Cum ajungem sa credem in lucrurile in care credem?
,,Cei mai multi dintre noi iau contact cu primele mituri despre alimentatie in copilarie. Cand eram mic, am aflat ca anumite alimente ma ajuta sa cresc mai repede (laptele si cerealele), ma fac destept (pestele), imi provoaca acnee (ciocolata) sau ma ajuta sa am muschi puternici (carnea si ouale). Am fost incurajat sa mananac spanac precum Popeye marinarul, in timp ce mi se spunea ca nucile sunt nesanatoase din cauza nivelului mare de colesterol. Niciuna din aceste idei nu are un fundament stiintific, iar multe dintre ele s-au dovedit complet eronate; dar avand in vedere ca le-am auzit de atatea ori, mi se pare greu sa renunt la ele acum, adult fiind. Toti mostenim conceptii similare, iar pe masura ce inaintam in varsta, primim tot mai multe recomandari - bine intentionate sau nu. […]
Avand in vedere cate sfaturi primim, ar trebui sa fim cu totii sanatosi, zvelti si protejati de bolile asociate alimentatiei. Dar incepand cu anii 1980, incidenta alergiilor alimentare si cea a diabetului au crescut enorm in majoritatea tarilor, iar cazurile de dementa s-au inmultit in mod inexplicabil. In pofida noilor metode de tratament, incidenta afectiunilor cardiace si cea a cancerului sunt in crestere, iar curba sperantei de viata, dupa o recenta ascendenta, s-a plafonat si da semne de declin.”
Din cartea ,,Taci si inghite”, de Tim Spector
Astazi, daramam inca 5 mituri despre dieta Paleo.
Mitul nr 11 - Imi va creste colesterolul daca voi manca prea multe oua
Toata lumea ,,stie” ca prea multe oua ridica nivelul colesterolului. Nimic mai gresit. Pentru multi ani, oul a fost considerat un aliment care trebuie consumat cu moderatie. Dar sa aiba asta logica sau sens?
Oul este probabil unul din cele mai sanatoase alimente. Nu sunt scumpe si pot fi consumate aproape la orice masa, si in multe combinatii creative. Oul ajuta colesterolul - cel bun. Conform ultimelor studii, oul are capacitatea prin nutrientii pe care ii detine, sa ajute colesterolul sa nu intre in circuitul sangelui. Asadar, mancati cate oua doriti! Dar sa fie organice, din ferme cu pasari crescute etic si in libertate.
„Sobrietatea face si hrana cea mai simpla sa fie foarte agreabila. Ea si sanatatea cea mai viguroasa ofera placerile cele mai constante.” - Fenelon, Aventurile lui Telemac
Mitul nr 12 - Este greu sa-ti schimbi obiceiurile vechi
Da, este adevarat. Este mult mai greu sa-ti gatesti Paleo decat sa faci o comanda la pizza. Dar este atat de binefacator sa vezi ca multe din bolile tale sau ale celor dragi vor disparea atunci cand faci acest ,,sacrificiu” - de a va alimenta corect, curat, cu mancare onesta. Este mult mai greu sa ai acnee, sa ai dureri de articulatii, sa dezvolti diabet sau sa ai cateva zeci de kilograme in plus, sa fii epuizat tot timpul sau sa ai probleme digestive.
Este greu sa iti schimbi obiceiurile alimentare, mai ales daca pana acum ai mancat mult fast-food sau nu ai stat prea mult in bucatarie. Exista din ce in ce mai multe persoane interesate de mancare fara gluten sau lactoza si cu siguranta in viitor aceasta comunitate se va mari. De asemenea, sper ca din ce in ce mai multe restaurante sau firme de catering sa inceapa sa ofere alternative paleo.
