime naturala proprie. Ca urmare acestui lucru, vom chema in ajutor un balsam reparator dupa spalare insa, culmea ironiei, si acesta contine SLS.
2) Pierderea si rarirea parului
Resturile de sampon si balsam raman pe foliculii de par. Indiferent cat de bine limpezim, nu vom putea indeparta 100% aceste substante. Aceste resturi, in timp, determina rarirea parului.
Daca iti treci mana prin par si iti poti vedea forma capului printre firele de par, atunci ar fi bine sa renunti la sampoanele cu SLS cel putin pentru o perioada sau sa raresti spalatul pentru a ajuta parul sa-si revina.De asemenea, daca stii sigur ca in urma cu ani de zile aveai parul mult mai des decat il ai acum, cu siguranta asta s-a si intamplat, s-a rarit.
3) Boli ale scalpului
SLS curata, insa lasa in urma un film iritant pe piele si par. Dupa un timp, aceste resturi ramase pe scalp determina aparitia unor neplaceri sau boli ale scalpului: matreata, scoame sau portiuni de piele uscate, mancarime in zonele afectate.
4) Iritarea si descuamarea pielii
Pielea este cel mai mare organ al omului. SLS poate provoca iritatia si descuamarea pielii, deoarece este aplicat in mod repetat pe piele (atat prin produsele cosmetice cat si prin cele de curatenie in lipsa folosirii manusilor de protectie). SLS patrunde usor in piele si indeparteaza stratul natural de protectie ceea ce duce automat la vatamarea pielii. Substantele chimice deshidrateaza pielea si o usuca iar pelicula care ramane pe piele duce la mancarimi, iritatii, inrosire, alergii, si chiar boli de piele dupa utilizare indelungata.
5) Afecteaza caile respiratorii
Produsele pentru curatenia casei, rufelor, covoarelor etc. Chiar daca nu vin in contact cu pielea direct, nu te poti proteja total folosind o manusa. Unele substante sunt raspandite in aer si le inhalezi, deci ajung tot in corpul nostru, doar ca pe alta cale. Atentie cand folosesti produse puternice de curatenie ca acestea sa nu fie inhalate de catre copii.
6) Toxic pentru organele interne?
Un studiu al CIR (Cosmetic Ingredient Review) sustine ca aceste substante din produsele de curatenie si cosmetice nu produc boli grave, iar in cazul in care o parte din ele ajung totusi in organism (in urma folosirii indelungate), ficatul are capacitatea de a le metaboliza si astfel de a le elimina din organism. Mai mult, parerile ca SLS ar produce cancer sunt nefondate.
Alte studii sustin ca substantele chimice din astfel de produse se acumuleaza in ficat, rinichi, inima, creier, neputand fi eliminate.
Mie personal, cand vad pe o eticheta un avertisment de genul ,,a nu se folosi de persoanele cu pielea sensibila” sau ,,in caz ca apar efecte adverse consulati medicul” sau ,,contraindicat copiilor”, mi se aprind toti martorii de la bord si toti au culoarea rosie.
7) Testarea produselor pe animale
In general, produsele cosmetice sunt testate pe animale. Daca vrei sa nu incurajezi acest lucru, o optiune este sa le refuzi categoric si sa nu le mai folosesti.
Cui sunt contraindicate produsele care contin sulfati?
Este posibil ca nu toate pieile sa raspunda la fel la contactul cu SLS. Unii oameni pot percepe imediat un astfel de detergent pe piele, altii sa il poata folosi fara probleme o viata intreaga.
Evita produsele care contin SLS sau alti sulfati daca ai comedoane, puncte negre, rozacee, dermatita de contact, psoriazis, eczeme.
Foloseste-le foarte rar sau deloc daca ai piele iritata, uscata sau sensibila, parul fragil si uscat.
Daca ai parul vopsit, un sampon cu SLS il va usca si mai mult, parul suferind deja de pe urma chimicalelor din vopsea.
Daca ai parul rarit si alta data il aveai des, intrerupe macar pentru o perioada spalarea parului cu SLS, pana ce parul isi revine.Cauta alternative mai blande cand le folosesti pentru copii mici si bebelusi. Din pacate, produsele destinate acestei varste nu difera mult de cele pentru adulti, citeste cu atentie eticheta. Nu are sens sa le folosesti doar de dragul unor bule de sapun.
