“When we share the experience of reading with our children, books create a garden, a special sunlit cornet where our relationship can grow alongside, but apart from, the crowded landscape of everyday life.”
- Shireen Dodson, The Mother-Daughter Book Club
Imagine de Adam Winger de la Unsplash
A venit vremea ,,rea”, numai buna de stat in casa si citit. Si organizat cluburi de lectura pentru copii.
Pentru astazi, m-am gandit sa va scriu cum organizam noi un club de lectura pentru cei mici. Mai degraba un mini-club de lectura, cu 5 copilasi membri care sunt foarte fericiti sa citeasca si mai ales sa se distreze in serile destinate clubului.
Cand il inauguram? Eu am inceput sa ma gandesc la aceasta idee cand a venit toamna si mi-am dat seama ca activitatile in aer liber se vor restrange. Pe de alta parte, un club de lectura e numai bun cand incepe vacanta mare. De ce? Pentru ca pe parcursul vacantei, copiii uita o parte din cunostintele acumulate in timpul anului scolar iar cititul pentru clubul de lectura ii ajuta sa pastreze legatura cu literele, cu invatatul, dar prin joaca si distractie. In concluzie, cred ca orice moment e bun pentru inceperea acestui proiect.
Obiectivul unui club de lectura este sa promoveze dragostea pentru carti, sa alimenteze discutiile pe o tema anume, sa incurajeze vorbitul in public si sa promoveze totodata distractia si socializarea. Amintiti de la bun inceput ca nu este o ora de limba romana, nu se dau note, nu se dau teme.
Cand nu exista constrangeri si pedepse, copiii imbratiseaza mai usor cartile.
PLANUL UNUI CLUB DE LECTURA
Personajele principale: copiii si adultul care modereaza intalnirea, in cazul grupurilor cu copii mici. Cu timpul, acestia vor dori sa sustina chiar ei clubul si atunci cand vor fi pregatiti pentru asta, o vor putea face, pe rand. Stabilim de asemenea, pentru inceput, care adult se ocupa de discutie, care de gustarele, care de activitati.
Locatia: acasa sau cand vremea permite, in parc la iarba verde sau in gradina unuia dintre participanti. Oricare ar fi locatia, ar trebui sa fie una lipsita de zgomot sau care sa nu distraga atentia. Bineinteles ca televizorul pornit sau gadgeturile nu au ce cauta. Si o intalnire virtuala ar fi o varianta atunci cand nu se poate altfel, dar in acest articol nu voi dezvolta aceasta idee. Nu am incercat inca sa facem acest club virtual, asa ca nu pot deocamdata sa va spun cum sa organizati acest lucru.
Durata: in functie de varsta copiilor, stabiliti durata potrivita pentru a acoperi cea mai mica varsta. In general, pentru copiii mai mici si care isi pierd concentrarea mai usor, discutia despre carte (sau chiar cititul cartii) ar trebui sa dureze mai putin decat activitatea distractiva de dupa carte. Cu cat vor creste, discutiile despre subiectul cartii se vor lungi de la sine. Pentru copiii mici durata discutiei ar trebui sa fie in jur de 10-15 minute, iar activitatea de dupa se poate prelungi pana la 30 de minute. Pentru copiii mai mari durata discutiei poate ajunge si la 30 de minute daca a fost o carte deosebita, iar impreuna cu activitatea nu ar trebui sa te lungesti mai mult de 60 minute in total.
Numele clubului: membrii stabilesc un nume frumos pentru clubul lor, eventual daca e cineva talentat in grup pot sa-si faca o sigla, un logo al lor, sa poarte pinuri in piept si sa aiba o agenda speciala in care sa-si noteze impresiile despre carte, listele de carti pe care le-au citit sau doresc sa le citeasca in viitor.
Imagine de Ying Ge de la Unsplash
Planul serii arata cam asa: ne adunam pe canapea sau pe iarba verde, discutam despre carte, citim fragmente din ea, discutam, venim cu pareri, argumentam, dupa care vom stabili cartea pentru data viitoare. Apoi facem o activitate care sa aiba legatura cu cititul sau cu un personaj din carte sau jucam un joc. Daca este posibil, putem incerca sa decoram camera in ton cu povestea. Mancam, si apoi plecam acasa la citit. Sau la dormit.
