Paleo Style & Living  

Graul din mancarea noastra

postat de ADMIN in PALEO

Ce este, de fapt, glutenul?

Glutenul este o proteina prezenta in anumite cereale, cum ar fi graul, ovazul, orzul, secara si kamutul. In supermarketuri insa el se gaseste in multe alte produse, cum ar fi sosuri, mustar, legume congelate, sau chiar in anumite produse cosmetice.
Valoarea nutritionala a gutenului este nula. Nu are absolut nici un beneficiu nutritional. Singura lui proprietate, unica si deosebita, este aceea de a permite aluatului sa creasca, sa fie framantat fara sa se farame, sa poate fi modelat precum o plastilina in forme diverse, apoi sa fie copt si sa-si dubleze sau tripleze marimea sau sa devina crocant sau pufos, dupa dorinta. Este un ingredient ,,irezistibil” pentru iubitorii de paine si produse de patiserie. Este un „drog“ pentru cei care pot renunta la orice alt aliment, dar nu la grau.


De ce este glutenul rau?

,,Este ucigasul din cereale. Este otrava din paine" - Favisan
 
Este cel mai puternic aliment inflamator pentru organism, determinand foarte multe boli care in urma cu cateva sute de ani nici nu existau in manualele de medicina. Este asociat cu diabetul, obezitatea, bolile cardiovasculare, schizofrenia, boli de piele, boli digestive etc. Este un aliment alergenic, iar cei care sufera de boala celiaca trebuie sa evite acest ingredient pe tot parcursul vietii. Graul este un organism modificat genetic care poate induce boli autoimune. Graul ,,modern" nu mai serveste de mult timp nutritiei si nu mai are nimic in comun cu aceasta planta numita ,,grau”.

,,Painea de fiecare zi poate fi paine care te ucide fara ca macar sa stii. Proteinele din cereale pot constitui un factor major in starea proasta de sanatate” - Favisan

Ne-am obisnuit sa ne simtim rau dupa o masa copioasa dar nu vrem sa dam vina pe grau.


Cine spune ca graul e bun?

Reclamele de la TV ! Sfatul acesta obsesiv de la TV de a consuma cat mai multe cereale a ajuns sa ne ingrase si sa ne puna in pericol sanatatea. Daca cerealele sunt bune, cum de noi suntem din ce in ce mai bolnavi?
 
,,Personal, consider ca sfatul larg acceptat de a consuma cat mai multe cereale integrale poate fi comparat cu a-i spune unui alcoolic ca o bautura sau doua nu are cum sa ii strice, iar noua sau zece i-ar face chiar mai mult bine. In realitate, respectarea acestui sfat va avea repercusiuni dezastruoase asupra starii sale de sanatate.” William Davis in cartea sa Wheat Belly
Si strabunicii nostri au mancat grau si erau sanatosi !

Exista cateva diferente intre felul in care se hraneau strabunicii nostri si noi.

Ei mancau mai putin cantitativ si nu toate mesele erau compuse din paine. Noi mancam aproape la fiecare masa grau.
Ei nu rontaiau covrigei si briose toata ziua. Noi avem inclusiv gustari intre mese care sunt compuse din alimente cu gluten.
Chiar daca graul nu este un aliment destinat consumului uman, graul de pe vremea bunicilor nu era modificat genetic, era o planta recoltata o data pe an. Noi cumparam faina rezultata din grau modificat genetic care are capacitatea de a produce recolta si de doua ori pe an, care este obtinut dintr-o planta mult mai mica, ce creste mai repede si in alte conditii de mediu si este mai rezistenta impotriva bolilor. Adica o planta modificata in laborator. Insa nimeni nu este interesat de efectele pe care le are pe termen lung asupra organismului uman sau daca omul este adaptat genetic sa consume aceasta planta.

Glutenul din grau si-a modificat structura in urma modificarilor genetice, astfel ca in ziua de azi, aceasta proteina este mult mai concentrata. Adica daca mancam o felie de paine, cantitatea de gluten pe care aceasta il contine este mult mai mare decat o felie de paine pe care o consumau strabunicii nostri.
O alta diferenta majora este ca pe vremea lor nu era decat un fel de faina. Astazi avem faina neagra, faina 000, faina speciala pentru cozonaci, faina speciala pentru pizza sau pentru lipii libaneze, pentru paine frantuzeasca, pentru torturi etc. Nici macar asta nu va ridica un semn de intrebare?

In ziua de azi nu mai avem nici o masa in care sa nu consumam faina. Cereale cu lapte la mic dejun, covrigei la gustare, paste la pranz, briose la ceai, pizza la cina si inca ceva de rontait dupa. Pur si simplu, faina de grau este prezenta aproape in fiecare inghititura. Faina de grau nu inseamna doar paine. Aproape toate alimentele contin faina de grau. Mergeti intr-o patiserie sau intr-un restaurant si cereti ceva care sa nu contina faina de grau! Veti avea foarte putine alternative sau deloc! Pur si simplu faina de grau domina dieta noastra alimentara, ajungand sa fie prezenta inclusiv in legumele congelate din supermarket iar glutenul este prezent in produse in care nici nu ati crede ca poate sa existe, cum ar fi balsamul de buze.

De ce este atat de greu sa renuntam la produsele din grau?

