Blog 

PALEO, dragostea mea (I)

postat de ADMIN in PALEO

Traim intr-o epoca in care informatia este extrem de accesibila, pentru toti. Pe de alta parte, parerile nu au fost niciodata mai diferite intre ele ca acum. Am ajuns la concluzia ca fiecare om interpreteaza cum crede, pastreaza ce ii se potriveste, ce ii convine, ce nu il scoate din zona lui de confort.
Pur si simplu, suntem comozi sau nu vrem sa daramam miturile in care am crezut o viata, si ne e greu sa acceptam ca ar fi gresite. Personal, consider ca fiecare lucru pe care il iei de bun trebuie sa il verifici de la o sursa sigura, de incredere.

E un timp confuz, un timp in care fiecare vecina, tipa de pe grup, bunica, matusa are o parere proprie, in general preluata ,,dupa ureche” de pe internet, si care ajunge cumva prin ,,telefonul fara fir” avand la final un posibil sens eronat. De exemplu, in trecut se credea ca gazul ucide paduchii, sarea pusa pe rana dezinfecteaza, ca graul are cele mai multe fibre, ca grasimea ne ingrasa si tot asa. Mai tarziu am aflat ca de fapt apa calda si zaharul opresc sangerarea, ca uleiul omoara paduchii si ca ne ingrasam de la carbohidrati, nu de la grasime.
Cum ajungem sa credem in lucrurile in care credem?

Am sa incep acest articol numit “Paleo, dragostea mea” cu cele mai nefondate mituri despre dieta Paleo.
Mitul nr 1 - Paleo inseamna sa mananci multa carne

Fals. Dieta Paleo inseamna sa manaci carne neprocesata, de la animale crescute etic, in aer liber, cu iarba. Cu alte cuvinte, inseamna carne mai calitativa, nu obligatoriu mai multa. Dieta Paleo nu inseamna sa inlocuiesti painea cu carnea. Inseamna pe langa carne si peste, si fructe de mare, si multe vegetale alaturi, mai inseamna nuci si seminte si grasimi sanatoase. Carnea ar trebui sa constituie doar 1/3 din farfurie, la mesele la care ti-ai propus sa ai carne. Bunicii nostri mancau carne doar duminica si erau mai longevivi si mai rezistenti fizic decat suntem noi astazi.
Acest mit a fost creat in jurul acelor persoane care nu vor sa treaca mai departe de ,,titlul” cartii pentru ca ei cred ca stiu deja continutul.

,,De cativa ani, am aflat ca multe certitudini sunt, de fapt, nefundamentate: colesterolul blocheaza arterele, grasii mananca prea mult, cerealele sunt baza unei alimentatii sanatoase…”
-Gary Taubes, in cartea "Why we get fat and what to do about it"
Mitul nr 2 - Dieta Paleo nu contine suficiente fibre

Fals. Ni s-a repetat zeci de ani la rand ca graul contine fibre si ca atunci cand suferi de constipatie trebuie sa consumi fibre. Dar este asta oare adevarat? Faina de cocos de exemplu contine de 4 ori mai multe fibre decat graul si s-a dovedit deja stiintific ca un colon inflamat este cauza consumului de grau si lapte (cele mai inflamatorii alimente din dieta moderna). Cand tii o dieta Paleo si o urmezi cum trebuie, fibrele nu pun prea multe probleme. Atata timp cat consumi suficiente alimente precum nuci, seminte, fructe (cu tot cu coaja), vegetale - fibrele vor ajunge in corpul tau.

,,Ca sa ajungi la adevar, trebuie ca, o data in viata, sa te dezbari de toate opiniile dobandite si sa-ti construiesti din nou, inca de la temelie, intregul sistem de cunostinte.”
-Rene Descartes
Mitul nr 3 - Daca renunt la lactate, corpul meu nu va mai avea calciu

Fals. In Paleolitic, stramosii nostri (fata de care populatia actuala nu s-a modificat genetic decat in proportie de 0.02% conform studiilor) nu consumau lapte de nici un fel. Ar fi fost destul de greu sa prinda un animal salbatic viu si sa reuseasca sa il mulga.
,,Paradoxul abia acum ni se dezvaluie. E adevarat ca laptele are un continut mare de calciu. Dar statisticile evidentiaza ca tarile cu cel mai ridicat consum de lactate au cea mai inalta rata a osteoporozei. Cum asa? Prin faptul ca organismul pierde calciu, incercand sa metabolizeze excesul de proteine adus de lapte si derivatele sale. Asadar, in loc sa ne protejee de osteoporoza, consumul zilnic de lactate determina demineralizarea oaselor” - Virginia Faur

Ani de zile ni s-a spus ca laptele este indispensabil sanatatii si platim scump aceasta eroare.
Pentru a obtine calciu in organism, avem la indemana seminte de chia, migdale, seminte de susan, kale, smochine, alge marine, piersici, pere, frunze verzi, urzici, spanac verde, papadie, curmale, morcovi, telina, sfecla, seminte de in, broccoli, castraveti.
Cand organismul nostru nu are suficient calciu, acest lucru nu se intampla pentru ca nu am consumat suficient lapte, ci pentru ca avem o alimentatie acida, in loc de una alcalina. Daca mananci mai mult alcalin, vei retine calciul in organism.

