Blog
Dar laptele cu ce-a gresit?
postat de ADMIN in PALEO
E complicat!
Daca ar fi sa urmam o dieta paleo intr-un mod strict, lactatele nu ar avea ce sa caute. Insa, datorita beneficiilor pe care le au produsele derivate din lapte care au fost obtinute prin fermentare, unii adepti ai acestui regim le accepta totusi.
Pentru ca nu sunt nici biolog, nici nutritionist si nici medic, voi reda in continuare parerile altora despre lapte, exact asa cum le-am gasit. Mentionez ca autorii acestor carti nu sunt sustinatori ai regimului paleo, dar sunt impotriva consumarii produselor lactate. Mai departe, datoria voastra este sa cercetati si sa va informati, pentru a lua cea mai buna decizie pentru voi si copiii vostri.
,,Ca sa ajungi la adevar, trebuie ca, o data in viata, sa te dezbari de toate opiniile dobandite si sa-ti construiesti din nou, inca de la temelie, intregul sistem de cunostinte.”
-Rene Descartes
,,In afara de om, toate celelalte mamifere isi hranesc doar puii cu lapte. Prin constitutia sa, adultul nu tolereaza laptele. Prin urmare, din nestiinta si inrobindu-se gustului, consimte la instalarea bolii. (…)
Statisticile evidentiaza ca tarile cu cel mai ridicat consum de lactate au cea mai inalta rata a osteoporozei. Cum asa? Prin faptul ca organismul pierde calciu, incercand sa metabolizeze excesul de proteine adus de lapte si derivatele sale. Asadar, in loc sa ne protejeze de osteoporoza, consumul zilnic de produse lactate determina demineralizarea oaselor. (…)
Efectele daunatoare ale laptelui de vaca pasteurizat asupra femeilor sunt agravate de hormonii sintetici administrati animalelor in scopul cresterii productiilor de lapte si de carne. Aceste substante chimice distrug delicatul echilibru al sistemului endocrin. In atari situatii, sa nu va mirati ca apar infectii vaginale, tulburari menstruale, infertilitate, chisturi, fibroame, tumori ovariene. (…)
Singurele produse admise obtinute din laptele de vaca, din perspectiva conditiei de sanatate, fireste, sunt untul de casa, smantana si iaurtul. Laptele si branza de capra se apropie mult de natura si de consistenta celui uman si se pot consuma fara riscul imbolnavirii. (…)
Chiar nu avem nevoie de lapte? Priviti in jur! Ce mamifer consuma laptele altei specii? Nici unul. Ba mai mult, odata intarcat, nici un mamifer nu mai bea lapte; omul este singura exceptie.(…) Laptele oricarui animal este un aliment sanatos numai pentru puii lui. Hormonii din laptele de vaca sunt vehiculii ce transporta, hipofizei vitelului, informatii specifice acestei specii. Asadar, informatia de crestere si dezvoltare se adreseaza vitelului care, la 6 luni, atinge 300 kg. Ce se intampla, insa, cand alimentam cu lapte de vaca, puiul de om, care, la aceeasi varsta, atinge doar 7 kg? (De aceea) majoritate copiilor, dupa intarcare, dezvolta intoleranta la lactoza. (…)
Ne-am obisnuit cu gandul ca n-ai ce face pentru a combate colita. ,,Asa-i destinul si nu-l poti schimba…” Cumplit de dureroasa ne e ignoranta! La asa gandire, asa sanatate!
Cel mai controversat aspect in nutritie vizeaza laptele de vaca. El starneste furtuni de o asemenea violenta, cum este diabetul insulinodependent, care imbolnaveste copii la varste fragede. Cum este sa-ti vezi copilul dependent de insulina injectabila de la 8 ani?
In concluzie, laptele de vaca nu e substituent sanatos pentru cel de mama. Cum nici laptele praf nu poate fi.
Laptele de capra este mai bine tolerat de catre copii, comparativ cu cel de vaca.”
Sursa “Cat de putin se cunoaste omul pe sine!”, Dr. Virginia Faur (pasaje din capitolul “Laptele - intre placere si dizgratie, intre sanatate si boala)

,,Bucura-te de gustul savuros al branzeturilor, un produs alimentar uimitor de diversificat. Savureaza branzeturile cu continut integral de grasime (…) Branzeturile reprezinta gustari ideale intre mesele principale, dar pot fi consumate la fel de bine in timpul acestora, alaturi de alte legume si salate.