Daca ati afla ca graul este cauza bolilor voastre, ati renunta la el? Si daca ati decis deja sa renuntati, de ce este atat de greu?
Deoarece este un aliment cu care am crescut si trait si este greu sa renuntam la obiceiuri inradacinate. Am trait cu paine, clatite, gogosi, cozonaci si acceptam greu ca acestea ne-ar putea afecta sanatatea.
Este ieftin si la indemana.
Nu stim ca exista alternative si suntem comozi.
Suntem convinsi ca noi nu avem o problema cu glutenul si doar cei cu boala celiaca ar trebui sa tina cont de asta; pentru ei graul e rau, dar pentru noi e bun.
Ni se pare indispensabil pentru stilul nostru de viata si nu stim sa gatim altfel.
Pentru ca a gati fara gluten inseamna sa petreci mai mult timp in bucatarie.
Pentru ca la restaurante si fast-fooduri nu gasim produse fara gluten si atunci ce sa mancam?
Pentru ca ne-a spus bunica ca graul are fibre. Graul nici macar nu contine chiar atatea fibre. Cocosul are de patru ori mai multe fibre decat graul! Fibrele se gasesc inclusiv in unele vegetale sau fructe.


Ce boli poate provoca consumul de grau si produsele din grau?

“Colonul se blocheaza, incetinind activitatea sistemului digestiv, determinand lipirea glutenului pe peretii intestinali, ca un lipici.” - Favisan

Boala celiaca este o boala autoimuna declansata de ingestia de gluten la indivizi predispusi genetic, boala ce distruge tesutul intestinal. Persoanele care sunt diagnosticate cu aceasta boala nu au voie sa consume gluten.
Intoleranta la gluten sau sensibilitatea la gluten - a devenit o epidemie in zilele noastre. Nu este o boala propriu zisa si nu este considerata si tratata ca atare, dar nici nu are un remediu. Singura optiune este sa renunti la gluten.
Alte boli cauzate de graul ,,modern” si gluten sunt: artrita, ADHD, depresie, anxietate, sindromul colonului iritabil sau intestinul permeabil, lupus, dureri de cap frecvente, oboseala, eczeme, pierderea coordonarii musculare, osteoporoza, sistem imunitar slabit, dezvoltarea fungica excesiva, inflamatia anumitor organe, pierderea sau cresterea in greutate si malnutritia, diabet zaharat de tip 1, obezitate, cancer gastro-intestinal, tulburari cerebrale, autism si boli tiroidiene etc.

Mancam din ce in ce mai sanatos, dar ne imbolnavim din ce in ce mai devreme…

Trebuie sa renunt la grau daca nu am nici o boala din cele de mai sus?

Renuntarea la grau va aduce cu sine o intreaga stare de bine, energie mai multa, scaderea in greutate sau dimpotriva ingrasarea. In momentul in care renuntam la grau, organismul nostru revine la greutatea optima, la starea de bine si la sanatatea pe care ar trebui sa o aiba de fapt. Renuntarea la grau inseamna sa elimini din alimentatie cel mai nociv aliment din bucataria ta. Este logic ca ne vom simti bine din toate punctele de vedere.

Ce alternative avem?

Dieta paleo! Este un stil de viata fara cereale, deci fara gluten. Toate cerealele sunt interzise in aceasta dieta.
Aici am amintit doar cateva din beneficiile dietei paleo.

Sunt produsele fara gluten din comert o alternativa?

Stim bine ca producatorii de produse alimentare pot crea si vinde orice, imediat ce exista cerere. Magazinele de profil au explodat in ultimii ani de produse „fara gluten”. Atentie insa, eliminarea glutenului din anumite produse nu inseamna intotdeauna o alternativa sanatoasa in magazine. Uneori, in comert, gasim variante fara gluten insa sunt intens procesate sau rafinate si asta nu ne confera garantia ca mancam ceva sanatos. Nu schimbati un ingredient nociv pe un altul la fel de nociv si, pe deasupra, si mai scump. Cititi cu atentie eticheta oricarui produs cumparat si incercati sa cumparati alimente de baza, neprocesate, si sa le gatiti voi acasa. Adica in loc sa cumparati o paine gata facuta fara gluten din comert, mai bine cumparati oua, faina de migdale, curmale si nuci si faceti totul acasa, in propria bucatarie, de la zero. Asta e singura garantie ca stiti si ce consumati, dar si ca veti beneficia de un rezultat sanatos.
Baza alimentatiei Paleo consta din ingrediente neprocesate, asa cum provin ele din natura, si gatite acasa. Inseamna sa-ti faci muraturile acasa, sa-ti cumperi carnea proaspata, painea si dulciurile sa ti le coci in propriul cuptor.
 
Suntem prin natura noastra comozi, si de multe ori cand suntem in criza de timp, taiem exact de acolo de unde nu ar trebui. Atentia pentru o hrana sanatoasa si implicit pentru sanatatea noastra, ar trebui sa fie o prioritate. Sa acordam timp gatitului, sa il reinventam cu ingrediente sanatoase si sa ne bucuram de toate roadele pe care ni le da natura.
Chiar daca nu aveti boala celiaca sau nu suferiti de o intoleranta la gluten, asta nu inseamna ca nu va veti simti mai bine dupa ce renuntati la cereale. Indepartand acest ingredient nociv, lipsit de nutrienti, organismul va primi alte ingrediente mult mai bune si sanatoase.
Veti fi alt om, la propriu!

Dieta paleo nu inseamna numai a manca. Este despre o calatorie catre o viata si sanatate mai bune.


Alte articole din categoria PALEO aici.

Data postarii: 12.02.2021
Sursa foto: Unsplash
DisclaimerInformatiile oferite pe acest blog nu sunt sfaturi medicale si nu inlocuiesc diagnosticul unui medic sau al unui specialist. Sunt doar opinii, pareri, recomandari din propria experienta sau din informatiile pe care eu le-am acumulat pana in acest moment. Nu ezitati sa cereti parerea unui specialist si nici nu amanati o consultatie in urma informatiilor prezentate pe acest blog.