Cum alegem cartile? Puteti propune cateva carti, voi sau copiii si se supune la vot. Cartea castigatoare este cea propusa pentru clubul de data viitoare. Noi am plecat de la o lista cu 20 de titluri din care ne-am propus sa votam 12 carti, in speranta ca ne vom intalni cel putin o data pe luna in primul an de club. Cele ramase se pot adauga in lista de anul viitor sau pot veni copiii cu propuneri noi de carti de care au auzit sau care le-au fost recomandate. Noi am ales carti intre 30 si 80 pagini aproximativ, si am stabilit ca perioada de citit 1 luna. Bineinteles, in aceasta perioada copiii pot citi oricate alte carti doresc. In grupul nostru, copiii au varste intre 4 si 7 ani.
Cine va tine clubul? Recomand pentru copiii mici ca un club de lectura sa fie tinut de catre un adult. Un profesor, de exemplu pe care copiii il indragesc mult. Daca este un club mic cu 4-5 copilasi, parintii pot tine prin rotatie pana cand vor fi ei suficient de mari sa si-l tina singuri.
Cum citim cartea, singuri sau impreuna? Daca clubul se tine in familie, puteti decide daca veti citi cartea separat, fiecare pentru el, sau un adult o va citi si ceilalti vor asculta. Efectele cititului cu voce tare sunt minunate si foarte benefice pentru copiii de orice varsta, voi dezvolta mai tarziu aceasta idee intr-un nou articol.
Se poate anula o intalnire de club? Daca din anumite motive, intalnirea de club se anuleaza sau amana, acest lucru trebuie adus la cunostinta in timp util tuturor membrilor.
REGULILE CLUBULUI NOSTRU
- Nu intrerupem, ne asteptam randul pentru a putea vorbi.
- Repectam parerile celorlalti, chiar daca sunt diferite de ale noastre.
- Pastram cartile in stare buna.
Imagine de Annie Spratt de la Unsplash
Nu fortam pe nimeni sa citeasca. Daca un copil nu a citit o carte, rugam un alt copil sa o povesteasca. Nu il facem sa se simta rau ca nu a citit-o, poate ca data viitoare va citi. Daca il rusinam ca nu a citit, sa fim siguri ca nu il vom mai atrage catre citit niciodata. Putem pentru data viitoare sa il desemnam pe el responsabil cu alegerea cartii urmatoare si astfel poate va fi mai motivat sa o si citeasca, doar este cartea aleasa de el.
Cum au avut loc primele doua intalniri
ale clubului nostru, pas cu pas...
Acest paragraf are strict legatura cu organizarea sau primii pasi. Eu am procedat astfel, insa poti simplifica / modifica ceea ce crezi ca se potriveste mai bine copiilor din grupul tau.
Prima intalnire
- Facem cunostinta copiilor in cazul in care acestia nu se cunosc. Votam denumirea clubului. Copiii vin cu idei, le dam si noi adultii cateva si prin vot alegem numele. Noi am ales denumirea ,,STORYTIME.”
- Pentru prima intalnire a clubului eu am pregatit cate 1 saculet verde textil pentru fiecare copil cu urmatoarele obiecte inauntru: 1 semn de carte, 1 carte (diferita pentru fiecare copil), 1 pin metalic cu un dinozaur care citeste si 3 creioane colorate.
- De asemenea, tot la prima intalnire le-am printat fiecaruia un fel de agenda sau Jurnal de lectura, personalizata cu poza si numele lor, in care isi vor completa (singuri sau cu parintii) cartile citite, atat la clubul nostru cat si altele, cand vor citi in plus. Acest jurnal va ramane ca o amintire a cartilor citite. La finalul anului, pot sa vada cate carti au citit, si sa isi faca singuri un target pentru anul urmator. Imi poti trimite un email aici si iti pot trimite in format pdf acest jurnal pe care eu l-am creat pentru clubul nostru. Bineinteles, voi lasa loc liber pentru poza, denumirea clubului si numele copilului, iar in cazul in care iti place formatul meu, il poti pastra si folosi pentru propriul club de lectura. Te rog doar sa nu uiti sa specifici daca doresti pentru o fetita sau pentru un baietel acest Jurnal de Lectura.
