Blog
Faina de migdale
postat de ADMIN in PALEO
Faina de migdale constituie unul din principalele ingrediente intr-o bucatarie paleo sau gluten-free.
In limba engleza, pentru faina de migdale exista doua denumiri, almond flour si almond meal, denumiri pe care le gasiti specificate si pe unele ambalaje. Deoarece in limba romana nu exista un echivalent si nici nu avem mai multe denumiri pentru cuvantul ,,faina”, le voi numi Faina de migdale blansate si Faina de migdale intregi pentru a le diferentia.
Care este diferenta dintre faina de migdale blansate si faina de migdale intregi?
Ambele tipuri de faina sunt rezultate din migdale si dau prajiturilor un gust dulce, de nuca. Diferenta dintre ele este data de textura, culoare si eventual, pret.
Cunoasterea celor doua variante te ajuta sa stii cand sa le folosesti pentru ca preparatul sa iasa perfect.
Atentie la retete, daca aveti ca si masura precizata 1 ceasca de faina de migdale. Retineti ca 1 ceasca de migdale nu este egala cu 1 ceasca de faina de migdale. O ceasca de migdale cantareste aproximativ 147 gr. O ceasca de faina de migdale blansate cantareste 120 gr. Dintr-o ceasca de migdale albe obtii 1¼ ceasca faina de migdale blansata.
Aceasta redare poate diferi in functie de tipul de migdale folosite.
Ambele tipuri de faina sunt rezultate din migdale, primul tip din migdale albe, blansate, deci fara piele, si cel de-al doilea tip din migdale intregi, cu pielea aceea maronie, asa cum rezulta dupa ce li s-a spart si indepartat coaja tare. Le voi descrie pe fiecare in parte si va voi invata si cum sa preparati in casa aceasta faina.
Faina de migdale blansate
- Este rezultata din migdale carora le-a fost inlaturata pielea si apoi au fost macinate (in general mai fin decat faina din migdale intregi). Faina de migdale nu este o faina propriu zisa, nu are proprietatile fainii de grau, ea este facuta din migdale macinate si atat. Asta inseamna ca aluatul nu va creste atat de mult precum aluatul din faina de grau si nu se va intinde din cauza ca nu contine gluten.
- Este utilizata in special pentru retetele de prajituri cu blat aerisit, macarons, briose, si pentru unele retete de paine. Cu cat faina este mai fina, cu atat aluatul va iesi mai pufos, si cu cat este macinata mai grosier, cu atat preparatele vor iesi mai crocante.
- Faina de migdale blansate este disponibila in majoritatea rafturilor cu produse vegane, bio sau fara gluten si poate fi gasita sub denumirea de ,,Faina de migdale” sau ,,Pudra de migdale”.
Faina de migdale intregi
- Provine din migdale care au fost macinate fara a li se indeparta pielea in prealabil si are o culoare mai inchisa decat faina de migdale blansate. In general este macinata mai grosier, dar nu intotdeauna.
- Este utilizata fara probleme la biscuiti, paine, tarte, sau la mancaruri precum snitele sau chiftele unde inlocuieste faina de grau sau pentru a gratina vegetale gatite in cuptor.
- Faina de migdale intregi este disponibila in majoritatea rafturilor cu produse vegane, bio sau fara gluten si poate fi gasita sub denumirea de ,,Faina de migdale” sau ,,Migdale macinate”.
Cum obtineti Faina de migdale (blansate sau intregi) acasa
Aveti nevoie de:
- 1 ceasca de migdale blansate (albe, fara piele) sau 1 ceasca de migdale intregi (cu piele)
- 1 robot cu lama S (chopper)
- 1 spatula de silicon
Metoda:
Turnati migdalele in robotul de bucatarie, si mixati in 20-25 de reprize scurte si dese, si cu o apasare de 1 secunda intre pauze. Din cand in cand desfaceti capacul si cu ajutorul spatulei, coborati amestecul care s-a ridicat pe peretii robotului. Asta va ajuta sa se macine uniform continutul. Nu macinati in exces, pentru a nu transforma migdalele in unt. Daca incepe sa capete aspect de unt, inseamna ca ati rasnit prea mult. Cu timpul, dupa cateva incercari, va veti da seama cum trebuie sa iasa si veti face cu ochii inchisi.
O puteti macina cat de fin sau grosier va trebuie.
Daca vreti o faina super fina pentru prajituri cum ar fi macarons, cerneti faina cu o sita marunta. Faina ramasa o mai puteti da la robot inca o data sau o puteti pastra pentru alte preparate.
Ambele tipuri de faina sunt usor de preparat in casa si va sfatuiesc sa alegeti aceasta metoda. Este si mai ieftin sa o preparam noi, si va avea si gust mai proaspat. Alegeti migdale nesarate, neprajite si cat mai putin procesate.
