Paleo Style & Living  

Cum motivam un copil sa citeasca? (II)

postat de ADMIN in Timp liber

Reading is never a waste of time!
 
Continui ,,povestea” mea cu inca 25 de idei simple si utile pentru a motiva copiii sa puna mana pe carti.
Am alternat sfaturile cu cateva fraze celebre ale unor autori cunoscuti, unii dintre ei indragiti mai ales de copii. Am preferat sa preiau textul exact cum este in limba originala pentru a nu deforma nuanta in urma traducerii lui.

Sa va fie de folos!

Imagine de Anita Jankovic de la Unsplash
 

26.Reduceti timpul de ecran
 
Din pacate, nici o carte nu poate concura cu un ecran. Primul pas este sa reduceti timpul dedicat ecranelor. Cu cat acesta este mai mare, cu atat isi vor dori ecranul in locul cartilor. Cititul presupune efort intelectual (care acum se cladeste, cand sunt mici), filmele si jocurile nu solicita absolut nici un efort, creierul primeste pe tava informatia iar drept urmare creativitatea, imaginatia, gandirea nu se dezvolta. Copiii care stau mult in fata gadgeturilor sau a televizorului, vor evita cartile cu pasaje descriptive sau in care actiunea nu se intampla rapid, ca in cadrul unui joc pe computer, cadru dupa cadru, rapid. Daca vreti sa inceapa sa indrageasca iar cartile, incepeti cu povesti care nu ii vor plictisi, sau carti extrem de amuzante, sau incepeti cu carti de benzi desenate atragatoare. Daca au un personaj indragit din jocurile pe calculator, cautati o poveste sau o carte cu aceleasi personaj, posibil ca de dragul lui sa indrageasca si sa fie receptivi si la carte. Indicat ar fi ca atunci cand cititi, sa o faceti fara televizor pornit pe fundal sau buzz-urile de la mesageria telefonului pornite pentru ca vor distrage atentia.
 
“I find television very educating.
Every time somebody turns on the TV, I go into the other room and read a book.”
– Groucho Marx


 
27.Dar cine mai are timp de citit?

 
Noi am fost arondati la o scoala mai departe de casa si trebuie sa mergem 7 statii cu autobuzul pana acolo in fiecare zi. Intotdeauna avem o carte in geanta sau ghiozdan. 10 minute la dus si 10 minute la retur nu sunt de risipit si uneori citim si pe banca, atunci cand asteptam autobuzul. Da, e greu cand toti ceilalti copii din autobuz se joaca pe telefon, insa aici putem aplica sfatul „alege carti atat de bune incat copilul sa nu mai vrea nimic altceva decat cartea aia”.
Timpul din masina. Timpul de asteptat la o programare. In fiecare seara inainte de culcare. Cand e vremea urata si nu putem iesi afara. Profitati de fiecare minut pe care il gasiti liber pentru a citi.
Credem ca nu avem timp de citit, pentru ca in majoritatea momentelor cand am putea citi, reusim cumva sa scoatem telefonul din geanta.
 
“No matter how busy you may think you are, you must find time for reading,
or surrender yourself to self-chosen ignorance.”
-Confucius

 
 
28.Cititul este o activitate de echipa

 
Alternati cititul. Daca ai un copil care acum invata sa citeasca, cititi pe rand. O pagina tu, o pagina el.
Rugati fratii mari sa le citeasca celor mici.
Daca cititi unui copil foarte mic, anuntati-l cand ati terminat de citit pagina si rugati-l sa dea el pagina.
Imagine de Adam Winger de la Unsplash


29.Clasificati genul literar
 
Cand copilul este mai mare, puteti deja sa incadrati cartea in genul litarar. Fictiune, non-fictiune, carti cu cantece, poezii, carti SF, carti inspirate din fapte reale, memorii, benzi desenate. Eu le-am aratat si carti de bucate, dictionare si chiar codul rutier, pentru a vedea ca materialele printate sunt multe si diverse pe aceasta lume. Va face astfel legatura intre alte carti de acelasi gen si le va recunoaste mai usor.
Imagine de Annie Spratt de la Unsplash


30.Titlu, autor, colorator, ilustrator, traducator
 
Cand citim copiilor mai mari prima data o carte, cititi si titlul, cat si autorul. Le putem explica de asemenea ca acea carte a fost tradusa, sau ilustratiile au fost realizate de alta persoana decat a inventat povestea. Aratati-le cum sunt numerotate paginile si vorbiti despre punctuatie. Vor primi astfel mai multa informatie despre carte decat doar povestea. Cand vor fi mari vor alege cartile si dupa autor, pentru ca daca le-a placut o carte scrisa de cineva anume, vor dori sa mai citeasca de acelasi autor in viitor.