- Am facut o lista cu ce carti am putea propune pentru urmatoarea intalnire si am supus la vot cartea. Tot la prima intalnire puteti stabili regulile clubului, eventual le dati fiecarui copil sa si le pastreze pe un catonas colorat. Eu le-am printat deja pe o pagina in jurnalul lor de lectura.
- Am stabilit ziua si ora pentru intalniri, astfel incat sa se potriveasca cu programul tuturor, pentru ca toti sa poata participa. Stabilim ce facem atunci cand cineva nu va putea ajunge la intalnire (se amana? clubul isi tine intalnirea fara el?). Noi, pentru ca avem copii putini in grup, am ales sa amanam si sa alegem o alta zi pentru a ne putea intalni cu totii. In cazul grupurilor mari, sfatuiesc sa se tina intalnirea in cazul in care doar 1-2 copii nu pot ajunge.
- Le-am citit cartea ,,Clubul de lectura al pisicilor”. Mi s-a parut potrivita pentru prima intalnire a unui club de lectura.
- Dupa intalnire se pot manca prajiturele sau gustarele (facute de gazda).
- Noi am facut si o poza de grup, care sa ramana marturie pentru posteritate.
A doua intalnire
- Pana la cea de-a doua intalnire eu m-am ocupat de logo-ul (sigla) clubului (acum, ca stiam denumirea agreata de toti copiii) si am printat 5 tricouri de aceeasi culoare pentru cei 5 membri. Este dragut ca fiecare club sa aiba un semn distinctiv ce arata ca apartine grupului respectiv. Initial m-am gandit la niste brose-pin metalice care sa reprezinte o carte, insa gandindu-ma mai bine, mi-am dat seama ca daca pe viitor la clubul nostru se vor mai adauga copii, este posibil sa nu mai gasesc acel model de brosa si sa nu il mai pot achizitiona. Ideea cu tricoul mi s-a parut cea mai practica si sigura. Daca unul din copii va pierde tricoul sau se vor adauga membri, cat timp avem sigla intr-un format printabil, il putem multiplica de cate ori este nevoie. Ideea care trebuie retinuta este ca toti trebuie sa aiba acelasi ,,semn” distinctiv, care arata ca apartin grupului. Pentru diversitate, puteti schimba culoarea la tricou anul urmator, dar sigla sa ramana aceeasi.
- Dupa ce s-au imbracat cu tricourile, am inceput intalnirea propriu-zisa despre prima carte a clubului nostru. Eu mi-am notat in prealabil cateva intrebari pe care sa fiu pregatita sa le adresez. Fiind prima carte, am incercat ca discutia sa fie cat mai relaxanta si scurta.
- Am jucat un joc denumit ,,Story Box” si ne-am amuzat teribil in timp ce am mancat prajituri de casa.
- Am ales titlul celei de-a doua carti pentru intalnirea urmatoare.
CE CARTI CITIM?
Pentru ca noi am avut un grup mic, cu 5 copii, am plecat de la carti din biblioteca noastra pe care inca nu le citisem. Erau acele carti un pic mai mari, cu imagini mai putine si cu text mai mult. Pe care le pastram pentru cand vor mai creste, dar am considerat ca e o ocazie buna sa le propun la clubul de lectura. Chiar pot fi mari beneficii daca le citesc mai devreme. Nu astepta sa le dai cartile mai mari cand vor ajunge la liceu. Cu cat citesc mai de timpuriu si diversitatea e mare, cu atat vor putea face alegeri mai bune in viitor.
Imagine de Robyn Budlender de la Unsplash
O buna idee este sa ceri parerea unui bibliotecar, unui librar sau daca esti membru intr-un grup virtual despre carti pentru copii sa gasesti acolo idei. O sursa importanta de idei este si goodreads.com.
Eu personal am ales carti din care sa pot si pune intrebari interesante, am ales povesti cu subiecte diferite care sa ne ofere diverse trairi si diverse emotii, sau cu diverse consecinte pe care personajele le-au intampinat. Am evitat subiecte precum moartea sau religia, sunt subiecte pe care parintii le pot aborda singuri cu copilul lor atunci cand este momentul potrivit.