Evita-le, de asemenea, daca iti pasa de mediu si daca nu doresti ca aceste chimicale sa ajunga in apa.
Cum poti stii daca esti alergic la sulfati?
Daca esti alergic la sulfatii din produsele cosmetice, vei observa in momentul in care pielea intra in contact cu ele roseata, eruptii cutanate, umflare sau inflamatie, mancarime sau urticarie.
Daca banuiesti ca ai capatat o iritatie in urma folosirii unui produs cu SLS, nu il mai folosi si cere parerea unui dermatolog.
In mod normal, produsele pentru piele ar trebui sa aiba mentionat pe ambalaj un numar de urgenta (hotline) unde se pot comunica efectele adverse.
Alternative la produsele care contin SLS sau substante asemanatoare
Pielea este cel mai mare organ al omului. Este poroasa si deci absoarbe tot ce vine in contact cu ea, mai ales in partea de sus a corpului (fata, par). Din pacate, copiii incep sa sufere de boli de piele de la varste din ce in ce mai mici. Pielea lor este si mai sensibila la aceste chimicale cu care noi ii bombardam din prima zi de viata.
Produsele fara SLS (sau alti sulfati) sunt o varianta pentru persoanele care nu vor acest ingredient pe pielea lor. Atentie insa, sulfatii de obicei sunt inlocuiti cu alte substante asemanatoare, poate cu un efect mai bland, insa tot din categoria sulfatilor. Desi pe ambalaj este specificat ,,fara sulfati” sau ,,SLS free”, acest lucru nu este intotdeauna adevarat sau nu in totalitate. Pot contine ingrediente asemanatoare, sub o alta denumire.
In momentul in care vei incepe sa folosesti un produs fara SLS care nu face spuma si iti va da impresia ca nu curata la fel de bine (spuma nu inseamna intotdeauna si curatare eficienta!) vei fi dezamagit. Vei avea impresia ca noul produs nu va functiona la tine. Dar, cu timpul, corpul va incepe sa accepte noul produs si se va obisnui. Iar dupa ce v-ati adaptat, ramaneti la el si nu va mai intoarceti la produsele puternice, chimice.
Sampoanele solide sunt o alternativa putin mai buna. Acestea au un continut mai scazut de SLS sau au echivalenti mai putin nocivi. De asemena, prin faptul ca faci intai spuma prin combinarea sapunului cu apa in mana si aplici doar spuma pe par, reduci din efectele daunatoare.
Daca folosesti produse cu SLS in continuare, foloseste
o cantitate cat mai mica la o spalare, clateste cat poti de bine dupa spalare, pentru a nu mai ramane nici o urma de gel sau sampon pe piele sau par.
SLS din sampoanele pentru par
Acest component din samponul pentru par ajuta la degresarea scalpului si a firului de par. In plus, face o spuma bogata care ne da senzatia de lux, rasfat si curatenie iar la final parul scartaie de prospetime. Tocmai aceste ,,calitati” ale samponului de a degresa agresiv si prea mult determina pielea sa produca si mai mult ulei natural. Este raspunsul normal si natural al organismului. Parul devine asadar si mai uleios si grasimos (spre piele) si uscat si aspru (la extremitati), desi e spalat cu spuma aproape zilnic. Este un cerc vicios. Singura solutie este sa renunti la samponul care contine SLS, sau sa faci un compromis si sa il folosesti cat mai rar. Ideal ar fi ca parul sa fie spalat o data pe saptamana, sau chiar mai rar daca mediul in care traiesti nu este foarte poluat iar locul in care muncesti nu cere o igiena exagerata.
Daca nu reusim sa limpezim bine parul (mai ales cand avem parul lung sau ondulat) pe firul de par raman urme de sampon. In timp, firul va fi slabit iar foliculii firelor de par se vor degrada in urma substantelor chimice aplicate in mod regulat.
Parul poate fi curatat si in alte moduri, doar ca noi oamenii suntem persoane comode si preferam samponul lichid care ne da sentimentul ca parul nostru este perfect curat si degresat si nu mai vrem sa luam in calcul alte variante, mai naturale.
CEL MAI BUN SAMPON DIN LUME
Reteta
- 2 galbenusuri (separate foarte bine de albus)
- 1 lingura de coniac (cel mai ieftin coniac din comert)
- 1 lingura de otet (de mere, de care aveti, otet sa fie)
- zeama de la 1 lamaie (strecurata bine)
Cantitatile sunt pentru par scurt sau mediu, pana la umar. Pentru par lung, trebuie sa dublati.