31.Cautati prin casa obiecte care apar in poveste
 
Tot pentru a face cititul activ, organizati o seara in care cautati prin casa obiecte pe care le gasiti si in carte sau care fac parte din lumea magica a basmelor. Noi am incercat sa gasim la un moment dat obiecte ,,magice” prin casa si printre acestea au fost: un inel cu o piatra care-si schimba culoarea cand scade sau creste temperatura, un caleidoscop, o prisma din sticla si o oglinda care mareste.
 
“You can find magic wherever you look,
sit back and relax, all you need is a book!”
Dr. Seuss

 
 
32. Profitati de functia “CC” a ecranelor

Daca al vostru copil petrece timp in fata ecranelor, incercati sa beneficiati de acestea prin folosirea functiei CC (closed caption) a dispozitivului respectiv. Am scris aici un mic articol despre acest lucru.
Imagine de JESHOOTS.COM de la Unsplash


33.Organizati targuri in curtea blocului unde copiii sa faca schimb de carti

Organizeaza intalniri cu alti parinti unde copiii sa poata face schimb de carti. Cand vremea permite, faceti asta in curtea blocului, puneti un afis la intrare si vedeti cine vine. Puteti face asta si cand are loc o aniversare si sa incurajati copiii sa faca schimb de carti cu ocazia petrecerii. Sunt mai bune decat plasticele eterne de care dam toti pe afara.


34.Faceti tot posibilul sa intemeiati o biblioteca in cadrul clasei

Chiar daca scoala are una. Vorbiti cu profesorii, invatatoarea, parintii. Pot chiar copiii sa cedeze din cartile lor pe care le-au citit sau sa faca schimb intre ei. Daca avem o clasa cu 20 de elevi si fiecare copil aduce o carte de acasa, deja citita, si o doneaza clasei, vom avea 20 de carti. Deci fiecare copil va putea citi 19 carti noi pe care nu le are acasa si nici nu trebuie sa le cumpere pentru a avea acces la ele.

 
Imagine de Hitoshi Suzuki de la Unsplash


35.Organizati un club de carte

Incepeti un club de lectura cu copiii vostri si cu cativa prieteni de varste apropiate. Ce aveti nevoie pentru un club de lectura? Minim 2 oameni si 1 carte. Mai multe detalii despre cum organizam noi un club de carte cu copiii si cateva idei creative, gasiti aici. Numeste-l frumos, faceti-va un slogan al clubului, si incurajati copiii sa se laude si sa-si promoveze clubul.
 
“The more things you will read, the more things you will know.
The more that you learn, the more places you will go."
– Dr. Seuss



36.Implicati copiii in poveste

Daca ai 2 copii carora le citesti, ii poti ruga sa faca un dialog al unei conversatii pe care ei si-o imagineaza. Noi avem o carte intitulata “Douglas, ai nevoie de ochelari”. Este o carte cu putin text si multe lucruri se intuiesc din imagini. Este genul de carte pe care nu o poti citi daca nu vezi si ilustratiile, o carte pe care de exemplu nu o poti inregistra audio pentru ca ar fi greu de inteles fara poze. De aceea i-am rugat sa-si imagineze ce-ar putea vorbi Nancy cu vecina ei atunci cand catelul miop a intrat din greseala in casa acestora. Prima data dialogul a fost urmatorul:
-Buna, Nancy, poti sa vii sa iti iei catelul acasa?
-Da, pot, vin.
Si atat. A doua seara cand am recitit povestea, au ajuns la pagina respectiva si-au sarit in sus ca vor sa vorbeasca la telefon. Dialogul a avut de data asta 5 propozitii. Ura!!
 
“Books are the mirrors of the soul.”
– Virginia Woolf

 

37.Incurajati cititul de placere

 
Citeste atata timp cat le face placere. Sau cat timp sunt interesati. Tineti minte ca cititul trebuie sa fie o activitate placuta, care sa aduca bucurie. Vor fi zile cand nu vor avea chef si zile cand vor vrea 3 capitole in aceeasi seara. Mergeti pe ritmul lor, nu dati impresia ca cititul trebuie notat, cronometrat, masurat sau recompensat.
Intreaba copilul daca vrea sa continuati sa cititi o carte. Daca nu prezinta absolut nici un interes dupa cateva pagini sau dupa un capitol, nu insistati. Poate nu e momentul ei sau poate chiar nu e o carte interesanta. Apreciati-le sinceritatea. Daca ceva a fost publicat, nu inseamna ca este si de calitate. Noi, parintii, trebuie sa alegem cartile la inceput (la recomandarea unui invatator, dupa ce ne-am interesat un pic pe ici si colo, citindu-le chiar noi inaintea lor). Evitati cartile prost traduse sau cu greseli gramaticale grave.
 
