Paleo Style & Living  

To drink or not to drink? This is the question

postat de ADMIN in PALEO

Teoretic, regimul Paleo NU permite nici un fel de alcool. Pe de alta parte, o viata avem!
Si acum varianta lunga…

Stramosii nostri din Paleolitic nu consumau alcool, si nici nu aveau mijloacele necesare pentru a-l fabrica. Deci, teoretic, alcoolul nu prea are ce cauta intr-o dieta Paleo. Posibil ca oamenii din Paleolitic sa fii consumat totusi alcool in stare neprocesata, adica fructe care au inceput sa fermenteze. Iar fructele sunt paleo…

Ca un alcool sa se incadreze in regimul Paleo, ar trebui sa indeplineasca urmatoarele criterii:
  • Sa nu fie obtinut din cereale;
  • Sa nu contina gluten, coloranti, zahar, aditivi;
  • Sa fie consumat cu moderatie si responsabilitate, sau cu cat mai putin, cu atat mai bine.

ARGUMENTE CONTRA consumului de alcool

Dieta paleo inseamna, in primul rand, sa inlaturam din alimentatie tot ce inseamna toxine si hrana procesata. Din pacate, prin natura lui, alcoolul este si toxic si procesat. In plus, daca scopul dietei este sa pierzi in greutate, daca te confrunti cu probleme de sanatate, daca te refaci dupa o boala sau urmezi o cura de detoxifiere, atunci alcoolul nu are ce sa caute, fie ca esti un adept Paleo fie ca nu.
  1. Alcoolul ca si fructoza, este o toxina pentru ficat. In cantitati mari, duce la boli ale ficatului, mai ales cand sunt combinate cu anumite grasimi polinesaturate (uleiul din porumb de exemplu) din alimente. Regimul paleo este foarte sarac in astfel de grasimi, de aceea ficatul este oarecum protejat.
  2. Alcoolul este un drog, ceea ce inseamna ca poate creea dependenta, iar pe moment poate duce la stare de betie, slabirea coordonarilor, accidente, comportamente nepotrivite sau poate dauna relatiilor cu cei din jur.
  3. Daca scopul este sa slabesti, ficatul nu poate arde grasimile daca este ocupat cu detoxifierea de alcool.
  4. Alcoolul contine calorii goale care vor creste nivelul de zahar din sange asa cum fac granele si zaharul, ducand la depozitarea de grasime.
  5. Actioneaza ca un diuretic si duce la deshidratarea celulelor.
  6. Nu poti avea o sanatate optima daca bei frecvent sau in cantitati mari.
Decizia de a consuma alcool sau nu, iti apartine in totalitate.


Tipurile de alcool

Cele trei tipuri de alcool sunt: vinurile, berea si bauturile spirtoase.
Vinurile si berea rezulta din fermentarea strugurilor in cazul vinurilor si a cerealelor in cazul berilor. Bauturile spirtoase sunt produsul fermentarii urmate de distilare, ceea ce face ca concentratia de alcool sa fie mult mai mare. Bauturile spirtoase de obicei rezulta din fermentatia cerealelor, dar distilarea elimina orice urma de proteine din grane ceea ce le face complet fara gluten.

Daca o dieta e prea restrictiva - nu va dura, iar daca e prea permisiva - nu va functiona!
Asadar, ce bem?
  • Vinul este considerat cel mai prietenos alcool al dietei paleo. Este cel mai apropiat produs alcoolic pentru care corpul nostru ar trebui sa fie ,,programat” pentru a-l consuma. Este rezultat din fructe, pe care stramosii nostri sigur le-au consumat. Si este din fructe fermentate, ceea ce este si mai bine. Vinul modern insa contine in general sulfiti, care nu sunt esentiali in procesul fabricatiei vinului. Majoritatea vinurilor contin sulfiti, dar partea trista este ca nu ne este specificat pe eticheta intotdeauna ce concentratie de sulfiti exista in vin si nici ce efecte adverse pot avea pentru organism. De ce producatorii introduc acesti sulfiti in produsele lor? Sulfitii adaugati pot impiedica dezvoltarea unor specii nedorite de bacterii sau alte microorganisme. O optiune sanatoasa este sa cauti vinuri din ferme organice care nu folosesc chimicale, care sunt fermentate cu drojdie autohtona, fara aditivi, fara zahar. Doar o mica parte din vinurile lumii sunt astfel. Aceste vinuri pot fi baute fara a avea dureri de cap, un somn greu sau o mahmureala dupa. Si cu nici un impact nociv asupra sanatatii. Vinul natural este o sursa de bucurie si sanatate. Incearca sa gasesti astfel de vinuri din ferme sustenabile in zona unde locuiesti pentru a promova economia locala. Vinul rosu sec sau demisec ar fi cea mai buna alegere, pentru ca are si cateva beneficii pentru sanatate cand este consumat cu moderatie: contine antioxidanti (resveratrol), previne deteriorarea vaselor de sange si formarea cheagurilor de sange, impiedica dezvoltarea anumitor bacterii, scade nivelul de risc al bolilor de inima etc.

