Sa crestem copii ai naturii, nu sa consumam intreaga natura ca sa-i crestem!
Un copil
verde nu este acel copil crescut cu mii de gadgeturi ultimul model si cu un intreg magazin de accesorii dupa el. Tot mai des aud ca un copil e greu de crescut din cauza ca sunt foarte scumpe toate acele obiecte pe care trebuie sa le cumparam odata cu venirea lui pe lume. Da, vom avea nevoie de scaun auto, de olita si de haine, dar nu de un intreg magazin. Putem fi parinti buni pentru copilul nostru si fara atatea obiecte cu care sa il crestem.

De ce sa crestem un copil
verde? Pentru ca este important si ce
ii lasam in urma.
Atat viata noastra cat si a bebelusului nostru ar trebui sa fie cat mai minimalista si mai putin consumerista. Pentru ca astfel il vom invata si pe el sa traiasca, la randul lui. Lumea nu incepe si nu se termina cu copilul nostru. Sau poate, daca vom continua sa consumam, sa aruncam si sa epuizam aceasta planeta de resurse in felul in care o facem in prezent, este posibil ca lumea, asa cum o cunoastem noi acum, sa se termine odata cu generatia lui. Invata-ti copilul sa duca o viata naturala, prietenoasa cu mediul si minimalista, plina de bucurii si experiente frumoase.
De ce are nevoie un bebelus odata ajuns pe lume? In primul rand, nu de doi parinti stresati ca n-au bifat tot de pe lista. Acea LISTA! Cu toate obiectele fara de care se presupune ca nu ne putem creste copiii. Uita acea lista si citeste mai bine lista mea de mai jos, cu ce
NU AI NEVOIE sa cresti un copil. Nu este o lista zero waste, pentru ca nu este posibil asa ceva. Cat traim, consumam. Dar este o lista cu risipa minima.
Vreau sa te ajut sa-ti reduci cheltuielile, stresul si gunoiul pe care il produci.
LAPTE PRAF
Alapteaza daca poti! Este cea mai ecologica si ,,verde” metoda de a creste un bebelus. Laptele matern este cel mai raw vegan produs pe care il poate primi bebelusul tau in primele 6 luni de viata. Nu voi vorbi acum despre beneficiile alaptarii, dar este cel mai bun cadou pe care il poti face bebelusului tau.
Vei evita aruncarea la gunoi a sute de cutii de lapte praf si vei face economie si la buzunar. Vei evita sa cumperi odata cu laptele praf biberoane, tetine, incalzitor de biberoane, suport de biberoane, recipiente diverse pentru transportul laptelui praf si al apei calde pentru a-l prepara si multe alte accesorii de plastic, scumpe si care ajung la gunoi la un moment dat.
Cand alaptezi, nu mai trebuie sa cumperi absolut nimic, si nu ai nimic de aruncat la gunoi!
POMPA DE SAN
Poti incerca sa detensionezi sanul prin masaj cu mana sub jet de apa calda. Pompa de san nu este indispensabila atunci cand faci ,,furia laptelui”! Bebelusul este cea mai buna pompa!
In cazul in care pleci frecvent de acasa si trebuie lapte pastrat pentru cei care raman cu bebelusul, incearca sa imprumuti o pompa de la o mamica ce nu mai are nevoie de ea sau cumpara second. Informeaza-te daca exista spitale sau farmacii care inchiriaza pompe de san.
DISCHETE PENTRU SAN ; TETINE DE SILICON PENTRU PROTECTIE
Dischetele or fi necesare, dar exista varianta refolosibila.
Tetinele pentru protectia mameloanelor mi se par inutile si derutante pentru bebelus. Sanul doare in timpul alaptarii doar cand nu e atasarea corecta. Invata sa atasezi corect copilul si nu vei face rani, nu vei avea dureri. Singurul ,,accesoriu” pe care il cred necesar in alaptare si de mare ajutor este lanolina pura pentru a calma disconfortul de la inceputul alaptarii.
PERNA PENTRU ALAPTARE
Am auzit ca e minunata. Pentru alaptare, poti dormi mai bine cu ea si o poti folosi ca paravan sa nu cada bebelusul din pat. Dar pentru asta poti folosi si o perna normala, nu?
Pernele de alaptare au umplutura din polyester in majoritatea cazurilor, deci nu se pune problema de plastic-free sau zero-waste in cazul lor. Incearca sa te descurci fara sau foloseste o perna obisnuita.