 “Books are the quietest of friends. They are the most accessible and wisest of counselors,
and the most patient of teachers.”
- Charles W. Eliot

 

38.Cititi-le cu voce tare

 
De cand se nasc si chiar si dupa ce pot citi singuri. Cititul cu voce tare incurajeaza conexiunea si petrecerea unui timp de calitate impreuna, chiar si atunci cand sunt adolescenti.
Cititul cu voce tare are niste beneficii uimitoare, mai ales ca astfel invata intonatia atunci cand sunt mici. Aceasta nu o pot reproduce daca nu o aud. Cititul de catre parinti pe mai multe voci, incercand sa intre in pielea personajului vor face povestea si mai atragatoare. Eu personal cand am texte in care de exemplu o pisica zicea “miau”, fac pauza de la citit si ii las pe ei sa miaune… Pentru a citi expresiv, intonat (si nu ca un robot), copilul trebuie sa auda acest mod de a citi, altfel nu il pot imita.
Le explicam ca cititul are loc de la stanga la dreapta si de sus in jos. Este primul pas spre a-i invata cum se citeste. Cand sunt mai mari si vrem sa ii invatam intonatia, le explicam ce este cu semnul exclamarii, intrebarii, ghilimele sau linia de dialog.
Cititi-le cu voce tare in fiecare zi. Cititi-le cu voce tare pana cand va vor spune ei sa va opriti.
 
“Read to them. It’s that simple.
It’s the most important thing a parent can do with their children.”
- Susan Kemper

 

39.Incurajati copilul sa inventeze o poveste

 
Daca aveti un copil talentat la desenat dar care inca nu stie sa scrie, faceti impreuna o carte. Cu coperta, cu autor, cu tot. El va desena imaginile, va spune povestea si voi veti scrie textul dictat de el. La final numerotati paginile, capsati sau coaseti paginile si aveti o mica opera creata de copil, cu care se poate mandri. O puteti citi seara la ora de poveste.
 
“I kept always two books in my pocket, one to read, one to write in.”
– Robert Louis Stevenson

 
 
40.Puneti-i imaginatia la contributie

 
Cand alegeti o carte noua intrebati-l inainte sa incepeti sa o cititi: ,,-Despre ce crezi tu ca este vorba in aceasta carte (judecand dupa coperta)?”. La final intreaba-l: A fost povestea asa cum ti-ai imaginat?
Jucati jocuri cum ar fi “Story box” sau “Story cubes”.
Alegeti si carti fara text, doar cu imagini, si copilul sa creeze povestea in timp ce da paginile. Astfel de carti sunt “A Walk with Vanessa” de Kerascoet sau “Vino cu mine” de Linde Faas.
 
“Books train your mind to imagination to think big.”
– Taylor Swift

 

41.Fii consecvent

Toti copii trec si prin faza “nu vreau sa citesc” sau “urasc cititul”. Depinde de tine sa faci aceasta etapa sa treaca cat mai repede si sa fie cat mai scurta. Nu renunta, pentru ca cititul va va da posibilitatea sa va cunoasteti copilul mai bine, sa petreceti timp cu el dar sa si vorbiti despre valori, alegeri, consecinte - si toate aceste lucruri il vor ajuta pentru viata.
 
“There is no such thing as a child who hates to read;
there are only children who have not found the right book.”
- Frank Serafini
 


42.E-bookurile - Da sau Nu?

 
Pe viitor este posibil ca acestea sa devina o optiune. Daca ne gandim la aspectul ecologic, al economisirii spatiului, al posibilitatii de recitire dupa ce a fost achizitionat materialul, am putea spune ca este un lucru bun.
Insa! Daca copilul va fi mai fascinat de butoanele gadgetului decat de cititul in sine, atunci acest lucru nu va servi scopului.
Studiile au aratat ca un copil va invata sa citeasca mai repede de pe un material tiparit decat de pe un ecran si vor retine si povestea sau subiectul mai usor.
Seara, inainte de culcare, un ecran si lumina acestuia intervine asupra creierului si asta poate face ca somnul sa vina mai greu.
Daca totusi optati pentru un astfel de device, faceti-o cand nu aveti posibilitatea achizitionarii cartii tiparite si alegeti un dispozitiv cat mai putin nociv pentru vedere.
 
“I even love the smell of books.”
– Adriana Trigiani


 
43.CD-urile cu povesti

Varianta moderna a teatrului radiofonic, CD-urile cu povesti sunt de nadejde mai ales la drumurile lungi. Momentul petrecut in masina este ideal pentru citit carti insa din pacate noi nu putem face asta decat daca alegem sa ne ia si ameteala. Astfel ca mergem pe varianta CD-urilor cu povesti. Le folosim mai ales in limba germana, limba in care nici eu nici sotul nu suntem experti si pronuntia noastra gresita nu ar ajuta copiii prea mult. Un mare beneficiu al acestor CD-uri este ca isi pun la treaba imaginatia, in lipsa unor imagini sau a pozelor din carte.
 