Mi-am propus insa in primul an, ca printre cartile alese, sa avem si:
- 1 carte de poezie. Activitatea de dupa va fi continuarea unor versuri neterminate. Ideea este ca ei sa gaseasca cuvinte care sa rimeze cu versul anterior, astfel incat sa iasa o poezie-poveste.
- 1 carte de benzi desenate. Activitatea de dupa va fi o mapa cu foi printate in care copiii isi creaza propria poveste de benzi desenate. Adica ei (sau cu ajutorul parintilor) vor scrie in acele bule de dialog goale ceea ce isi imagineaza ei ca spune personajul. Aceasta activitate pot s-o continue si acasa, pentru ca necesita timp.
- 1 data vom citi o mica piesa de teatru si eventual ii vom incuraja sa citeasca pe roluri sau sa facem o mica sceneta in care ei vor fi actori.
- 1 carte SF de asemenea mi-as dori sa gasesc, potrivita ca si varsta, pentru a le arata ce presupune acest gen de literatura si de ce un scriitor care scrie carti SF trebuie sa fie foarte talentat la fizica, matematica sau sa stie multe lucruri despre planete si sisteme solare.
- In preajma sarbatorilor (Craciun, Paste) vom alege sa citim carti cu subiect potrivit sarbatorii. Bineinteles, activitate de dupa discutie va fi crearea unor ornamente, decorarea unor figurine din ghips si vom manca bineinteles prajituri traditionale cu sarbatoarea.
- ,,Mortina” sau ,,Vlad, cel mai nepriceput vampir din lume” le voi propune pentru luna in care se serbeaza Halloweenul.
- O carte interesanta de propus pentru club ar fi o culegere de basme din toata lumea. Este important sa vada si diverse povesti din alte culturi si aducem si un pic de diversitate intalnirilor. Apoi, ca si activitate, putem arata tarile unde a fost scrisa cartea si pe o harta a lumii. Un titlu intereant ar fi ,,Povesti cu capcauni si vrajitoare” care cuprinde 50 de basme din lumea intreaga. In functie de varsta copiilor, poti alege doar un basm pentru o intalnire, sau daca vorbim de copii mai mari, acestia pot citi intreaga carte.
Cateva titluri pe care eu le voi propune in primul an:
- Micul Print, Antoine de Saint-Exupery
- Olguta si un bunic de milioane, de Alex Moldovan
- O suta de rochii, de Eleanor Estes
- Alice in Tara Minunilor, de Lewis Carroll
- Fetita careia nu-i placea numele ei, Elif Shafak
- Charlie si fabrica de ciocolata, Roald Dahl
- Pippi Sosetica, Astrid Lindgren
- Esti mai inteligent decat crezi, Thomas Armstrong
- Vrajitorul din Oz, L. Frank Baum
- Jack si vrejul de fasole, de Joseph Jacobs
- Detectivii de dinozauri in padurea amazoniana, Stephanie Baudet
- O iarna de povesti, Cristina si Alex Donovici
- Un baiat numit Craciun, Matt Haig
- Cheita de Aur sau Aventurile lui Buratino, Alexei Tolstoi
- Erus si Valea Generozitatii, Alec Blenche
- Fram ursul polar, Cezar Petrescu
- Catei bogati, catei saraci, Lydia Ugolini
- Mortina, de Barbara Contini
- Vlad, cel mai nepriceput vampir din lume, de Anna Wilson
- Cocorul Fermecat, antologie de Florence Sakade
Cum facem rost de cartile propuse?
Important este ca toti copiii sa aiba acces la aceste carti.
- Citim cartile pe care le avem in format fizic. Cine nu are cartea respectiva, o imprumuta de la ceilalti.
- Mergem la biblioteca.
- Cautam varianta e-book pentru Kindle.
- Cautam pe youtube cartea audio cu poze.
- Cand cineva nu reuseste sa citeasca pana la termenul stabilit cartea respectiva, altcineva din grup o va povesti.
Imagine de Nick Fewings de la Unsplash
Ce ar trebui sa luam in considerare atunci cand alegem carti pentru clubul de lectura?