BIBEROANE
Daca totusi trebuie sa hranesti bebelusul cu lapte artificial, atunci fa alegeri cat mai sustenabile pentru mediu si natura. Chiar daca nu au BPA si sunt sigure pentru bebelusul tau, biberoanele din plastic sigur nu sunt bune pentru mediu. Poti alege biberoane din sticla cu tetina din cauciuc natural. Sticla este reciclabila 100% iar tetinele din cauciuc natural pot fi aruncate chiar in recipientul de compost, sunt biodegradabile si compostabile. In plus, stii ca bebelusul nu rontaie plastic.
Aici gasesti magazine care vand astfel de produse din cauciuc natural pentru copii.
ACCESORII LAPTE PRAF
In afara de biberoane, industria laptelui praf vine cu multe accesorii imbietoare pe care sa le cumperi:
incalzitoare de biberoane, suport de uscat biberoanele, perii speciale de spalat biberoanele, genti speciale de transportat biberoanele, recipiente cu dozator pentru transportul laptelui praf in calatorii samd. Si noi, mamicile, avem nevoie disperata de toate acestea! Oare? Ori de cate ori esti tentata sa cumperi ceva, gandeste-te bine inainte daca nu cumva poti trai si fara. Chiar daca toate celelalte mamici le-au cumparat, nu inseamna ca si tu vei avea nevoie de ele.
Laptele praf poate fi incalzit intr-o cratita pe aragaz, biberoanele le poti aseza orizontal sau pe un gratar, laptele praf il poti transporta in orice cutie sau borcan cu capac etans pe care il ai deja in casa.
SUZETA
Nu este necesara. Incearca sa-ti obisnuiti copilul fara ea! Producatorii au inventat suzeta, insa Mama Natura a inventat sanul. In timp ce sanul este oferit in anumite momente, suzeta va fi cautata permanent de bebe. Din acest motiv unii parinti reusesc sa ,,intarce” copilul de la suzeta foarte greu.
Daca totusi vrei suzeta pentru bebelusul tau, cauta suzete din cauciuc natural, sunt biodegradabile si compostabile 100%.
Aici gasesti magazine care vand suzete din cauciuc natural.
JUCARII PENTRU DENTITIE
Cauta
online jucarii speciale pentru dentitie fabricate din cauciuc natural, 100% biodegradabile si compostabile.
SCUTECE DE UNICA FOLOSINTA
Care este primul obiect pe care il punem pe pielea copilului dupa ce il nastem? Un scutec. Din plastic! Si cu acel scutec de plastic copilul nostru va sta invelit pana la 3 ani. Iar zona expusa acestor scutece din plastic este una cu adevarat delicata: zona genitala!
Primul scutec de unica folosinta care s-a inventat in 1950 inca asteapta in pamant sa fie descompus. Asta daca nu i s-a dat foc intre timp. Scutecele de unica folosinta sunt cel mai mare poluant la care contribuie parintii atunci cand au un copil.
Alege varianta de scutece lavabile, de bumbac sau materiale naturale. Scutecele moderne de astazi sunt total diferite de ce foloseau mamele si bunicile noastre. Sunt usor de folosit si foarte prietenoase cu pielea bebelusului. Citeste putin despre ele, sunt pe departe cele mai igienice variante pentru funduletul bebelusului tau! Vin intr-o singura marime ajustabila de la 3-15 kg si le poti folosi si pentru al doilea sau al treilea copil, deci nu trebuie sa cumperi decat un singur rand de scutece. Buzunarul tau va fi fericit. In plus, intre scutec si pielea copilului vine o bucata de panza speciala, care arata ca o hartie subtire si pe care o arunci impreuna cu murdaria; cand copilul face doar pipi, acea panza o speli impreuna cu scutecul si o refolosesti. Deci tu de fapt nu speli scutece pline de caca, asa cum ti-ai putea imagina. Mai mult decat atat, nu mai generezi atat de mult gunoi care va ajunge in pamantul pe care vor creste exact copiii tai! Nu vad nici un motiv pentru care sa nu le folosesti! Atunci cand suntem in calatorii si ni se pare greu sa le folosim, putem alege o varianta de scutece de unica folosinta, insa si aici exista modele biodegradabile, ecologice care se descompun rapid si sunt din materiale naturale. Si pentru acestea sunt folosite resurse pentru a le produce, dar macar nu fac mediului chiar atat de mult rau. Chiar exista alternative la scutecele de unica folosinta de plastic!
Invata copilul sa foloseasca olita devreme.