Cum blansam migdalele acasa
Pentru ca migdalele blansate din supermarket au un cost mai ridicat, va voi invata cum sa blansati acasa migdalele intregi.
Aveti nevoie de 500 gr migdale intregi (cu piele) nesarate si neprajite. Sau orice alta cantitate doriti sau aveti nevoie.
Preincalziti cuptorul la 180 grade C. Pregatiti, in chiuveta o strecuratoare, de preferat de metal.
Pe aragaz, fierbeti apa intr-o cratita iar cand incepe sa clocoteasca, aruncati migdalele inauntru. Fierbeti-le 1 minut. Imediat dupa acel minut, aruncati-le in strecuratoare si turnati apa rece peste. Cand le puteti manevra cu mainile fara sa va arda, indepartati-le coaja. Nu este greu.
Dupa ce ati facut asta, imprastiati-le pe o foaie de copt si prajiti-le in cuptor intre 10-15 minute. Trebuie urmarite atent, pentru ca se pot arde foarte usor. Le puteti lasa de asemenea, cu usa cuptorului inchisa peste noapte ca sa se usuce si mai bine.
Dupa ce au fost prajite si uscate, se pot macina dupa metoda de mai sus.
Cum depozitam si pastram
Faina de migdale poate fi pastrata cel mai bine in frigider, in recipiente etanse, de preferat borcane de sticla, pana la 2 luni. Atat faina, cat si migdalele intregi pot fi pastrate in frigider, unde raman proaspete si nu capata gust ranced, lucru care se petrece uneori cu nucile.
Va sfatuiesc sa evitati pastrarea fainii de migdale in congelator, deoarece nu va mai avea aspectul ,,uscat”, de faina, si este posibil sa ,,strice” reteta.
Cum ne dam seama daca mai este buna?
Faina de migdale are un continut ridicat de ulei, fiind astfel predispusa sa capete un gust ranced daca este prea veche. Atata timp cat are gust dulce, de nuca este inca buna.
Daca are un miros neplacut sau gust amar, atunci nu mai este buna.
Sfaturi si observatii de incheiere
- Daca folositi faina de migdale din supermarket, va sfatuiesc sa testati cateva tipuri de faina de migdale, si sa ramaneti la acel tip de faina care va place si pe care il gasiti mai usor de achizitionat.
- Cand incercati prima data o reteta, masurati cantitatea de faina de migdale si turnati treptat in aluat, nu tot odata. Daca aluatul a capatat deja consistenta dorita si credeti ca este de ajuns, masurati cantitatea de faina ramasa si notati diferenta. Data viitoare veti adauga exact atata faina cat a fost necesar acum.
- Daca folositi faina de migdale pentru chiftele sau snitele, nu este atat de important de care folositi, puteti chiar sa si amestecati din ambele tipuri.
- Daca intr-o reteta nu e specificat de care faina sa folosesti, alege-o pe cea alba, din migdale blansate.
- Migdalele se pot rasni si cu ajutorul unei rasnite electrice, insa este posibil sa ramana impregnat gustul de cafea.
- Faina de migdale nu poate fi inlocuita in aceeasi proportie de 1:1 cu alt tip de faina fara gluten, cum ar fi faina de cocos, de orez, tapioca, cassava sau orice faina din grane. Singurele tipuri de faina care s-ar potrivi 1:1 ar fi cea de caju si cea de alune de padure, posibil nu intotdeauna cu acelasi rezultat, insa ar fi cele mai apropiate.
- In general, cand coacem cu faina din nuci, trebuie sa tinem minte ca acestea se pot arde usor. Pentru ca nu toate cuptoarele ard la fel, trebuie sa fim cu ochii pe ele cand gatim cu faina din migdale, caju, cocos etc.
Migdalele sunt printre cele mai sanatoase alimente si unul dintre cele mai intalnite in dieta Paleo. Ca orice aliment consumat in exces, poate avea reactii nedorite, cum ar fi dezvoltarea alergiilor. Este indicat sa nu se consume mai mult de un pumn de migdale (aproximativ 35 migdale) zilnic. Cand coacem cu faina de migdale insa este mai greu sa numaram migdalele. Tineti minte, in dieta Paleo, alimentele care trebuie sa predomine sunt vegetalele, carnea, fructele. Consumati faina de migdale in paine si dulciuri insa nu faceti din acestea hrana de baza!
Alte articole din categoria PALEO
aici.
Data postarii: 11.02.2020
Sursa foto: Unsplash DisclaimerInformatiile oferite pe acest blog nu sunt sfaturi medicale si nu inlocuiesc diagnosticul unui medic sau al unui specialist. Sunt doar opinii, pareri, recomandari din propria experienta sau din informatiile pe care eu le-am acumulat pana in acest moment. Nu ezitati sa cereti parerea unui specialist si nici nu amanati o consultatie in urma informatiilor prezentate pe acest blog.