Alte bauturi paleo
  • Vin alb. Contine si el multi antioxidanti insa nu atat cat vinul rosu.
  • Sampanie
  • Vin spumant
  • Tequila. Alege ce este din agave 100%, alte alternative pot avea doar 50 % planta si restul zahar.
  • Vodka. Este produsa din cartof sau grane distilate si uneori din fructe si/sau zahar. Cel mai bine ar fi sa o consumi pe cea din cartofi sau struguri (Ciroc vodka)
  • Rom. Poate fi produs din distilarea sucului de trestie de zahar.
  • Lichior. Exista cateva care sunt gluten-free dar majoritatea au coloranti artificiali sau ingrediente ascunse care contin gluten.
  • Hard Cider. Este o alternativa pentru cei carora le place berea si este produs din fructe precum perele sau merele. Evita ce contine coloranti artificiali, aditivi sau gluten adaugat, sau alte ingrediente daunatoare. Atentie la calorii, pentru cei care vor sa slabeasca.
  • Brandy si Coniac. Ambele sunt produse din distilarea vinului din struguri sau alte fructe.
  • Berea fara gluten.
Nu amesteca bauturile intre ele. Doar cu apa  sau gheata.


Bauturi NON-paleo

Evita bauturile pe baza de cereale, care contin gluten, zahar adaugat sau alti aditivi si care sunt intens procesate sau intens colorate.
  • Berea. Berea nu este paleo. Din pacate, berea contine gluten, ceea ce o face din start stearsa de pe lista paleo. Chiar daca nu toti suntem alergici la gluten, stim deja ce face glutenul in organismul nostru. Berea traditionala contine 3 ingrediente: grau, orz si hamei. Graul si orzul sunt cereale, deci nu au ce cauta intr-o dieta paleo. Asa ca nici berea traditionala nu are ce cauta. Sorgul este o cereala, dar nu contine gluten, asemenator cu orezul. Berea din sorg ar fi o optiune dar nu strict paleo. Pentru o mai buna alegere, alege berea de tip cidru, dar si berea din sorg e suficienta daca vrei doar sa eviti glutenul.
  • Bourbon
  • Gin
  • Vodka
  • Whiskey
  • Scotch
  • Sake
Este adevarat ca de fiecare data cand incercam sa transformam ceva din hrana noastra naturala si sa o modificam, rezultatul vine la pachet cu efecte adverse. Sfatul meu este sa te concentrezi asupra hranei neprocesate: vegetale, fructe proaspete, carne, peste, oua si nuci si sa eviti tot ce e ambalat, in cutii si sticle. Acelasi sfat ar trebui urmat si cand vine vorba de bauturi. Fa-ti un obicei din a citi etichetele chiar si atunci cand vine vorba de alcool.
Mahmureala nu e paleo

Cum sa bei alcool fara sa-ti ruinezi dieta sau sa te faci mahmur?      
  1. Evita mixurile.
  2. Combina doar cu apa sau gheata.
  3. Adauga lamaie sau lime.
  4. Un pahar de apa la fiecare pahar de alcool pentru hidratare.
  5. Daca trebuie sa bei, bea cat mai putin posibil, 1-2 pahare maxim.
  6. Alege un alcool bun, sau cel putin, nu le bea pe cele rele.
  7. Mananca mai multe grasimi saturate atunci cand consumi alcool.
  8. Prea mult alcool in organism trebuie sa fie urmat de o detoxifiere rapida.
  9. Nu bea supe cand consumi alcool.
  10. Evita fructele si dulciurile. Au mult zahar si faciliteaza intrarea alcoolului in sange.
Noroc si Un An Nou Fericit!


Alte articole din categoria PALEO aici.


Data postarii: 31.12.2019
Sursa foto: Unsplash
DisclaimerInformatiile oferite pe acest blog nu sunt sfaturi medicale si nu inlocuiesc diagnosticul unui medic sau al unui specialist. Sunt doar opinii, pareri, recomandari din propria experienta sau din informatiile pe care eu le-am acumulat pana in acest moment. Nu ezitati sa cereti parerea unui specialist si nici nu amanati o consultatie in urma informatiilor prezentate pe acest blog.