Dupa ce nu le mai folosesti, doneaza-le altei mamici sau unui centru de caritate.
Aici gasesti magazine care comercializeaza scutece lavabile.
CUTIE pentru depozitarea scutecelor murdare
Perioada in care bebelusul face in scutec este scurta, astfel ca nu este nevoie de prea multe accesorii pentru scutece. Nu va dura mult si va face la olita, nu va umpleti casa cu plastice inutile. Daca folosesti totusi scutece de unica folosinta, nu este nevoie de o cutie de plastic special pentru a le depozita inainte de a le arunca.
As taia de pe lista si pungile de plastic pentru scutece impregnate cu parfum. Sunt poluante, inutile si ma indoiesc ca acel parfum cu care sunt impregnate este natural sau benefic pentru cineva.
SACULET pentru depozitarea scutecelor lavabile murdare
Pentru scutecele lavabile au fost inventate sacii speciali cu fermoar cu interior impermeabil, deci din plastic. Incearca sa te descurci fara si sa improvizei ceva ce ai deja in casa. Eu folosesc o sacosa cu gauri mari asa cum sunt cele de cartofi pe care am cumparat-o initial pentru jucariile de plaja ale copiilor. O spal impreuna cu scutecele la masina de rufe si are avantajul ca se usuca foarte rapid.
Sacul impermeabil cu fermoar il gasesc util daca mergi mult in calatorii pentru ca nu lasa nici umezeala si nici mirosul afara.
ALEZE DE UNICA FOLOSINTA ; MASUTA DE INFASAT
Alezele de unica folosinta nu sunt reciclabile, nu sunt biodegradabile. Trebuie sa-ti refaci tot timpul stocul, uneori folosesti o bucata cateva zile, alteori poti consuma cateva intr-o singura zi. Si vei plati pentru ele de fiecare data. Produc gunoi inutil si chiar te poti descurca usor fara.
Poti renunta cu totul la masuta de infasat care este 100 % din plastic si pe care nu o poti folosi decat pana in momentul in care bebelusul va incepe sa se rostogoleasca, deci o perioada extrem de scurta.
Alege alezele impermeabile absorbante si lavabile, refolosibile pentru schimbat bebelusul de scutec. Vei face economie la bani si nu vei ramane niciodata fara. In cazul in care vei dori sa mai lasi bebelusul fara scutec sa se miste in voie, cumpara doua bucati pentru a avea de schimb. Sau poti pastra una mereu curata si la indemana pentru calatorii, vizite. Mai tarziu le poti folosi ca protectie pentru pat cand copilul va renunta la scutec. Sunt refolosibile si pentru al doilea copil sau le poti dona. Au si un procent de plastic in ele, pentru a putea fi impermeabile, insa este o diferenta majora intre o aleza refolosibila cativa ani buni si zeci de aleze de unica folosinta 100% sintetice aruncate zilnic.
SERVETELE UMEDE
Chiar nu sunt necesare. Sunt comode, ce-i drept, insa aruncam mii de astfel de servetele care nu sunt biodegradabile si ajung in mari si oceane iar animalele mor din cauza lor. Nu sunt cel mai sanatos produs pentru fundul bebelusului tau. Exista medici pediatri care nu recomanda folosirea lor! Ai citit vreodata ingredientele de pe pachet?
Poti sa iti pregatesti un loc de schimbat bebelusul in baie daca spatiul si mobilierul permite. Astfel ai la indemana sapun si apa calda.
Foloseste bucati de panza reutilizabile (cam cum este tifonul). Sunt foarte absorbante puse in cateva straturi si le poti folosi impreuna cu o solutie facuta in casa din apa si ulei esential intr-un pulverizator. Eviti astfel si iritatiile sau ranile pe care le poate face bebelsul de la servetelele de plastic.
SERVETELE DE HARTIE
Pentru regurgitat, pentru balute, pentru sters petele de mancare, pentru nasuc etc. Folosim sute de servetele zilnic. Chiar daca nu sunt de plastic, sunt taiate paduri intregi pentru producerea lor. Cumpara cateva seturi de panza si foloseste-le, arunca-le in masina de spalat si foloseste-le iarasi. Servetele de hartie reprezinta o mare cantitate de gunoi care poate fi evitata.