,,Priviti in jur! Ce mamifer consuma laptele altei specii? Nici unul! Ba mai mult, nici un mamifer, odata intarcat, nu mai bea lapte.” - Virginia Faur
Mitul nr 4 - Stiu pe cineva care nu mai consuma gluten si s-a ingrasat

Dieta paleo nu insemna sa elimini doar glutenul cu orice pret si sa nu te mai intereseze nimic altceva. Daca ai eliminat glutenul dar consumi in continuare multe alimente pline de zahar, multe lactate si inlocuiesti glutenul cu cartofi si produse din faina procesata din care s-a extras glutenul (si care este chiar mai nociva decat graul cu gluten pentru ca este si mai intens procesata) - da, sanse sunt mari sa ai parte de un dezechilibru in corp si sa te ingrasi. Stilul de viata Paleo inseamna sa gatesti de la zero, sa-ti cumperi ingredientele in starea lor de baza, neprocesate, sa-ti faci aluaturile din faina de migdale sau de cocos.
Depinde doar de tine cum intelegi aceasta dieta si cum o integrezi in stilul tau de viata.
O dieta Paleo formata doar din carne si prea putine vegetale poate deveni nociva. O dieta vegana fara diversitate poate fi periculoasa. O dieta traditionala cu toate grupele de alimente dar cu multe grasimi procesate poate fi de asemenea, daunatoare. Absolut orice dieta, in functie de cum o abordezi, poate fi si sanatoasa dar si nesanatoasa.

,,Cand dieta este corecta, medicamentele nu au rost. Cand dieta este gresita, medicamentele nu-s de folos.”
Proverb Ayurvedic
Mitul nr 5 - Glutenul ne face rau doar daca avem boala celiaca

Fals. Glutenul ne face rau pentru ca nu suntem genetic construiti sa putem digera glutenul. Daca nu ne face rau pe loc, cand il consumam, nu inseamna ca e bun. Desi in ultimii 10.000 de ani am evoluat ca specie, nu suntem inca adaptati sa digeram glutenul.
Glutenul poate provoca reactii adverse, chiar si in cazul persoanelor care nu au boala celiaca. Exista pentru 35 de boli care pot fi cauzate de gluten, conform New England of Medicine printre care cele mai intalnite sunt: artrita, ADHD, depresia, sindromul colonului iritabil, lupus, dureri de cap frecvente, eczeme, osteoporoza, diabet zaharat, obezitate, tulburari cerebrale, boli tiroidiene.

,,Glutenul este ucigasul din cereale. Este otrava din paine” - Virginia Faur
Mitul nr 6 - Dieta Paleo inseamna sa cheltuiesti mai multi bani

Daca vom compara cu burgerul de la fast-food sau pizza congelata - da, dieta paleo poate fi mai scumpa. Dar gandeste-te ca ceea ce vei plati, aia vei si primi. Dieta paleo nu inseamna neaparat mai scump, ci mai calitativ. Iar cand vine vorba de santate, nu ar trebui sa ne tocmim. 
O alimentatie paleo este mult mai satioasa, te saturi mult mai repede cu o cantitate mai mica de mancare. De exemplu, pentru o reteta de paine sau clatite, eu folosesc doar 2-3 linguri de faina de cocos sau migdale, ceea ce inseamna ca dintr-o punga de 500 de grame voi folosi mai mult timp. Mai mult decat atat, cand consumi paine paleo, nu vei putea manca la o masa mai mult de 2 felii, poate maxim 3 pentru ca este foarte concentrata fata de painea alba din faina.
Iar in momentul in care te simti mai bine, mai energic, scapi de burta si de dureri articulare, cu alte cuvinte esti mai sanatos - s-ar putea sa nu mai dai bani pe medicamente, geluri pentru articulatii sau doctori. Vei mai putea face economii cand nu vei mai da banii pe gustarele in oras, cranatanele la serviciu iar o planificare atenta sau un plan saptamanal de gatit te poate ajuta in acest sens.