“There’s always room for a story that can transport people to another place.”
– J.K. Rowling

 

44.Cartile citite cu voce tare de pe Youtube

 
Cautati filmulete pe youtube cu persoane care citesc carti si filmeaza paginile cartii in timp ce citesc.
Si asta este o varianta pentru a citi o carte, desi prefer sa le citim noi. Consider ca este o varianta de compromis uneori cand sunteti raciti si nu aveti voce sau cand nimeni din casa nu poate citi povestea de seara. Uneori, noi mai cautam astfel cartile pe care nu le gasim in format fizic si atunci alegem sa le cunoastem in aceasta varianta. De asemenea, nu e rau sa apelezi si la cineva care are un talent mai bun la intonatie si o dictie buna.
Singurul lucru care nu-mi place la aceasta varianta este ca adesea povestea este intrerupta de reclame.
 
Diferenta intre un copil si altul nu este prin ce jucarii au acasa, ci cate povesti a ascultat.
 

45.Realizati un proiect dupa o poveste

Cautati o cutie de carton fara capac si incurajati copilul sa realizeze cu manutele din diverse materiale de prin casao sceneta dintr-o poveste. Noi am efectuat o pestera cu stalagmite si stalactite in care era ascuns un dragon. Stalactitele si stalagmitele le-am confectionat din hartie. Dragonul a fost o figurina pe care deja o aveam in casa si pe exteriorul cutiei am lipit imagini din carte, trase la xerox dupa pagini.


46.Evita emotiile puternice
 
Nu cititi carti despre emotii puternice pentru care copilul nu este matur sau suficient pregatit.
Imagine de Liana Mikah de la Unsplash

“Reading, for me, is spending time with a friend.”
– Gary Paulsen



47.Renunta la orgoliu

 
Nu continua sa citesti o carte proasta chiar daca a fost alegerea ta. Renunta la orgoliu si recunoaste ca acea carte nu merita citita. Nu o face cadou altui copil.
Nu te enerva daca copilul te intrerupe cu multe intrebari. Hraneste-i curiozitatea si raspunde-i. Daca nu stii raspunsul, mergeti si invata-l sa caute intr-o enciclopedie sau intr-un atlas.
 
“Make it a rule never to give a child a book you would not read yourself.”
- George Bernard Shaw

 

48.Scrie mesaje sau rugati-l sa va ofere informatii

Lasa pe bucati de hartie mesaje pentru copil dimineata daca tu esti cea care pleaca la serviciu si ceilalti dorm. Ceva de reamintit, o lista cu ce au de facut astazi, sau ce sa manance la micul dejun. Biletelul sa fie scris lizibil si la final multi pupici sau inimioare desenate. Le vei incuraja cititul si dexteriatea.
De asemenea, poti incuraja orice activitate care necesita scrierea sau citirea. Il poti ruga sa-ti citeasca o reteta de mancare in timp ce tu gatesti, sa citeasca instructiunile de la un joc in timp ce tu asezi piesele, sa scrie o felicitare bunicilor sau prietenilor.
Daca aveti un copil pasionat de un sport si doreste sa citeasca carti cu anumite personje care practica acel sport, rugati-l sa va ofere infirmatii, cum se joaca, care sunt regulile jocului, cat de greu e sa dai gol, intrati in lumea lui si aratati-va interesat de lucrurile care il pasioneaza.
 
“Reading is important because if you can read, you can learn anything about everything
and everything about anything.”
– Tomie dePaola

 

49.Donati cartile unor institutii

Cand copilul are deja o colectie insemnata de carti dar spatiul nu va mai permite sa achizitionati altele, poate face o sortare a lor. Cele care i-au placut cel mai mult sa le pastreze, iar celelalte le poate dona altor copii, dar si la dentist, la pediatru, la un loc de joaca acoperit, la biblioteca dintr-un camping. Asa veti distribui posibilitatea de a citi si altor copii care poate ca au uitat sa-si ia o carte in rucsac.
 
“A book is a dream you hold in your hands!”
– Neil Gaiman


 
50.Umorul face minuni

 
Faceti-l sa citeasca fara sa-si dea seama. Umorul poate face minuni. Cautati carti cu adevarat amuzante. Cititi o bucata din carte, dupa care va prapaditi de ras si le spuneti ca nu mai puteti citi din cauza ca v-au dat lacrimile. Observati daca copilul citeste singur dupa ce voi va opriti din citit.
 
“Take a good book to bed with you, they don’t snore!”
- Thea Dorn
Imagine de Picsea de la Unsplash



Data postarii: 18.08.2023
 
Prima parte a acestui articol o gasiti aici.