Blog 

Cum vopsim natural ouale de Paste cu foi de ceapa

postat de ADMIN in Cirechic

Cea mai populara, naturala, ecologica si ieftina metoda de a vopsi ouale de Paste sau Inaltare este binecunoscuta metoda cu foi de ceapa. Este de asemenea, un procedeu fara chimicale si zero waste si care cu siguranta va incanta mai mult decat culorile stridente care sunt acum in magazine sub forma de colorant si care ne pateaza mainile cand vrem sa le consumam.
Cu cateva saptamani inainte de Paste incepeti sa adunati foile de ceapa (foitele uscate, galbene sau rosii de la exteriorul cepei). Foile de ceapa rosie dau culoarea rosu-grena, cele galbene dau o culoare maronie sau caramizie. Le puteti si combina.
Ca sa fie deosebite, le puteti orna. Cu frunzulite, veche metoda de pe vremea bunicilor nostri.
Avem nevoie de
  • 15-20 oua la temperatura camerei
  • Un vas de inox sau inchis la culoare pe care sa nu ramana urmele de vopsea
  • Foi de ceapa de la aproximativ 2 kg de ceapa (galbena sau rosie)
  • 1 lingura sare
  • 2 linguri otet
  • 1 lingura de ulei pentru luciu (sau chiar untura)
Pentru decor
  • Un dres subtire in nuanta deschisa, taiat in bucati patrate
  • Doua maini pline de foi de ceapa tocate cu foarfeca
  • Frunze dantelate pentru decorat (patrunjel, leustean, papadie, trifoi sau floricele mici presate)
Metoda, pas cu pas

1) Pregatim vopseaua
Intr-o oala de inox punem circa 3-4 litri de apa rece si foile de ceapa. Acoperim cu un capac. Lasam la fiert o ora.
Strecuram, indepartam foile si pastram lichidul colorat astfel obtinut. 
Asteptam sa se raceasca si in timpul acesta pregatim ouale.

2) Pregatim ouale
Ouale nu trebuie fierte inainte de vopsire! Ouale crude trebuie sa fie la temperatura camerei, si de preferat cat mai deschise la culoare pentru a prinde bine culoarea. Se curata bine, unele persoane chiar le degreseaza cu un pic de detergent, apoi se limpezesc bine. Daca vrem sa nu le decoram si sa fie doar rosii, sarim peste pasul 3.

3) Pregatim ouale pentru decor
Taiem dresul in bucati patrate, astfel incat sa il putem lega de doua ori din capetele opuse si sa cuprinda in interior un ou. Luati in calcul ca dresul se intinde.
Daca nu vrem sa lasam ouale simple si sa le dam un model, va propun 2 variante:

Metoda confetti
Pastram cateva foi de ceapa pe care le taiem marunt cu foarfeca, ca pe niste cioburi sau ca pe confetti. Punem o mana de astfel de foi tocate pe ciorap, asezam oul, legam ciorapul astfel incat foile de ceapa sa fie de jur imprejurul oului, sa acopere suprafata lui uniform. Asezam in oala.

Metoda cu frunzulite
Lipim cu un pic de apa frunzulitele bine rasfirate pe ou, dupa care legam cu ciorapul. Ideal este ca pe un ou sa putem pune doua frunzulite, pe ambele fete cate una. Putem combina cu prima metoda si sa asezam si ,,cioburile” de ceapa peste frunzulita. Avem grija cand legam dresul sa nu miscam sau rupem frunzulita. Legam bine si asezam la fiert.

4) Fierbem ouale
Turnam peste oua lichidul colorat (nu fierbinte!). Adaugam sarea si fierbem la foc foarte mic ca sa nu crape coaja 5-7 minute din momentul in care da in clocot. La final adaugam otetul care are rolul de a fixa culoarea.

5) Racim si ungem
Lasam ouale sa se raceasca in lichid, nu le scoatem pentru a nu se zgaria vopseaua.
Cand sunt suficient de reci incat sa le putem manevra, le scoatem cu grija, indepartam ciorapul si curatam de foi si frunzulite, si le ungem cu ulei sau grasime pentru luciu. Le punem pe un cofrag uscat ca sa se usuce bine sau direct intr-un cosulet.
Este cea mai sanatoasa metoda de a vopsi ouale!
Ouale se ciocnesc la masa de Paste (in toate cele trei zile ale sarbatorii) dupa un anumit ritual. Persoana mai in varsta ciocneste si spune ,,Hristos a Inviat!” iar cealalta persoana, cea mai tanara, raspunde ,,Adevarat a Inviat!”.
 

Sa va fie de folos!

Alte articole din categoria Cirechic gasiti aici.

Data postarii: 27.03.2020
Sursa foto: Unsplash + poze personale