In momentul in care alegi cartile, pune-ti urmatoarele intrebari:
- Care este scopul principal al clubului de lectura? Vrem sa ii facem sa isi doreasca sa citeasca? Organizam acest club de lectura ca sa socializeze copiii intre ei? Vrem sa citim in special carti dintr-un anume domeniu pentru a fi buni la o materie preferata, de exemplu geografie?
- Nivelul de citire. Daca doresti ca membrii clubului sa citeasca singuri cartile respective, alege carti potrivite pentru cel mai mic membru din club. O optiune ar fi sa aveti la dispozitie si varianta audio pentru copiii care inca nu stiu sa citeasca.
- Voi putea face o discutie interesanta pe baza acestei carti? Eu personal consider valoroase acele carti din care copiii si invata ceva sau pe baza careia putem discuta, imparti pareri.
- Avem cartea in biblioteca? O putem cumpara / imprumuta?
- Subiectul este suficient de captivant pentru copii, astfel incat sa le faca placere sa o citeasca?
Eu, pentru ca sunt o mare iubitoare de grafice si liste si tabele, am creat o mapa cu fise destinate Clubului de lectura. Pentru aceasta agenda a celui care modereaza grupul, imi puteti trimite un mail aici in care sa specificati ca doriti acest fisier si eu vi-l voi trimite pe mail imediat ce vad mesajul vostru si am timp. Am sa las mai jos cateva poze, pentru a va face o idee despre cum arata.
DISCUTIA DESPRE CARTE
Cea mai importanta parte a clubului de lectura este discutia despre cartea citita. Pentru cluburile de lectura pentru copii, mai ales, este partea in care ii punem sa gandeasca. Le adresam intrebari astfel incat sa ii facem sa vina cu argumente, sa povesteasca ce au inteles, sa spuna ce le-a placut si ce nu si de ce, este partea in care ii invatam sa ,,gandeasca”, dar prin joaca si prin distractie.
Pentru un grup de copii care sunt mici si cu care faci eforturi sa ii atragi catre citit, nu ar trebui pus accent pe strictete sau pe corectitudinea raspunsurilor, stilul ar trebui sa fie relaxat, sa-si doreasca sa mai citeasca si alte povesti, sa fie curiosi. Pentru copiii mari devoratori de carti poti incerca sa adresezi intrebari mai aprofundate, sa ii provoci sa citeasca de exemplu carti cu mai multe pagini sau cu subiecte pentru varste mai avansate, daca stii ca pot duce. Te adaptezi in functie de grup. Si nu uita, distractia trebuie sa fie pe primul loc.
Imagine de Jaredd Craig de la Unsplash
Am sa scriu cateva intrebari care pot fi folosite la un club de lectura, adaptate bineinteles povestii si subiectului cartii respective, dar si varstei copiilor:
- Un prim cuvant despre carte ar trebui spus de catre tine, eventual sa incadrezi cartea intr-un anumit gen literar. Bineinteles, cartile de copii mai mici vor fi de ,,povesti” cam toate. Cand vei avea o carte diferita (poezie, benzi desenate etc) anunta, pentru ca le vei forma astfel foarte devreme capacitatea de a diferi genurile literare. De asemenea, ajuta-i sa faca diferenta dintre fictiune si non-fictiune. Putem citi o poveste cu animale salbatice, dar putem citi si o enciclopedie despre animalele salbatice.
- Aminteste de fiecare data si autorul sau persoana care ilustreaza. Sau si mai mult, persoana care a tradus textul. Cand vor fi adulti, vor alege cartile si dupa traducator, nu mai putin important decat insusi scriitorul.
- Poti porni apoi cu intrebari de genul Cine? Ce? Cand? Unde? - legate de personaj, locul sau momentul actiunii.
- Care a fost personajul tau preferat?
- Ce parte din poveste v-a placut cel mai mult?
- A fost ceva ce nu v-a placut in aceasta poveste? Bineinteles, duceti lucrurile mai departe si dupa fiecare intrebare, acolo unde merge, adaugati si un ,,De ce?”. Nu uitati ca scopul discutiei este sa dezvoltam gandirea, sa ii obisnuim sa-si sustina parerile si sa poata fi capabili sa vorbeasca in public cat mai devreme.
- Este in carte un personaj care seamana cu o persoana cunoscuta din viata ta?
- Daca ar fi sa schimbati finalul povestii, ce alt final i-ati da voi?