PRODUSE DE IGIENA SI INGRIJIRE
Zeci de recipiente de plastic cu
creme, sampoane, uleiuri, pudre. Multe nici nu ajung sa fie folosite integral si ajung la gunoi pentru ca au expirat, nu le-ai folosit sau ai uitat sa le folosesti. Nu este nevoie de chiar atat de multe produse pentru un bebelus. Sincer, cred ca cu cat folosim mai putine produse cosmetice pe pielea copiilor nostri, cu atat vor fi mai sanatosi. Toate produsele cosmetice polueaza intr-o masura mai mica sau mai mare, sunt consumate resurse pentru a fi fabricate si recipientele ajung ulterior la gunoi. Majoritatea contin parfum. Pielea bebelusului nu are nevoie de parfum, are cel mai special miros natural. Atentie la produsele de curatenie pentru bebelusi care contin
SLS (inclusiv unele paste de dinti pentru copii il contin!). Evita cosmeticele din supermarket si incearca sa-ti faci acasa propriile produse naturale de curatare a pielii bebelusului. Cauta alternative, vei gasi!
Pielea bebelusului pana la 2 ani ar trebui sa vina in contact decat cu apa, ulei de cocos, crema de galbenele.
Pentru baie, alege sapunuri solide care sa contina ulei de masline, musetel si care vin in ambalaje de hartie.
Pentru hidratarea pielii, mai ales iarna, adauga o lingurita de ulei de cocos in apa de baita.
Pentru creme de corp, exista branduri care vand in recipiente de metal sau sticla.
Foloseste pentru iritatiile de la fundulet ulei de cocos sau de masline pe care il gasesti in recipiente de sticla cu capac de metal. Pentru iritatiile scutecului, fa-ti intr-un borcan de sticla un amestec de ulei de cocos, ulei de masline si putin ulei esential de lavanda.
Pentru dezinfectarea mainilor sau impotriva tantarilor poti sa te ajuti din nou de uleiurile esentiale. Documenteaza-te insa din surse sigure, si nu din acele sfaturi ,,babesti”. Acestea din urma s-au dovedit de-a lungul timpului a nu fi intotdeauna inofensive.
Unghiera este un obiect pe care il consider necesar. Bebelusii au unghiile foarte mici si trebuie o unghiera mica pentru ei. Din fericire, nu sunt din plastic!
MOBILIER PENTRU NOU NASCUTI
Cele doua
patuturi (unul de lemn si unul pliabil pentru calatorii) au fost cea mai proasta investitie pe care am facut-o in materie de lucruri pentru copiii nostri. Cu patuturile nu am nimic (sunt din lemn) insa degeaba sunt daca nu doarme nimeni in ele… Au devenit ulterior loc de aruncat hainele luate de pe sarma. Iar alteori mai dormeau copiii prietenilor cand veneau in vizita.
Daca totusi vrei patut pentru copil, incearca sa cumperi second.
Salteaua insa, din motive igienice, este indicat sa fie noua si nu folosita.
Scaunul de masa - imprumuta sau cumpara second, nu il vei folosi decat cateva luni. Al doilea copil al nostru nu a stat nici macar doua saptamani in scaunul de masa, astfel ca l-am daruit cu prima ocazie.
Nu te sfatuiesc sa cumperi mobilier care este util doar in primul an de viata al bebelusului. Asteapta pana face copilul 2-3 ani si apoi cumpara mobilier pe care sa il poata folosi pana la adolescenta. Eviti risipa, cheltuiala, gunoiul inutil, resursele consumate. Daca totusi ai luat cateva obiecte de mobilier si nu le-ai folosit sau nu ai cui sa le oferi, incearca sa le dai o noua utilizare, sa le transformi intr-o mini biblioteca, o masa de activitati, un birou.
IMBRACAMINTE ; INCALTAMINTE
Noi am primit atat de multe
hainute de la o prietena care avea copiii deja maricei incat in primul an de viata al fetitei noastre nu am cumparat pentru ea decat o pereche de dresuri albe la aniversarea de 1 an! Dupa ce a crescut, rochitele si fustitele le-am donat, iar pe celelalte le-am pastrat pentru baietelul care urma sa vina pe lume.
De ce sa folosesti hainute second pentru comoara ta? Eviti risipa. Economisesti bani. Hainele purtate anterior au fost spalate de cateva ori deja si riscul sa mai aiba chimicale sau miros de la ambalaje sau vopsea etc este redus. In general hainele foarte mici abia daca sunt purtate, deoarece bebelusii cresc rapid in primele luni, deci practic sunt ca si noi. In plus, in primele luni ei nu prea se misca asa mult, deci nu au cum sa le strice. In plus, orice obiect de imbracaminte pe care nu il cumperi din magazin inseamna unul in minus care nu va mai trebui fabricat.
