Blog
Faina de cocos
postat de ADMIN in PALEO
Faina din nuca de cocos este o alternativa sanatoasa pentru cei care doresc o dieta fara carbohidrati, gluten sau cereale, sau pentru cei care tin diete keto, paleo sau AIP. In plus, faina de cocos nu are potential alergenic. Nuca de cocos, in ciuda denumirii, nu face parte din nucifere, ci este fruct.
Cand spunem faina, ne gandim automat la faina de grau. Insa faina inseamna orice aliment uscat care se poate macina fin si poate deveni pudra.
Faina de cocos este rezultata din pulpa de nuca de cocos, dupa ce a fost extras laptele de cocos din ea. Ceea ce ramane este pulpa care se usuca si se macina sub forma de faina, fina si numai buna de copt cu ea.
Cu o reteta buna si ingredientele potrivite, nu-ti va fi greu sa renunti la faina de grau.
Faina de cocos este saraca in carbohidrati dar bogata in fibre, proteine si grasimi.
Ca si exemplu, faina de cocos este de 4 ori mai bogata in fibre decat taratele de ovaz si de 2 ori decat taratele de grau. Trecand prin intestin, faina de cocos ajuta digestia, curata de reziduuri si ne da senzatia de satietate, astfel ca nu vom manca mult. Dupa o singura briosa din faina de cocos vom avea sentimentul ca ne-am saturat. Ceea ce dulciurile ,,goale” din faina moderna de grau nu o pot face, chiar iti induc senzatia ca nu te saturi si mai vrei sa mananci. Evitati caloriile goale si carbohidratii, si alegeti dulciuri sanatoase, din alimente reale.
Cum obtinem faina de cocos?
Desi sunt adepta lucrurilor gatite si preparate in casa, mergeti la magazin si cumparati-va faina de cocos.
Cititi cu atentie eticheta, alegeti o faina de cocos de calitate fara aditivi sau alte ingrediente nedorite si verificati sa nu contina urme de gluten in cazul in care suferiti de boala celiaca sau de nuci daca sunteti alergic.
Daca aveti nevoie neaparat de faina de cocos si nu aveti posibilitatea sa cumparati in acel moment, puteti salva situatia cu fulgi de cocos macinati (rasniti) foarte fin cu ajutorul unui robot de bucatarie sau al unei rasnite electrice. Este posibil ca rezultatul sa difere putin fata de cel asteptat, dar este o alternativa rapida.
Cum coacem cu faina de cocos?
Este putin mai dificil de gatit cu faina din nuca de cocos pentru ca nu are aceleasi proprietati cu care suntem obisnuiti de la faina de grau. Astfel, va trebui sa avem grija la cateva aspecte:
- Se foloseste la prajituri, biscuiti, paine, briose. Reteta mea preferata cu faina de cocos este cea de clatite.
- Faina mai poate fi folosita pentru a ingrosa anumite sosuri, la chiftele, snitele, sau sa faci o crusta crocanta la anumite mancaruri.
- Este o faina foarte absorbanta si are nevoie de multe lichide. Faina de cocos se preteaza foarte bine cand aluatul contine mult ou, atat albus cat si galbenus.
- In general, produsele din faina de cocos au o textura uscata, astfel ca e bine ca faina de cocos sa fie cernuta inainte, asta va face sa fie mai aerata si mai usoara. Este de asemenea indicat sa separati ouale si faina sa o amestecati cu galbenusul si sa adaugati albusul batut spuma ulterior in amestecul de faina si galbenus.
- Daca o cerneti inainte, evitati astfel formarea de cocoloase. Daca in reteta este specificat ca ingredientele se mixeaza la robotul de bucatarie, puteti sari peste pasul cu cernutul, pentru ca blenderul va distruge oricum cocoloasele.
- In timpul prepararii retetelor cu faina de cocos sau inainte de a turna amestecul in tava, este indicat sa lasati aluatul 5-10 minute sa absoarba si apoi continuati sa adaugati restul ingredientelor sau bagati la copt. Astfel, daca aluatul a devenit prea vascos, il puteti ,,ajuta" cu un lichid (un ou in plus, sirop de artar, lapte).