“Asta nu inseamna sa te schimbi, ci sa progresezi. Incercarea in sine trebuie sa devina o constanta. Acesta este un stil de viata, un obicei.” - Susan si Larry Terkel, Small changes: It’s the Little Things in Life That Make a Big Difference
Mitul nr 13 - Trebuie sa mananc ca un om al cavernelor
Desi numele acestui stil de viata este ,,paleolitic”, nu inseamna ca trebuie sa mancam asa cum se manca atunci. Din fericire, astazi exista tacamuri si nu mai este nevoie sa plecam la vanatoare sau sa ne urcam in copaci sa ne obtinem hrana. Ce vrea acest stil de viata sa incurajeze, este mancarea pura, neprocesata, fara chimicale si hormoni, adica hrana sanatoasa fara prea multe interventii ,,chimice”. O astfel de hrana nu va avea repercursiuni asupra sanatatii, nu va declansa alergii, nu va provoca modificari in ceea ce priveste greutatea corpului. Asadar, mancati hrana cat mai putin procesata dar intr-un mod civilizat.
Sa reinvatam obiceiuri vechi intr-o lume noua.
Mitul nr 14 - Mancarea paleo nu are nici un gust si este o dieta extremista.
A manca sanatos, a-ti gati mancarea in casa, a manca putin si doar 2 sau 3 mese pe zi nu e o ,,moda” care va trece si nici un stil de viata extremist. A ignora esentialul este mai degraba o ,,moda” a zilelor noastre.
Paleo inseamna sa consumi exact ce esti genetic construit sa consumi. Traim intr-o epoca in care ignoram esentialul doar de dragul de a avea ultimul cuvant si pentru ca nu suportam sa fim contrazisi. Cand cineva are carente in alimentatie dar mananca de toate, cauza este cautata in alta parte, se da vina pe alti factori dar nu cumva pe mancare. In momentul in care cineva este vegan, sau paleo, sau keto si are o carenta de vitamine, atunci toti arunca cu pietre si se da vina pe ,,regimul” alimentar. Diversitatea este secretul in orice dieta pe care o vei alege.
,,Corpul tau e un templu, dar numai daca il tratezi asa." - Astrid Alauda
Mitul nr 15 - Inca o dieta fara carbohidrati si organismul are nevoie de carbohidrati
Diata paleo nu este lipsita de carbohidrati 100% dar acestia nici nu ne fac rau daca ii consumam cu moderatie. Da, vei elimina cea mai mare parte a lor, din grau, orez, cartofi albi si probabil vei simti pe pielea ta reducerea nivelului de carbohidrati. Exista insa in cazul unei alimentatii diverse o multime de alte alimente - vegetale, fructe - cu un continut bun de carbohidrati, deci acest lucru nu ar trebui sa te puna pe ganduri. Mai periculos mi se pare sa consumam alimente procesate, pe a caror eticheta sunt foarte des intalnite amidonul din cereale modificate genetic, diversi compusi din soia, mult zahar sau multa sare. Cu siguranta acestea sunt mai periculoase pentru sanatatea noastra decat daca in loc de orez mancam sparanghel sau daca piureul de langa friptura il inlocuim cu o salata proaspata. Dieta paleo se concentreaza pe o alimentatie neprocesata, pe calitatea nutrientilor si provenienta lor, pe echilibru si cumpatare, si nu pune accent pe carbohidrati. Nu trebuie sa sarim de la o alimentatie bazata in principal pe multi carbohidrati la o dieta de genul ,,totul sau nimic” si sa gandim ,,de acum inainte nu ma mai ating de carbohidrati, toti carbohidratii sunt rai”. Cei mai nesanatosi carbohidtrati sunt cei ,,simpli” de genul pastelor, cartofilor, care se transforma repede in zahar si produc o reactie mai mare a niveluluide insulina. Pe acestia ar trebui sa ii evitam sau sa ii consumam cat mai rar. Cei mai buni carbohidrati sunt cei ,,complecsi” care se gasesc in fructe proaspete, vegetale verzi.
„O treime din hrana pe care o mancam ne hraneste pe noi, celelalte doua treimi ii hranesc pe doctori”
Aforism egiptean
Data postarii: 21.06.2022
Sursa foto: Unsplash
Alte articole din categoria PALEO
aici.