- Este un personaj in aceasta carte cu intentii rele?
- Ce cuvinte noi ati gasit in acest text si nu le-ati inteles?
- Seamana acest personaj cu un alt personaj pe care l-ati mai intalnit in alte carti?
- A fost vreun moment in aceasta poveste care vi s-a parut extrem de amuzant?
- A fost o poveste cu final vesel? Sau cu final trist?
- Ai recomanda aceasta carte si altor copii? Crezi ca toti copiii ar trebui sa citeasca aceasta carte? De ce crezi ca e importanta cartea aceasta astfel incat sa merite citita?
- Ce crezi ca s-ar putea intampla acum in poveste? Iti poti imagina o continuare? Daca ai vrea sa continui povestea aceasta, ce ai povesti despre personaje? Intrebarile cu final deschis sunt recomandate pentru clubul de carte.
- Ai gasit in carte vreun personaj care ti-ar placea sa fie prietenul tau? Din ce motiv? De ce crezi tu ca ati fi prieteni buni?
- Este vreun personaj in carte cu care nu ti-ar placea sa ai de-a face? De ce?
- Ce crezi ca s-a intamplat inainte de actiunea din carte?
- Ti-ar placea sa fii personajul din aceasta carte? De ce? Ai actiona la fel sau ai face ceva diferit?
- Ti-ar placea sa ai un astfel de animal in casa? Cum ai avea grija de el? Si ce nume i-ai pune? Si daca el vrea sa va jucati si tu vrei sa dormi, ce vei face atunci?
- Pentru copiii mai mari poti ridica un pic stacheta: Ti-a schimbat cartea aceasta felul de-a gandi?
- Ai mai citit o carte asemanatoare?
- Ce nota ai da acestei carti, pe o scara de la 1-5?
- Este aceasta carte unica prin ceva anume?
- Personajul este la fel la finalul povestii? S-a schimbat? Ceea ce s-a intamplat l-a schimbat in bine sau in rau?
- Daca ai putea adresa o intrebare scriitorului despre aceasta carte, ce l-ai intreba?
Imagine de Adam Winger de la Unsplash
Nu lungi prea mult discutia, lasa-i un pic sa-si doreasca mai mult data viitoare.
Fiecare copil poate sa adreseze intrebari si celorlalti copii daca doreste. Ai putea incet incet, dupa ce clubul are deja cateva intalniri la activ, sa ii faci sa puna ei intrebarile. Pregatesti astfel terenul pentru cand tu vei cam fi ,,dat afara” din club si ei vor dori sa-si tina intalnirile singuri.
ACTIVITATILE DE DUPA DISCUTIE
Oriunde ai organiza clubul (acasa, la iarba verde, in gradina unuia dintre membrii) asigura-te ca toata lumea se distreaza.
- Daca in seara respectiva veti vorbi despre ,,Cartitel si pantalonasii”, poti cere copiilor sa vina toti imbracati in pantaloni albastri, de exemplu.
- La povestea ,,Cei 7 Papa-lapte” puteti face impreuna cu copiii un chec care se se coaca in timp ce vorbiti despre carte, dupa care il mancati.
- Daca veti citi o carte despre Halloween, ii puteti ruga sa se costumeze in personajul preferat sau discutia sa aiba loc pe intuneric, la lumina lumanarilor si sa mancati briose cu dovleac.
- Noi jucam jocul “Rory’s Story Cubes” sau ,,Story Box” atunci cand le cer copiii.
- O activitate interesanta care le dezvolta imaginatia si creativitatea este sa creeze o poveste dupa o carte cu imagini dar fara text, cum este cartea ,,Vino cu mine”.
- Daca povestea respectiva a fost ecranizata, puteti viziona dupa discutia cartii si filmul. La final poti adauga o intrebare suplimentara: Asa ti-ai imaginat povestea, ca in film?
- Puteti face o sceneta dupa o poveste si copiii sa invete fiecare rolul unui personaj.
- Puteti sa ii lasati sa coloreze ceva legat de subiectul cartii.
- Sa confectionati semne de carte si ei sa scrie un paragraf preferat pe el.
