Nivel Usor

Ingrediente

1 kilogram de varza
20 grame de sare neiodata (2% din cantitatea de varza)
Cateva seminte de chimen (optional)

  Retete Fermenti  

Varza murata

Varza murata este una dintre cele mai simple, pure si originale forme de probiotice. Nu ai nevoie decat de 2 ingrediente - sare si varza.


Ustensile speciale:

1 borcan de sticla 1 Litru
1 greutate de sticla
1 capac de metal decupat
1 capac de silicon cu supapa
1 pistil din lemn
1 cutit sau razatoare pentru tocat


Mod de preparare
 
Pune deoparte o frunza mare de varza, intreaga si curata.
Restul de varza toaca-l marunt cu ajutorul unui cutit sau al unei mandoline. Ca sa fii sigur ca nu vei da gres cu sarea, poti cantari varza tocata si sa calculezi exact 2 % din cantitatea de varza sa fie sare.
Freci bine sarea cu varza pana incepe sa lase un pic de zeama. Daca ii place gustul, poti adauga si cateva seminte de chimen. Pui in borcanul curat, si apesi cu presatoru de lemn. La final pui foaia de varza pastrata peste varza tocata, astfel incat sa nu iasa bucatele de varza deasupra lichidului. Peste foaia de varza apesi greutatea de sticla, si daca a mai ramas loc si mai ai zeama in bol, poti pune pana la marginea borcanului lichid. Doar ca ar fi bine ca pe acesta pe care il torni dupa ce ai asezat deja foaia de varza si greutatea, sa fie strecurat si sa nu mai aiba bucatele prin el. Se curata borcanul si marginile acestuia, se infileteaza capacul decupat impreuna cu supapa de silicon si se lasa la temperatura camerei timp de 2 saptamani fara a umbla la el. Dupa aceste 2 saptamani, se muta intr-un loc mai racoros (16-18 grade C) si se pastreaza acolo pentru urmatoarele 6-8 saptamani.
Curatati marginea superioara a borcanului si inchideti bine cu capacul de metal decupat si cu sigiliul de fermentare.

Eu personal am degustat din preparat dupa 2, respectiv 4 saptamani. In functie de preferinte si de gustul fiecaruia, optati sa deschideti borcanul atunci cand va place cel mai mult gustul, dar minim 2 saptamani, nu mai devreme. Puteti prepara mai multe borcane prima data si le consumati treptat. Asa, stabiliti perioada cea mai buna pentru voi in care gustul va este pe plac.


Sfat practic

Va sugerez ca la muraturile care fermenteaza cu ajutorul lichidului propriu (zeama care rezulta din frecarea legumelor cu sarea) sa nu umpleti borcanul pana la refuz, ci sa mai lasati un pic de spatiu. De ce? Pentru ca in primele zile cand va incepe sa fermenteze, compozitita se va ,,umfla” si este posibil sa umple borcanul si sa se scurga lichid in afara acestuia. Dupa alte cateva zile, cand procesul fermentarii se va mai calma, lichidul cu intreaga compozitie se va domoli si nemaifiind lichid suficient, pentur ca o mare parte s-a pierdut, posibil ca stratul de legume de deasupra sa ramana in sec, sa nu mai fie acoperit de lichid. Daca este destul spatiu, nivelul lichidului va creste si apoi va cobori, dar va fi suficient pe parcursul intregului proces al fermentarii.
DisclaimerInformatiile oferite pe acest blog nu sunt sfaturi medicale si nu inlocuiesc diagnosticul unui medic sau al unui specialist. Sunt doar opinii, pareri, recomandari din propria experienta sau din informatiile pe care eu le-am acumulat pana in acest moment. Nu ezitati sa cereti parerea unui specialist si nici nu amanati o consultatie in urma informatiilor prezentate pe acest blog.

Ingrediente

1 kilogram de varza
20 grame de sare neiodata (2% din cantitatea de varza)
Cateva seminte de chimen (optional)
Ghiduri
Your journal, your way....