Prepararea samponului
Dupa ce am separat ouale, punem galbenusurile intr-o sita deasa deasupra unui castron si le spargem cu o furculita membrana, astfel incat sa se scurga in castron doar galbenusul. Acea membrana subtire in care este protejat galbenusul trebuie indepartata, altfel in contact cu apa calda se va coagula si vom ramane cu firimituri de albus in par dupa spalare. De aceea este bine sa fie indepartata in totalitate.

Galbenusul il amestecam cu otetul si coniacul si batem bine cu o furculita pana face un pic de spuma.

Stoarcem lamaia si la fel de bine o strecuram, astfel incat sa nu aiba seminte mici sau bucatele de pulpa. Zeama de lamaie o pastram separat pentru limpezirea parului.
Spalarea cu sampon
Dupa ce am udat tot parul, ne spalam cu samponul rezultat exact ca si cu un sampon obisnuit. Spalam cu jumate din cantitate, clatim cu apa si apoi cu restul de sampon, si iar clatim. Nu va face clabuc si spuma ca un sampon obisnuit din comert. Tocmai pentru ca samponul nostru nu contine SLS. Cu toate astea, la final va fi mai curat si mai bine degresat, alcoolul si otetul ajuta.
Limpezim bine cu apa astfel incat sa nu ramana urme de sampon in par.
Daca va spalati pe par intr-un lighean, in ultima apa de limpezit adaugati zeama de lamaie. Daca va spalati la dus, pregatiti dinainte o cana mare (un vas de plastic gradat, de exemplu) cu apa calda in care ati turnat zeama de lamaie. Turnati treptat pe par astfel incat sa clatiti tot parul cu aceasta zeama. Lamaia actioneaza ca un balsam, descurca parul si indeparteaza ultimele urme de sampon.
Dupa ce clatiti cu lamaie, nu mai este nevoie sa turnati apa. Gata, stergeti cu un prosop, pieptanati (cu un piepten de lemn daca aveti) si apoi uscati cu foenul. Parul va fi fericit.
De ce?
- Este natural, nu contine absolut nimic chimic sau toxic.
- Renuntam astfel la ambalajele de plastic in care vin sampoanele din comert, reducand considerabil gunoiul.
- Ne ajuta sa ne redobandim un par des, sanatos. Mie personal mi-au reaparut buclele dupa ce l-am folosit un an intreg.
- Scapam de efectul de par gras tot timpul.
- Vom scapa de matreata chiar dupa prima folosire.
- Vom scapa si de scoamele scalpului in cazul in care avem, dupa cateva folosiri, insa daca revenim la samponul toxic din comert, acestea vor reaparea.
- Ne vom spala mai rar, chiar si la 7 zile, pentru ca parul nu se mai ingrasa.
- Nu iti mai faci griji daca nu ai limpezit chiar asa bine dupa spalare, nu ramai cu nimic chimic in par.
- Fiind numai din ingrediente naturale, nu iti va da senzatia de mancarime a pielii nici cand te speli, nici dupa uscare.
- Pentru ca vreau sa folosesc cosmetice fara plastic, fara ulei de palmier, fara SLS, care sa nu fie testate pe animale sau sa dauneze mediului. De aceea!

Ocazional sau in concedii vei mai putea folosi si sampon din comert, efectul nu va fi incetinit.
Cand spalam cu un sampon din comert care contine SLS sau cea similar, parul va scartai la final si va da impresia ca a fost foarte bine degresat si ca a capatat chiar un volum incredibil. Este doar o impresie!
Daca nu va incanta ideea de a face acest sampon de fiecare data cand trebuie sa va spalati pe par, cautati alternative la sampoanele din comert. Exista sampoane solide, adica sapun. Va aduceti aminte, ca pe vremea bunicilor, cu sapun de casa ne spalam parul. Exista si astazi firme care produc astfel de sampoane, unele chiar vin in ambalaje de hartie, insa trebuie citit cu atentie eticheta, in cazul in care vrei sa eviti in totalitate sulfatii din ele.
Un par frumos!
Alte articole din categoria
Cirechic gasiti
aici.
Data postarii: 01.03.2020
Sursa foto: Unsplash