Nu cumpara haine cu insertii de plastic, sunt imposibil de reciclat.
Nu cumpara haine sintetice.
Nu cumpara haine cu glitter aplicat. Glitterul este toxic pentru copii, poate fi inhalat si poate ajunge in plamani! Odata ajuns in mari si oceane este toxic pentru animale.
Referitor la
incaltaminte, as sugera sa acorzi atentie sporita. Investeste in incaltamine de calitate cu cat mai putin plastic si sintetic, cu talpa nu foarte dura. Daca vei accepta incaltaminte purtata anterior, verifica sa nu fie ,,tocita” intr-o zona anume a talpii, pentru ca pot deforma mersul si piciorul bebelusului.
PATURICI ; LENJERII DE PAT ; PROSOAPE
Daca vrei sa cumperi mai multe
paturici, alege patru bucati din acelasi model, eventual culori diferite. Noi am cumparat doua albe si doua crem, iar cand au devenit mici, le-am cusut intr-un patrat si am obtinut astfel o patura mai mare pe care o folosesc si acum. Poti face o combinatie frumoasa si din sase paturici identice ca dimensiune si sa o folosesti ca patura cand va mai creste.
Nu cumpara lenjerii si paturici sintetice pentru copii. Transpira sub ele si nu sunt deloc ecologice pentru mediu. In plus, toate aceste obiecte sintetice degaja in aer microplastice pe care le inhalam zilnic. Incearca sa ai cat mai putine textile sintetice in preajma copiilor mici, daca este posibil chiar deloc.
Inainte sa cumperi cateva seturi de lenjerii de pat, verifica daca bebelusul intentioneaza sa si doarma in el. Mai bine investeste in
doua cearceafuri de protectie pentru patul vostru mare, sansele ca bebelusul sa doarma in pat cu voi sunt mai mari, la fel ca si posibilitatea sa vi-l ude peste noapte.
Prosoapele speciale pentru bebelusi. Sunt speciale pentru ca au acea gluga pentru cap, insa te poti descurca foarte bine si cu prosoape normale.
MANCARE LA BORCANELE
Stiu ca este comod sa ii dam hrana din borcanele. Cu o buna organizare vei reusi sa prepari mancare proaspata in fiecare zi pentru bebelusul tau. Este mai sanatoasa, mai ieftina, mai proaspata. Foloseste-te de congelator, de robotii de bucatarie pentru a-ti face munca mai usoara.
Piureurile din fructe la pungute de plastic nu sunt ecologice, iar pentru sanatatea copilului tau, da-i fructele in mana sa muste din ele. Numai asa isi va folosi corect dintii si maxilarul si va avea radacini puternice si dinti drepti.
In calatorii, daca nu ai incotro, cumpara borcane de sticla si evita recipientele de plastic. Citeste cu atentie eticheta, modul de pastrare si data de expirare. Dupa folosire, recicleaza-le corect.
BAVETELE
Alege variante de bumbac. Sau si mai bine, dreptunghiurile de panza pe care le-ai folosit pentru cand bebelusul regurgita (in patut sau pe umar) foloseste-le acum pentru a i le pune la gat atunci cand mananca. Dupa aceea le poti folosi ca si carpe la bucatarie.
OBIECTE PE ETAPE DIFERITE DE CRESTERE
Incearca sa cumperi second obiecte pe care le folositi doar cateva luni sau descurca-te fara ele. Vei face economie la bani si impiedici astfel fabricarea altora noi.
Daca dispui de cada in baie, poti aseza bebelusul direct in cada pe un prosop de bumbac cand il speli in loc sa cumperi
cadita de plastic.
Caruciorul il poti cumpara second sau poti alege un
sistem de purtare. Acestea din urma sunt de preferat pentru ca sunt fabricate in general din materiale naturale (unele modele au inchizatori de plastic care din pacate nu pot fi reciclate insa cantitatea lor este mica) si marele lor avantaj este ca nu ocupa atat de mult spatiu ca un carucior. Poti urca in orice fel de mijloc de transport si ai mainile libere. Dupa ce nu le mai folosesti, le poti vinde sau dona.

Pentru
scaunul de masa poti sa alegi un model care se transforma ulterior in masuta de activitati sau birou si astfel il vei folosi multi ani.
In loc de landou, alege varianta de
cosulet (bassinet). Acesta din urma il poti folosi si ulterior, pentru a depozita jucarii sau ca obiect decorativ.