Esti ceea ce mananci! Deci nu fii rapid, ieftin, usor de obtinut si fals!
Mitul nr 7 - Dieta paleo se adreseaza doar celor care vor sa slabeasca

Fals. Sunt mult mai multe motive pentru care ar trebui sa iei in calcul un stil de viata Paleo. In acest articol am scris pe larg ce motive pot convinge. Chiar daca vrei doar sa slabesti si acesta este singurul lucru care te intereseaza si care te-ar motiva, dieta paleo este o varianta care nu te infometeaza, nu trebuie sa numeri caloriile si nici sa renunti de tot la dulciuri. In timp, vei descoperi si alte beneficii la care nici nu te-ai gandit, pe langa kilogramele in minus.

Ca sa nu te ingrasi, trebuie sa fii slab - Dicton japonez
Mitul nr 8 - Este periculos sa scoti o intreaga grupa de alimente

Nu, nu este periculos, pentru ca graul modern nu mai este demult acelasi pe care-l consumau stramosii nostri. Boabele de grau au fost hibridizate, incrucisate si modificate genetic pentru ca plantele rezultate din ele sa fie rezistente la conditiile de mediu, la boli si seceta. In ziua de azi graul modern are peste 25.000 de varietati, toate in urma interventiei omului. Cu toate acestea, nimeni nu si-a pus intrebarea daca aceste schimbari sunt compatibile sau nu cu sanatatea oamenilor. Graul modern nu mai are nici o legatura cu graul salbatic cules de oamenii primitivi, nici nu este logic si corect sa ii se mai spuna ,,grau”.
 
 „Omul sanatos e un om suplu. Dar ca sa fii suplu nu trebuie sa te infometezi. Tot ce trebuie sa faci este sa renunti la fainuri, la amidon si la zaharuri” - Samael Aun Weor, scriitor
Mitul nr 9 - Paleo este o dieta restrictiva si eu doar o viata am

Acest stil de viata nu trebuie sa fie inteles astfel. Cand ne gandim sa renuntam la grau, ne imaginam automat o viata fara gogosi, fara pizza, fara clatite. Dar oare doar din atat este formata o digestie sanatoasa?
Vestea buna este ca te poti bucura in continuare de gustul bun al dulciurilor si al aluaturilor, trebuie doar un pic de cercetare personala si de notat cateva retete de baza. Alimentatia noastra nu trebuie sa fie fada si plictisitoare. Poti descoperi ingrediente noi la care inainte nici nu te uitai in rafturile magazinului.
Paleo nu trebuie sa fie totul sau nimic. Daca simti ca iti face bine dar iti este extrem de greu sa o urmezi, atunci alege-o ca pe o cura de detoxifiere din cand in cand, sau cand simti ca sistemul tau imunitar e foarte deteriorat. Sau redu faina cat de mult poti, fara a fi nevoit sa refuzi o intalnire la restaurant cu prietenii doar ca sa tii cu dintii de dieta daca simti ca nu esti fericit cu treaba asta. Gaseste-ti dieta ,,personala”, nu manca mult si bucura-te de viata.
 
“I love vegetables. Especially carrot cake, pumpkin bread and zucchini cupcakes.” - Jane Barthelemy
Mitul nr 10 - Nu voi mai putea consuma alcool niciodata

Daca esti intr-o situatie in care trebuie sa te vindeci sau sa te recuperezi dupa o boala, atunci alege sa nu consumi alcool pentru a lasa organismul sa-si eliminele toxinele si nu-i mai da de lucru in plus.
Daca stramosii nostri au consumat alcool sau nu ramane de cercetat, dar daca pentru tine un pahar ocazional te face sa te simti bine, atunci mergi pe stilul tau. In acest articol am detaliat pe larg totul despre alcool si stilul Paleo.

,,Nu pot sa beau mai mult de un pahar cu vin, dar el ma face incredibil de fericit.” -Ingmar Bergman, in Daily Rituals

(va urma)


Alte articole din categoria PALEO aici.

Data postarii: 27.01.2022
Sursa foto: Unsplash
DisclaimerInformatiile oferite pe acest blog nu sunt sfaturi medicale si nu inlocuiesc diagnosticul unui medic sau al unui specialist. Sunt doar opinii, pareri, recomandari din propria experienta sau din informatiile pe care eu le-am acumulat pana in acest moment. Nu ezitati sa cereti parerea unui specialist si nici nu amanati o consultatie in urma informatiilor prezentate pe acest blog.
Articolul anterior
Magazine zero waste & plastic free Romania
Articolul urmator
Martisor