Celelalte produse lactate, cum ar fi branza de vaci, iaurtul, laptele si untul, ar trebui consumate in cantitati limitate, o data sau de doua ori pe zi. Personal, consider ca adultii nu ar trebui sa consume alte produse lactate decat branzeturile, din cauza efectului insulinotropic al proteinelor din ele, respectiv a tendintei de a creste secretia pancreatica de insulina. (Procesul de fermentatie necesar pentru producerea branzeturilor reduce continutul aminoacizilor responsabili de acest efect). De asemenea, produsele lactate ar trebui sa fie cat mai putin procesate posibil. Spre exemplu, alege intotdeauna iaurturile simple cu continut integral de grasime, si nu pe cele indulcite cu sirop de porumb bogat in fructoza.
Chiar si oamenii care au intoleranta la lactoza pot consuma intr-o anumita masura branzeturi, atat timp cat acestea sunt naturale si au fost supuse procesului de fermentatie. (Poti recunoaste branzeturile reale dupa cuvintele ,,de cultura” sau ,,cultura vie” de pe etichetele lor, care inseamna ca anumite organisme vii au fost adaugate pentru fermentarea laptelui). Procesul de fermentatie reduce continutul de lactoza din produsul final. Cei care sufera de intoleranta la lactoza au de asemenea alternativa produselor lactate care includ adaosuri de lactaza (enzima care digera lactoza) sau de a lua aceasta enzima sub forma de pastile.”
Sursa ,,Dieta fara gluten” (titlul cartii in original “Wheat Belly”), autor Dr. William Davis
“Osteoporoza, boala oamenilor in varsta, nu este indusa de lipsa calciului, ci de sedentarismul acelor persoane. Iata o veste extraordinara, care a fost difuzata de mass-media din SUA, insa fiindca nu a fost ,,strigata” cu voce tare de o companie farmaceutica sau de o institutie de stat, nu a fost crezuta de foarte multi oameni, in special dupa atatia ani in care li s-a bagat in cap dependenta de lactate pentru a retine calciul.
Potrivit autorului Tony Robbins, corpul foloseste calciul pe care deja il detine pentru a neutraliza acidul lactic, iar din aceasta pricina exista mereu o deficienta de calciu la consumatorii de lactate. Tocmai ei sunt cei care alcatuiesc procentul mare de oameni afectati de osteoporoza. Asadar, lactatele extrag calciul din corp.
Pe cei interesati, ii asigur ca exista destule surse crude de calciu: semintele de susan, vlastarii de floarea soarelui, toate plantele verzi, semintele de chia, migdalele.
Studiile stiintifice arata ca in special cancerul de prostata, la barbati, precum si cancerul mamar si cel genital, la femei, sunt cauzate de consumul de lactate saptamanal sau zilnic, un aspect specific alimentatiei romanilor. (…)
Principala proteina din lapte, numita caseina, este toxica pentru oameni, fiind responsabila pentru urmatoarele probleme de sanatate: eczema, acnee, boli de rinichi, artrita, carii dentare, astm, colon iritabil, probleme legate de sinusuri, colita, boala Crohn, dureri premenstruale, cancer de san si de prostata.
Ce este de facut?
Pentru iubitorii de lactate: incercati sa le mancati mai rar, nu zilnic si nu la fiecare masa. Cand vine vorba de calciu si magneziu, nu va bazati pe aportul lor, ci mai degraba consumati surse adevarate de minerale, de origine vegetala, usor de asimilat. Pe parcurs, dupa ce veti ajunge la o alimentatie mai sanatoasa, poate ca veti incerca sa le eliminati complet - sau macar sa reduceti consumul lor la minimum.”
Sursa ,,Sfaturi pentru o viata mai sanatoasa”, autor Ligia Pop.
Alegerea corecta va apartine!
Alte articole din categoria PALEO
aici.
Data postarii: 01.09.2018
Sursa foto: Unsplash DisclaimerInformatiile oferite pe acest blog nu sunt sfaturi medicale si nu inlocuiesc diagnosticul unui medic sau al unui specialist. Sunt doar opinii, pareri, recomandari din propria experienta sau din informatiile pe care eu le-am acumulat pana in acest moment. Nu ezitati sa cereti parerea unui specialist si nici nu amanati o consultatie in urma informatiilor prezentate pe acest blog.