In loc de
perne de pozitionat bebelusul pe o parte foloseste doua prosoape mici rulate.
Nu cumpara
umidificator, dezumidificator, sterilizator, aparat de aerosoli si alte gadgeturi inainte sa ai cu adevarat nevoie de ele.
Statie de monitorizare si olita - desi sunt de plastic - sunt necesare si utile. Incearca sa cumperi second statia si sa cumperi o olita portabila pe care copilul sa o foloseasca si in calatorii.
Poti sterge din start de pe lista
colac de gat, premergator, scaun de baie, bouncer.
Ce ne facem fara toate aceste obiecte ,,indispensabile”? Am trai mai simplu, am avea casa mai aerisita, fara plastice si mirosurile care in general insotesc plasticele, si fara obiecte de care dupa ce si-au terminat treaba, va trebui sa ne debarasam.
SCOICA ; SCAUN AUTO
Moartea nu este cel mai rau lucru care se poate intampla copilului tau! Nu face compromisuri cand vine vorba de siguranta si viata copilului! Scaunul auto este obligatoriu si protejeaza viata. Investeste intr-un scaun auto de calitate si cu standarde ridicate pentru siguranta.
Atentie la scaunele auto second, au termen de garantie si trebuie sa nu fi fost implicate anterior intr-un accident rutier.
Un scaun auto nu va fi zero waste dar nici nu trebuie sa fie. Ceea ce poti face ca sa reduci totusi risipa, este sa cumperi un scaun auto care poate fi folosit de la 9-36 kg, si sa nu fie nevoie sa cumperi alt model dupa 1 an sau 2.
Dupa ce nu il mai folosesti doneaza-l, vinde-l sau returneaza-l firmei producatoare pentru a fi reciclat corect sau distrus.
GEANTA PENTRU ACCESORII BEBE
Foloseste o geanta pe care o ai deja in casa si care are cateva buzunare mari. In cazul in care mergi pe sistem de purtare poti folosi un rucsac, iar daca folosesti carucior, foloseste orice geanta pe care o poti atasa la manerul caruciorului sau orice trusa cu fermoar pe care o poti depozita in cosul caruciorului daca nu ai multe obiecte de luat. Stiu ca sunt atragatoare gentile speciale pentru carucioare, dar nu o vei folosi decat o perioada scurta.
Toate aceste obiecte sunt in majoritatea lor din plastic sau contin plastic. Pentru fabricarea lor s-au folosit energie si resurse finite, iar dupa utilizare vor ajunge in marea groapa de gunoi a lumii, si vor ramane ,,mostenire” urmasilor nostri.
Comunicati cu cei din jur!
Toata lumea adora sa ofere cadouri nou-nascutilor. Ca sa ii ajutati, spuneti-le exact ce doriti sau aveti nevoie, sau cel putin ce sa nu va cumpere. Pentru cei care nu au copii inca, este si mai greu sa caute cadouri potrivite, astfel ca vor rasufla usurati daca le propuneti voi de la bun inceput. Este o relaxare si o binecuvantare sa ai in jurul tau oameni care sa accepte acest lucru. In cazul in care dati o petrecere si anuntati vestea cea mare, puteti face o lista cu lucrurile pe care doriti sa le cumparati pentru bebelusul vostru si sa o faceti cunoscuta. Precizati ca acceptati si lucruri deja folosite, printre prieteni sau colegi poate fi cineva care are deja acele obiecte si este dispus sa le ofere gratis.
- Nu cumpara un obiect inainte sa ai cu adevarat nevoie de el. Retine ca pentru fiecare obiect pe care tu il cumperi, producatorul va folosi noi resurse pentru a-l inlocui in vitrina si pentru a-l vinde din nou.
- Accepta obiecte folosite de la prieteni care au copiii mari si nu mai au nevoie de ele.
- Cumpara second.
Puiul tau va creste minunat purtat in brate, carat in spate si culcat in acelasi pat cu tine! Va fi mai putin predispus la boli daca va fi alaptat la san si mai sanatos daca vei folosi cat mai putine chimicale pe pielea lui. Va respira mai mult oxigen daca va veni in contact cu cat mai putine plastice!
Tu vei fi mai relaxata iar buzunarul tau mai fericit!
Sa-ti fie de folos, viitoare mamica!
Alte articole din categoria
Zero deseuri gasiti
aici.
Data postarii: 10.03.2020
Sursa foto: Unsplash