- Faina de cocos nu se poate inlocui cu alte tipuri de faina in proportie de 1:1. Daca vei face totusi asta, adauga doar 1/3 sau 1/4 de faina de cocos din cantitatea de faina pe care vrei sa o inlocuiesti. Si adauga oua sau lichide in plus pentru ca aluatul sa capete consistenta dorita.
- Cel mai bine este sa pleci de la niste retete deja stabilite care contin faina de cocos, mai ales daca pana acum nu ai gatit decat cu faina din cereale. Nu risti sa arunci aluaturile iar rezultatul sa nu fie cel dorit.
- Atentie la timpul de coacere, faina de cocos nu necesita atat de mult timp pentru a fi coapta precum faina de grau.
- Faina de cocos si fulgii de cocos sunt doua lucruri diferite, nu inlocui faina cu fulgi de cocos, pentru ca nu va iesi rezultatul asteptat. Poti insa rasni fin fulgii de cocos daca nu ai in casa faina de cocos, in situatii de exceptie.
- Faina de cocos nu are proprietatea naturala de a ,,lega” aluatul, de aceea in majoritatea retetelor faina de cocos este insotita de multe oua. Daca insa nu poti consuma oua, dar doresti sa prepari o prajitura cu faina de cocos, 1 ou poate fi inlocuit cu una din aceste variante: 1 banana zdrobita, 1 jumatate de ceasca de piure de mere sau cu 2-3 linguri de ulei de masline.
- Faina de cocos este uscata si are nevoie de hidratare si cand este gatita, si cand este servita. Cand savurati o prajitura din faina de cocos, va sfatuiesc sa serviti langa ea o ceasca de cafea sau cacao cu lapte, va ,,merge” mult mai bine.
- Faina de cocos are, prin natura ei un gust dulce, astfel ca puteti sa mai taiati din indulcitori, mai ales daca va doriti sa slabiti. Si nu sacrificati nici gustul.
Cum pastram si depozitam?
Absoarbe umezeala, astfel ca trebuie pastrata in recipiente etanse, in nici un caz deschise.
Nu depozitati in frigider, ci intr-un loc uscat, la temperatura camerei.
Faina de cocos sau Faina de migdale?
Acestea sunt principalele tipuri de faina pe care le veti intalni in majoritatea retetelor paleo.
Desi este mai dificil de folosit si mai pretentioasa decat faina de migdale, faina de cocos este destul de des intalnita. Are, de asemenea, valori nutritionale mari ceea ce nu e de ignorat. Datorita acestui lucru si faptului ca are o aroma si un gust dulce, este foarte apreciata.
Nu se pot inlocui la copt in proportie de 1:1, din cauza faptului ca faina de cocos este mult mai absorbanta decat cea de migdale. Puteti sa le combinati insa daca reteta specifica.
Au gust diferit si arome diferite.
O dieta paleo nu inseamna doar sa inlocuiesti faina de grau cu faina de migdale sau de cocos. Dulciurile paleo sunt mai sanatoase deoarece nu contin gluten. Dar asta nu inseamna ca poti manca 20 de astfel de prajituri zilnic si sa continui sa fii sanatos. Mancarea de baza trebuie sa fie alcatuita din carne de calitate, vegetale, fructe, oua, grasimi sanatoase. Dulciurile paleo, fie ca sunt din faina de cocos, fie ca sunt din faina de migdale, trebuie sa fie servite la ocazii speciale, sau cat mai rar. In nici un caz zilnic.
Despre faina de migdale aici.
Alte articole din categoria PALEO
aici.
Data postarii: 18.02.2020
Sursa foto: Unsplash DisclaimerInformatiile oferite pe acest blog nu sunt sfaturi medicale si nu inlocuiesc diagnosticul unui medic sau al unui specialist. Sunt doar opinii, pareri, recomandari din propria experienta sau din informatiile pe care eu le-am acumulat pana in acest moment. Nu ezitati sa cereti parerea unui specialist si nici nu amanati o consultatie in urma informatiilor prezentate pe acest blog.