- Sa caute cuvinte interesante in carte, in cazul in care este o carte mai dificila, si la intalnire sa cautam impreuna cuvantul in dictionar. Asa invatam sa folosim si dictionarul.
- Ganditi-va si la mancare tematica, atat cat este posibil. Daca povestea este ,,Prea multi morcovi”, putem avea ca gustare briose cu morcovi sau suc de morcovi.
- Fiecare isi poate alege un paragraf preferat din carte, sa il invete pe de rost si sa il recite cu voce tare in fata membrilor.
- Daca povestea este despre magie sau magicieni, puteti sa faceti un pic de cercetare pe youtube si sa invatati cateva trucuri pe care sa le efectuati in seara respectiva. Pentru copiii mici care inca mai cred in magie va fi o seara despre care vor vorbi multe zile dupa.
- Daca vom citi ,,Brici, un arici mofturici” vom manca capsune sau vom gati o tarta cu capsune si vom vorbi despre mancarurile noastre preferate.
Foarte multe idei le puteti gasi pe Pinterest, care sa aiba legatura cu povestea, care sa dezvolte imaginatia si sa aduca distractie maxima in serile dedicate clubului. Organizarea unui club de lectura pentru copii necesita efort si energie din partea ta, dar eu cred ca merita fiecare secunda dedicata acestei preocupari. Desi pare o treaba simpla, un club de lectura pentru copii mici trebuie cumva organizat incat sa nu li se para plictisitor, si sa-si doreasca cu nerabdare intalnirea viitoare. Daca nu se va intampla asta, posibil ca al vostru club sa aiba zilele numarate.
Implicati tatii atunci cand vine vorba de activitatile de dupa discutie. Eu cred ca tatii, mai ales, se pricep de minune la activitatile care sunt menite sa aduca distractie. Pot face numere de magie, pot vorbi pe voci groase precum bestiile si multe altele.
EVENIMENTE SI ANIVERSARI - Editii speciale
Clubul nostru inca nu a implinit nici un an dar eu mi-am propus ca la fiecare aniversare sa sarbatorim grandios. Acesta este planul pe care il vizualizez eu, si de care sper sa ma pot tine.
Aniversarea de 1 an
,,Si eu sunt scriitor”
Cu o intalnire inainte de aniversarea de 1 an, nu propunem o carte, ci fiecare membru are datoria sa inventeze/ scrie/ deseneze propria lui poveste. Tema pentru intalnirea de 1 an va fi ,,Si eu sunt scriitor”. Fiecare citeste propria poveste, ceilalti vor aplauda si il vor felicita. Voi pregati impreuna cu parintii copiilor cadouri surpriza care vor consta din carti, bineinteles. Cartile vor fi diferite, fiecare copil va primi o alta carte pe care nu o detine.
Voi incerca sa duc copilasii la o biblioteca mare din centru si eventual sa ne facem si abonament.
Aniversarea de 2 ani
,,Poti si poezii
Sa scrii”
Cu o intalnire inainte de aniversarea de 2 ani, nu propunem o carte, ci fiecare membru are datoria sa scrie o poezie. Tema pentru intalnirea de 2 ani va fi ,,Poti si poezii / Sa scrii”. Fiecare citeste propria poezie, ceilalti vor aplauda si il vor felicita. Voi pregati impreuna cu parintii copiilor cadouri surpriza care vor contine carti, creioane colorate sau alte ustensile de papetarie.
Voi incerca sa duc copiii la o editura sa vada cum se tipareste o carte.
Ca idei pentru evenimente, am mai putea vizita un anticariat sau muzeul unui scriitor celebru. Ca si cadouri, un cadou inspirat ar putea fi un set compus dintr-un stilou si o calimara sau un semn de carte deosebit. De asemenea o poveste in mai multe volume (Harry Potter) ar putea fi o idee frumoasa sau un kindle pentru cititorii mai mari.
Daca iti surade ideea organizarii unui club de lectura (in familie sau intr-un grup restrans) pentru copii, porneste cat mai repede la drum. Sper ca ai gasit sfaturile si ideile mele interesante
si te-ai putut inspira. Mult succes!
Despre beneficiile cititului am scris aici un articol intreg destinat acestui lucru.
Mai multe GHIDURI scrise de mine gasesti aici.
Data postarii: 16.10.2022